Warhammer 40000: Dawn of War – Dark Crusade opis


Warhammer 40K Dawn of War - Dark Crusade 01 Warhammer 40K Dawn of War - Dark Crusade 08 Warhammer 40K Dawn of War - Dark Crusade 16

Relic nam predstavlja drugu ekspanziju za Warhammer 40000: Dawn of War, pod nazivom Dark Crusade. Za razliku od prošle, Winter Assault, ova je stand-alone, tako da se može igrati bez prethodna dva dela, što bi trebalo da ohrabri i one koji se do sada nisu susreli sa igrom. Warhammer 40k: Dawn of War je privukao igrače svojim multiplayer delom, zanimljivom atmosferom i igrivošću. Ekspanzijom, Dark Crusade, serijal je načinio još jedan korak napred.

U Dark Crusade-u možete birati 7 rasa i svaka je potpuno drugačija od ostalih. Nove rase su Necrons i Tau. Necrons, kao što predpostavljate, su vrsta cyber-undead-a. Specifični su po tome što samo njihovi radnici mogu da zauzimaju kontrolne tačke na mapi i što im je jedino energija potrebna za pravljenje jedinica i objekata. Takođe, što više monolita imate to će se brže jedinice praviti. Ove osobine ih čine možda i najtežom rasom za skirmish okršaje. Tau je rasa specijalizovana za bitke na daljinu, ali udruženi su sa vanzemaljskom rasom Kroot, koja ih balansira svojim jedinicama za blisku borbu. Ostalih 5 rasa nisu izostavli. Svaka od njih je dobila po neku novu jedinicu, kojom ćete upravljati kroz prilično krvave bitke.

Najvažnija novina je nova koncepcija kampanje. Cilj je osvojiti planetu Kronus, ali na svom putu do pobede moraćete da se suočite sa ostalih 6 rasa. Na početku se susrećete sa taktičkom mapom, odakle ćete upravljati vašim herojem i provincijama. Svaka rasa ima svoju glavnu provinciju i par susednih. Vi imate samo jednu iz koje ćete početi igru. Napad se može izvršiti samo na provincije koje se graniče sa onom na kojoj se nalazi trenutno vaš heroj, osim ukoliko posedujete svemirsku luku, koja je specijalna osobina određenih provincija. Napadom ulazite u bitku i borite se sa rasom kojoj teritorija trenutno pripada. Posle svake pobede vaš heroj će dobiti mogućnost za nadogradnju ili kupovinu počasne garde, koja će biti uz vašeg heroja na početku bitke. Kupovinu obavljate uz pomoć requisition poena, koji će vam se stvarati svakog kruga u zavisnosti od veličine vaše teritorije. Posle završenog poteza, ostale rase igraju svoje poteze, tako da postoji mogućnost napada na vašu provinciju, za koju možete kupiti pojačanja, koja ćete dobiti na početku bitke. Na svakoj mapi koju ste osvojili ostaju izgrađene građevine, što će vam dosta olakšati odbranu. Većina mapa, osim onih sa specijalnim mogućnostima i glavnim gradovima, imaju isti zadatak – sravni neprijatelja. Za razliku od njih, ostale mape imaju zanimljivije zadatke i samim tim više će vas uneti u igru. Najveća zamerka je AI ostalih rasa na taktičkoj mapi. Bez obzira na izabranu težinu igre, kompjuter će praviti nelogične odluke za napad.

Iako je engine već malo stariji, grafika je dosta dobra, ako ne uzmemo u obzir, naprimer, Company of Heroes, koja je, ipak, trenutno hit. Mape i dalje izgledaju pomalo prazne, ali to sve ispravljaju odlične animacije i efekti, koji će vam privući pažnju, naročito u bitkama. Zvuk i glasovna gluma su dovoljno dobri da upotpune atmosferu igre. Jedino muzička podloga nije najbolje urađena. Pesme vam neće podići nivo adrenalina, što im je i cilj u ovakvim igrama, čak najverovatnije nećete ni da obraćate pažnju na njih. Igrivost, naročito u multiplayeru, je na zavidnom nivou. Igra će vas držati za kompjuterom barem nekoliko sati, a posle toga nećete ni pomisliti da ste trebali te sate nekako bolje da iskoristite (zar postoji bolji način za korišćenje vremena od igranja? prim. Ur.). Jedina mana, koja se tiče multiplayera, je mogućnost biranja samo dve nove fakcije. Ako želite da igrate sa ostalih 5, moraćete kupiti i prethodna dva dela.

Osnove ove RTS igre su i dalje iste, što je dobro, jer su prethodna dva dela bila fenomenalna. Ipak, da igra vredi, pokazuje nova vrsta kampanje i dosta novina, kao i dve nove rase. Ovim nastavkom serijal će zadržati stare fanove, ali i uvesti u svoj svet nove igrače. Ovaj RTS nije najbolji, ali poseduje dosta toga što može da vas natera da baš njega izaberete.

Naziv Igre:
Warhammer 40000: Dawn of War – Dark Crusade
Žanr:
RTS
Razvojni Tim:
Relic
Izdavač:
THQ
Datum izlaska:
9. Oktobar 2006.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Warhammer 40K Dawn of War – Dark Crusade

Ocene
Grafika: 85
Zvuk: 82
Igrivost: 94
Ukupna ocena:
88/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*