World of Goo opis


Nešto sasvim drugačije

Bazirana na Tower of Goo prototipu eksperimentalnog gameplay projekta, igra World of Goo trijumf je kreativnosti dvočlanog nezavisnog razvojnog tima 2D Boy. World of Goo je pravi dokaz posvećenosti autora na čijem sajtu ponosno stoji moto: “Our goal is to make games that everyone can play, with gameplay nobody has seen before.” Ovako šarmantnu, neobičnu, jednostavnu a pritom genijalnu igru, koja će vas danima zabavljati, verovatno nikad ranije niste videli!

World Of Goo 22 World Of Goo 34 World Of Goo 37

Definisanje World of Goo kao logičke igre u kojoj se na osnovu zakona fizike simulira građenje konstrukcija teško da će vam približiti jedinstveni koncept ovog neobičnog ostvarenja. On je kao noćna mora uvrnutog, svemoćnog arhitekte koji u nadrealnom svetu osmišljava strukture, gradi i stvara, žrtvujući njegove stanovnike za spas onih nekoliko odabranih. Jer, sve što pravi načinjeno je od živih, nemirnih i nestrpljivih malih Goo loptica, koje svaka za sebe žive u uskomešanoj masi svojih drugara, a spremne su da budu upotrebljene u više svrhe: da se sa drugima povežu, spoje, naprave most, da zajedno s ostalima pronađu put i pomognu u ostvarenju ideala svog naroda.   

Međutim, u ulozi ovog neumornog arhitekte nećete biti usamljeni. Goo loptice su itekako živahne, raznoraznim uzvicima tananim glasićima komentarišu svaki potez i nemirno trčkaraju po vašoj kreaciji, što je i najbolji test njene stabilnosti. Ipak, pravi prijatelj vam je misteriozni Sign Painter, koji je po čitavom svetu ispisao brojne poruke, bliže objašnjavajući motivacije i ideale Goo loptica, način rada neobičnih mehanizama, upoznajući vas sa novim rasama loptica, dajući savete bez otkrivanja konkretnog rešenja. Njegove poruke su istovremeno iskrene, prijateljske, filozofske, sarkastične. Čak i kad su zagonetke jasne i već imate rešenje u glavi, uhvatićete sebe kako klikćete na znak sa porukama da bi saznali još neki delić priče. 

Raznovrsno i zanimljivo

Gameplay je prilično napet i drži pažnju, a na svakih par nivoa osvežen je sasvim novim elementima koji će vas naterati da se ozbiljno udubite u rešavanje problema: Goo loptice neće morati da se suoče samo sa širokim provalijama i vrtoglavim visinama, već će morati da ruše zidove, bore se sa talasima, pobede gravitaciju, lete nošene vetrom, a pojedine delove sopstvene građevine moraćete da žrtvujete da bi postigli drugi, bitniji cilj – da one izabrane stignu do destinacije. Postepeno ćete upoznavati sve neobičnije rase Goo loptica, karakterističnih boja i izgleda, od kojih će neke samo putovati po građevini i nećete ih moći iskoristiti, a druge će se razvlačiti i stvarati više veza istovremeno. Neke će biti zapaljive kao šibice ili čak eksplozivne, dok će druge biti otporne na vatru. Neke ćete moći da lansirate kao raketu, pri čemu će na njihov let uticati gravitacija, dok će se druge naduvati kao baloni i biti nezamenljivi oslonac vašoj visokoj, klimavoj građevini u borbi sa silom teže. Pojedine čak neće ni biti žive, ali će time omogućiti drugima da svoj život sačuvaju.  

Svaki novi nivo suočiće vas sa naizgled nepremostivom preprekom, ostavljajući vas par minuta  u razmišljanju šta i kako treba da se uradi. Kada jednom sagledate čitavu situaciju, cilj postaje jasan, a najčešće i načini njegovog ostvarenja; međutim, ovaj samozadovoljni “Aha!” momenat neće vam doneti i brzu pobedu. Često će se desiti i da vaša prvobitna zamisao padne u vodu kada se suoči sa poteškoćama usled delovanja gravitacije i drugih fizičkih zakona pri realnom ostvarenju. Ljuljanje visokih struktura, opasno približavanje nekih delova nemilosrdnim seckajućim mehanizmima, dovođenje zapaljivih i eksplozivnih Goo loptica u blizinu vatre, neke su od grešaka koje dovode do fatalnih ishoda. Srećom, gomila “undo” mušica konstantno zuji oko vaše građevine, svaka spremna da vrati vreme za jedan potez unazad. Ipak, ponovno razmatranje problema i drugačiji plan ponekad su neophodni da bi se prevazišle pojedine lukave prepreke. Refleksi su, međutim, često pojednako bitni kao i prethodno planiranje. Može se desiti da usled neverovatne gužve koju prave desetine i desetine Goo loptica koje jurcaju tamo-ovamo na malom prostoru ne uspete da mišem selektujete željenu lopticu, što može biti presudno u trenutku kad vaša struktura gubi stabilnost. Treba li uopšte spomenuti koliko frustrirajući mogu da budu silni uzastopni neuspešni pokušaji na nivou na kome se zaglavite? Ipak, kad jednom dođete do rešenja, ne samo da će uspeh biti nagrada za vaš trud, već će vas preplaviti osećaj da ste se izborili sa veoma lukavim preprekama, pa ćete tako ohrabreni požuriti u borbu sa novim izazovima. Jer, ovako genijalne zagonetke može da reši samo neko prepredeniji, inteligentniji i genijalniji, zar ne?

World Of Goo 26 World Of Goo 27 World Of Goo 29
 

I pre nego što stignete da obratite pažnju na vreme, provešćete sate planirajući i gradeći strukture koje će vaše nove najbolje drugare voditi do izlaza. Sati će se pretvoriti u dane, a kad jednom prevaziđete sve prepreke u kampanji od preko 40 nivoa, čeka vas meta-igra, poseban nivo gde sve vaše spasene drugare iz prethodnih nivoa vodite u nove visine takmičeći se sa igračima iz celog sveta – gradeći što višu kulu. Kada ponovo budete igrali, činjenica je da neće biti onog uzbuđenja i zadovoljstva rešavanja konkretnih problema jer su vam svi već poznati; međutim, biranje OCD moda (Obsessive Completion Distinction) daje vam priliku da se dokažete pod strožim uslovima što se tiče broja Goo loptica koje su našle put iz nivoa.

Prezentacija sa stilom

Svet lepljivih Goo loptica koje se kotrljaju, razvlače i spajaju bogat je stilizovanom grafikom koja odiše posebnim šarmom. Scene su živopisne, nadrealne, opčinjujuće. Posebno je upečatljiva scena crvenog, olujnog neba, sa tamnim obrisima velikih vetrenjača koje vaša struktura mora da premosti – ovo je ujedno i primer jednog od nivoa koji prezentuje zagonetku koja u startu deluje potpuno nerešiva, a brojni pokušaji i neuspesi polako otkrivaju logiku koja se iza nje krije. Muzička podloga je odlična, menja se stil i dinamika kompozicija, pa čak i žanr, doprinoseći da svaki nivo doživite kao novo, drugačije iskustvo.    

Karakteristični vizuelni stil daje ovoj igri poseban šarm, donekle neozbiljan, što vas može zavarati da je ovo igra za decu. I dok deca sigurno neće razumeti suptilne paralele koje Sign Painter vuče sa našim, realnim svetom, nesumnjivo je da će jednostavnu mehaniku igre brzo savladati. Lako je kliknuti na izabranu Goo lopticu, povući je na željeno mesto i formirati veze sa okolnim lopticama i naučiti koja loptica ima kakva svojstva. Ono zbog čega ova igra sasvim sigurno nije dečija je činjenica da ona neće umeti da sagledaju ponekad kompleksne mehanizme u nivoima, koji često zahtevaju i planiranje i razumevanje fizičkih zakona da bi proradili, a nesumnjivo je da i mnogo iskusniji igrači moraju da ulože dosta truda da bi posle brojnih pokušaja uspeli da reše pred njih postavljene zagonetke.

World Of Goo 07 World Of Goo 11 World Of Goo 09

Sve u svemu – izvanredno

World of Goo je stvarno impresivna i izvanredna igra. Od jednostavnih kontrola, preko šarmantnog stila prezentacije, odlične muzičke podloge, genijalnog gameplay-a, pa sve do skrivenog smisla iza poruka, ona je jedinstveno ostvarenje koje je donelo mnogo živosti svetu igara. Ona nam vraća veru da je kreativnost talentovanih autora nepresušan izvor novih ideja, koje će nam doneti još mnogo kompjuterske zabave. Za ljubitelje puzzle igara koji su željni inteligentnih izazova i za one koji traže neobaveznu zabavu u pauzama između “velikih” igara, World of Goo je pravi izbor. Svima ostalima preporuka da je ipak probaju, jer ih očekuje prijatno iznenađenje.

Naziv igre: World of Goo
Žanr igre: Puzzle
Razvojni tim: 2D Boy
Izdavač: 2D Boy
Datum izlaska: 13. oktobar 2008.
Screenshot-ovi: World of Goo
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1 Ghz Intel / AMD
RAM: 512 MB
VGA: 3D sa 64 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 1.5 GHz Intel / AMD
RAM: 1 GB
VGA: 3D sa 128 MB

Ocene:
Grafika: 80
Zvuk: 90
Igrivost: 98

93/100 Izvanredno

+ Gameplay, inteligentne zagonetke, prezentacija, postepeni porast težine zagonetki, muzika
– Frustracije usled niza neuspešnih pokušaja

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*