Universe at War: Earth Assault opis


Sredinom 2005. Petroglyph Games je objavio da će u saradnji sa SEGA studios raditi na novom sci-fi RTS naslovu. U međuvremenu pojavio se Star Wars: Empire at War, odličan RTS koji je doživeo neverovatan uspeh među igračima, ostavivši dubok trag u RTS žanru. Pertoglyph se proslavio i nestrpljivo se očekivalo novo ostvarenje od strane ovih bivših pripadnika Westwood studiosa. Nakon dve i po godine razvoja, pred nama je novo ostvarenje ovog iskusnog razvojnog tima..

 Universe at War Demo 28Universe at War Demo 25Universe at War Demo 5

„They came from the space“

Universe at War: Earth Assault je Sci-fi RTS, koji je tematksi smešten u ne toliko daleku budućnost. Naime, priča počinje 2012. godine kada Zemlja biva napadnuta od stane nepoznate vanzemaljske sile koja sebe naziva Hierarchy. Čitava planeta biva bačena na kolena u roku od svega nedelju dana, dok su zarobljeni ljudi i čitava infrastruktura postali dragoceni izvor resursa i proteina. U trenutku kada je sve izgledalo izgubljeno, na Zemlju dolaze novi nepoznanici iz dalekog i hladnog svemira, cyborg rasa zvana Novus. Ove mašine imaju samo jednu svrhu, a to je da iskorene Hiearchy i njihovu ratnu mašineriju koja proždire čitav univerzum, a iza sebe ostavlja samo smrt i uništenje. Prilikom prvog kontakta sa Zemljom Novusi bivaju zatečeni, jer planeta još uvek nije sravnjena sa zemljom. Pošto im nije u interesu da pomažu lokalnom stanovništvu, okreću se cilju zbog kojeg su prvobitno došli. Stvar se dodatno komplikuje, kada Hierarchy, rešeni da opustoše čitavu planetu, uspevaju da probude drevne neprijatelje, božansku rasu zvanu Massary. Hierarchy su mislili da su drevne bogove odavno poslali u večna lovišta, tako da su u neverici posmatrali prizor kada je Massary Mothership isplovljavao na površinu okeana. Besni što je njihova hibernacija nasilno prekinuta, Massary rešavaju da stave tačku na Hierarchy i time vrate mir u Univerzumu. Pored veoma dobre kampanje tu su još skirmish i sada već standardni, World Domination mod u kojem je cilj da osvojite čitavu planetu.

Pre nego što nastavimo sa tekstom osvrnimo se još jednom na 2007. koja bila izuzetno plodna, bar što se kvalitetnih RTS naslova tiče. Imali smo gomilu vrhunskih igara, no, bez obzira što su igre bile tehnički besprekorne, tematski su bile veoma slične (tenk, tenk, tenk..). Universe at War je upravo razbio tu monotoniju, donoseći preko potrebnu svežinu i inovativnost u žanr. Prva stvar koja pada za oko je da ljudska rasa ne igra nikakvu (ili bar ne veliku) ulogu u ovoj igri. Umesto ljudi, igra vas stavlja u ulogu tri veoma napredne vanzemaljske rase koje su se spustile na Zemlju ne bi li okončale večiti sukob jednom i zasvagda.

„Upoznajte ih izbliza“

Hierarchy predstavlja uniju od nekoliko rasa. Na vrhu lestvice (hijerarhije) vladaju bića direktno stvorena od moćnih Massarija, dok su pri dnu pokorene rase, čije su planete odavno pretvorene u pepeo. Njihovu ratnu mašineriju karakteriše mobilnost i ubitačna pešadija. Naime, Hiearchy ne poseduju klasične građevine na koje se svaki RTS igrač navikao. Umesto iz klasičnih baraka, jedinice će vam izlaziti iz džinovskih tripoda, takozvanih Habitad Walkera koji će vam ujedno biti glavne i najmoćnije jedinice. Svakog „šetača“ je moguće dodatno ojačati i naoružati, tako da ove džinovske „fabrike smrti“ umeju zadati ogromne glavobolje ukoliko se opreme kako treba. Zli osvajači iz svemira takođe poseduju mogućnost da uz pomoć Defilera pretvore lokalno stanovništvo u zombije koji su idealno oružje za ometanje protivnika. Jedinice neodoljivo podsećaju na svemirske osvajače iz filma „Ratovi Svetova“. Ukoliko ste igrač koji voli da dominira na mapi, ovo je prava rasa za vas.

Universe at War Demo 26Universe at War Demo 22Universe at War Demo 23

Novusi su mašine projektovane od strane davno izumrle rase, čija je svrha istrebljenje Hierarchy imperije. Glavni adut mašina se ogleda u veoma moćnoj tehnologiji koju koriste. Nisu preterano izdržljivi, ali su zahvaljujući svim tim hi-tech džidžabidžama  idealni za hit and run taktike. Novusi poseduju jedinstvenu mrežu električnih talasa zahvaljujući kojima jedinice mogu putovati znatno većom brzinom. To čine uz pomoć Flow Conduit, električnih stubova (bandera) koji ujedno i napajaju vaše građevine energijom. Ovakav stil napajanja zgrada sličan je i kod Protossa iz Starcrafta. Ukoliko „bandere“ izgradite po čitavoj mapi (radite u Telekomu pr.au.), moćićete da brzo pomerate svoje jedinice i zaustavite neprijateljske napade.

Eh ti Massary… Njihova glavna karakteristika je mogućnost kontrolisanja materije. Poseduju dva borbena moda: Light mod u kojem sve jedinice nanose veoma ozbiljnu štetu protivnuku i Dark mod, u kojem se formiraju veoma moćni štitovi od mračne materije koji štite jedinice i građevine. U Dark modu jedinice ne nanose veliku štetu kao u Light modu, dok su zato odbrambeni sistemi znatno jači. Zahvaljujući manipulisanju materijom igrač može u svakom trenutku da se prilagodi situaciji na ekranu. „Bogovi“ poseduju i veoma moćne vazdušno-kopnene jedinice, čak štaviše, najjače jedinice tog tipa dolaze upravo iz „božanskog tabora“. Svoju ogromnu destruktivnu moć Massary su morali da plate neverovatnom tromošću i nepokretljivošću, no ukoliko ste igrač koji se oslanja na moć i sigurnost Massary će definitivno biti vaš izbor.

„Žablja perspektiva“

Balans jedinica je dobar, ali ne i idealan. Igrači će se najćešće opredeljivati između Hierarchy ili za Massary, dok će Novuse retko uzimati. Posledica ovoga je to što su druge dve rase dosta jače. Srećom, za ovakve probleme postoje patchevi koji će se pojaviti u skorije vreme. Iz neshvatljivih i samo autorima igre poznatih razloga, broj maksimalnih slotova za uzgoj jedinica je 90. Ovo znači da ćete pažljivo morati da birate jedinice u zavisnosti od situacije u kojoj se nalazite. Ovaj potez bi trebao da poveća dinamiku i smanji razliku između iskusnijih igrača i početnika. Problem nastaje kada se protivnik zabetonira u bazi, a šaka vaših vojnika nije dovoljno snažna da uništi protivnika. Jedini način da se takve partije privedu kraju je pravljenje super oružja i raznošenje čitave protivničke baze u paramparčad. Još jedan minus ide za nepreglednost terena, za šta je zaslužna očajno pozicionirana kamera. Sve se posmatra iz takozvane „žablje perspektive“ i zaista frustrira kada se ogromna jedinica poput Habitad Walkera nađe na ekranu u sred borbe.

Universe at War Demo 30Universe at War Demo 32Universe at War Demo 18

Igra se audio-vizuelno ne može porediti sa teškašima, poput World in Conflict, što joj prevashodno nije ni cilj. Optimizacija endžina je za svaku pohvalu, jedan od retkih naslova koji zaista dobro izgleda, a pritom ne zahteva zver od mašine. Trebalo bi spomenuti i jednu veoma zanimljivu opciju. Naime, ukoliko želite da uživate u nekoj bitci, tokom igre je dovoljno pritisnuti taster backspace i bićete prebaceni u cinematik mod iz kojeg sa uživanjem možete posmatrati bitku (namenjeno spektatorima). Zvučna podloga i glasovna gluma su takodje na veoma visokom nivou. Možda se neki neće složiti, ali atmosfera, rase i jedinice koje UAW poseduje, neverovatno podseća na legendarni Starcraft, što je veoma pozitivna stvar.

„Veoma originalno“

Petroglyph Games je napravio još jedan veoma dobar naslov, ali zbog nekoliko nepreležanih dečijih bolesti i veoma žestoke konkurencije ovaj naslov nije stigao da iskaže svoj pun potencijal. Bez obzira na par boljki koje igra poseduje, prosto je greh ne odigrati ovaj naslov. Ovo pogotovo važi ukoliko spadate među gomilu igrača koji sa velikim nestrpljenjem iščekuju Starcraft 2. Ovo je definitivno naslov koji će vam pomoći da ne mislite o SC2 bar na neko vreme.

Naziv Igre: Universe at War: Earth Assault   
Žanr igre: RTS
Razvojni Tim: Petroglyph Games
Izdavač: SEGA Games
Datum Izlaska: 10.12.2007
Velična: 1DVD
Ostatak screenshotova:  Universe At War: Earth Assault

Minimalna konfiguracija:
CPU: P4 2.0 GHz RAM
RAM: 512MB DDR
VGA: ATI 9500 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: P4 2.8 GHz
RAM: 1GB RAM
VGA: Ge Force 8600GT 256MB

-Ocene
Grafika: 83
Zvuk: 79
83/100 Vrlo dobro

+ Rase, Originalnost
– Kamera, slaba populacija

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*