World of WarCraft: The Burning Crusade najava


 World of Warcraft Burning Crusade 20 World of Warcraft Burning Crusade 05 World of Warcraft Burning Crusade 06

Šta je ono što čini jednu MMORPG igru zabavnom? Postoji mnogo igara koje su, konceptualno, mnogo bolje od svih današnjih MMORPG igara, ali opet su RPG igre te koje , generalno uvek, izvuku deblji kraj. Posle pola godine, obična igra nam dosadi, počinje da pada u zaborav, online igre opstaju mnogo više. Namerno govorim "obična" igra, jer MMORPG naslove smatram sve, samo ne običnim. Društvenost, mogućnost interakcije sa živim protivnicima i saborcima je ono što čini MMORPG zabavnim. Mogućnost da se izađe iz koncepta, razbije monotonija i drugačije pristupi igri. Kako početi opis o gigantu, kralju, ultimativnom vladaru ovog žanra, kako opisati savršenstvo? Sama činjenica da je Blizzard-ova zlatna koka, po imenu WoW, gotovo odmah preuzela primat na svetskoj MMORPG sceni, pokupivši usput ogroman broj nagrada i priznanja, svalila je ogroman teret na leđa tima odgovornog za ovu ekspanziju. Da li je ovaj nastavak isto tako dobar koliko je bio i njegov prethodnik? Mislim da jeste.

The Burning Crusade je u igru uveo dosta novina. Glavna novina jeste potpuno novi kontinent – Outland. Outland je prapostojbina Draenei-a, jedne od dve nove rase u igri sa kojima ćemo moći da igramo u ovoj ekspanziji. Draenei su silom prilika morali da napuste Outland, pod naletom Krvavih Vilenjaka (Blood Elves), druge nove rase u igri i svi su brodom izbegli i smestili se na dva ostrva, koja se nalaze blizu prestonice Noćnih Vilenjaka, Darnassus-a. Rat koji je vodio kralj Arthas je primorao deo vilenjaka da izbegnu kroz portal iz Kalimdora i ti vilenjaci su svoje utočište našli na kontinentu Outland. Tu su sebi napravili grad, novu prestonicu i sebe prozvali Krvavim Vilenjacima. Njihov jedini cilj je da potpuno unište Scourge, kao izvor svih zala. Stoga su pristupili Hordi, za koju su smatrali da je bolji saveznik. Budući da su Krvavi Vilenjaci nova rasa na Hordinoj strani, Draenei su, pretpostavljate, rasa sa kojom ćete igrati na strani Alijanse. Ova podela nije stvorena samo sa ciljem produbljivanja priče, već i zbog toga što je Horda kao frakcija bila nepopularnija od Alijanse i stoga je manje igrača igralo na strani Horde. Krvavi Vilenjaci, kao vizuelno dosta lepša rasa od Draenei-a, su ubačeni u igru sa ciljem da privuku više igrača da se oprobaju kao hordaši i time vrate u ravnotežu odnos igrača koji igraju na strani Horde i onih koji igraju na strani Alijanse.

Maksimalni nivo koji igrač može dostići je povećan na 70. Za svaku od klasa je dodato dosta novih sposobnosti i magija. Klase se same po sebi nisu mnogo menjale, neke su malo dorađene, zarad boljeg balansa istih. Jedna važna novina vezana za klase je tzv. cross-class sistem. To je novina koja omogućava igračima da igraju sa shamanom na strani Alijanse (shaman je klasa koja je dosad bila dostupna samo Hordi), odnosno paladinom na strani Horde (paladin je klasa koja je dosad bila dostupna samo Alijansi).

Uvedena je nova profesija – jewelcrafting. To je profesija koja je već bila implementirana u jedan stariji Blizzardov naslov, Diablo 2. Ovo je profesija koja se bazira na kristalima, koje možete ubacivati u specijalno dizajnirane slotove, koje generalno, skoro svaki predmet u igri ima. Ti kristali daju određene bonuse na atribute ili veštine i njih najčešće možete nabaviti kopanjem raznih ruda i minerala, na koje ćete nailaziti tokom igre. Takođe, sve profesije su dobile još jedan nivo (to je Master nivo) čime možete povećati skill vaše profesije do maksimalnih 375. Ono što sam mogao da primetim, tokom testiranja beta verzije ove igre, jeste da su profesije pretrpele određene promene, npr. Blacksmithing profesija sada omogućava igračima da prave ranged thrown weapons, što uopšte nije postojalo u originalnom WoW-u. Od novotarija je tu i leteći mount, koji možete koristiti samo u Outlandu, ali koji nažalost nisam imao prilike testirati. Od novina koje nisam pomenuo, a koje se manje-više podrazumevaju, je to da će ova ekspanzija doneti pregršt novih predmeta, zadataka i instanci.

Grafika u igri je takođe unapređena. Animacije su dosta poboljšane (nije ni da su one iz WoW-a bile loše, ali su ove prelepe), uvedeno je nekoliko novih grafičkih rešenja, interfejs je malčice izmenjen. Interfejs je dobio jednu novu funkciju – Looking for Group, čija je ikonica zamenila World Map ikonicu, koja se sada nalazi pored mini mape. Jednostavnim izborom instanci sa panela igra počinje da traži ostale igrače koji bi hteli da idu u istu instancu kao vi. Looking for Group je nova opcija, koja vam omogućava da jednostavnije nađete grupu za neku od instanci i ova opcija, umnogome olakšava nalaženje grupe. Character Screen je takođe pretrpeo izmene. Levi i desni deo screena su sada postali kompleksniji i omogućuju da sada vidite sve detalje o vašim weapons skill-ovima, ranged, melee i spell critical hit chance itd.

Ono o čemu se uveliko raspravlja na forumima širom sveta je to da li će igrači, koji poseduju epic opremu iz 4 raid instance iz igre, moći imati ikakve koristi od nje u nastavku. Naime, sva oprema koju su igrači dobili u ovim instancama zahtevala je 60. nivo. Jeste da je bila izuzetno jaka, ali ako svi predmeti ostanu da zahtevaju 60.nivo, a ne budu „pojačani, tako da zahtevaju 70. nivo i da imaju bolje bonuse na atribute, svi ovi igrači u ekpanziji biće bukvalno „osakaćeni”, jer svaki drugi igrač će već na 65. nivou imati bolju, a manje kvalitetnu opremu. To znači da su svi oni koji su išli u raid-ove 3-4 meseci (poneki i više od godinu dana), svo to vreme utrošili nizašta. Za sada se ne zna kakav će Blizzardov odgovor biti, ali ogromno negodovanje igrača na ovu temu, trebalo bi da natera kompaniju da promeni mišljenje.

Sve u svemu, vrlo dobro. Ekspanzija zasigurno unosi dosta svežine u originalnu igru. Osim gorepomenutog problema, za koji se zasad ne zna na koji će se način rešiti, mislim da igra svakako zaslužuje vašu pažnju…i vaš novac. 

Naziv Igre:
World of WarCraft: The Burning Crusade
Žanr Igre:
MMORPG
Razvojni tim:
Blizzard Entertainment
Izdavač:
Blizzard Entertainment
Datum Izlaska:
16 januar 2007.
Još screenova iz closed beta testa:
World of Warcraft Burning Crusade

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*