UberSoldier – opis


UberSolder UberSolder UberSolder

Koliko god mi kukali za nečim drugačijim, do sada neviđenim sve se odvija baš suprotno. Zašto odmah na početku ovako nerazumna rečenica? Pa iz tog razloga što je igračima dosadilo da se pucaju sa švabama, i da gledaju u teksture jednog šmajsera. Zar je toliko teško da se napravi neka igra koja sa sobom nosi nešto zaista novo, nešto zanimljivo? Koliko stvari trenutno stoje izgleda da jeste i ko zna koliko ćemo još vremena čekati na nešto revolucionarno… Moram da "napomenem" da je u moje ruke stigla još jedna igra na temu drugog svetskog rata (pa dokle više, mislim se u sebi – Niko te nije bio da baš nju uzmeš – prim. MVa). Posle izvesnog vremena zurenja u ikonicu, reših da vidim i ovoga puta šta se krije iza tog šarenog .exe file-a (ah i ta radoznalost:)).

Na somom početku igre pomislio sam da ova igra zaista obećava i da ću, ako se ovako nastavi, progutati one moje malopredašnje reči. Radi se o igri koja ima sličnu priču kao igra Retrurn to the Castle Wolfenstein, ali to je samo na prvi pogled. Vi se nalazite u ulozi nemačkog oficira koji sa svojim bataljonom obilazi arheološko nalazište, međutim na putu  do tog nalazišta vaš bataljon biva izmasakriran od strane pobunjenika, a vi kao njihov vođa padate mrtvi. Nakon toga upoznajemo se sa zlim naučnikom koji vam daruje novi život ali za uslugu morate slušati sve što vam on nalaže. Taman kada pomislite da ćete svoj život završiti kao zombi, upoznajete Mariju koja vas spašava ali pod uslovom da se pridružite pobunjenicima.

UberSolder UberSolder UberSolder

Čitava priča igre se vrti oko projekta Ubersoldier, i vi kao pobunjenik morate sada da se borite protiv svog naroda i svoje zastave, a sve to naravno za dobrobit čovečanstva. Igra sadrži 12 misija koje nisu preterano duge, ali zadovoljavaju dužinu jedne prosečne FPS igre. Teksture nivoa su zanimljive, kao i teksture modela i ne može im se uputiti previše zamerki (iako su daleko od nekog kvalitetnijeg ostvarenja) ali to je samo jedan od retkih pozitivnih elemenata koje ova igra ima. Lepu grafiku naravno treba verno da prati muzička podloga i zvukovi, ali nažalost ova igra  je u manjku što se toga tiče. Zvuci koji prate ovu igru su lošeg kvaliteta i veoma su iritirajući. Tokom jednog nivoa (kao i cele igre) bićete u mogućnosti da čujete jedan zvuk po sto puta, i to zna stvarno da izbaci iz takta. Protivnici znaju da uzviknu samo jednu reč kada vas ugledaju, a dijalozi imeđu vas i vaših saboraca su katastrofalni. Protivnici variraju svojom inteligencijom, znaju da iznenade i zadive svojim razmišljanjem a nekada su taoliko glupi da je to neverovatno. Tokom igre ćete biti u mogucnosti da se oprobate sa nekoliko vrsta oružija (kojeg i nema toliko mnogo), a istovremeno možete da nosite 4 tipa oružija, jednu granatu i noz. Ova igra takođe ima fiziku koja je srednje žalosna. Padanje eliminisanih vojnika izgleda filmski, njihova oružja, čuturice, šlemovi uvek padaju na različitu stranu što je zaista zanimljivo. Nasuprot tome pojedini objekti su laki kao pero na pr. limeni sto, stolice, kutije i drugi gde vi kada prođete pored njih odlete kao da je tu prošao tenk a ne čovek. Jedini elemenat koji izdiže ovu igru od ostalih (pored fine grafike) je mali dodatak u gameplay-u. Dok igrate ovu igru možete da ispraznite svoj bes (a imaćete ga toliko mnogo da nećete znati šta da radite sa njim :)) a to možete učiniti na dva nacina: 1. da napravite u kratkom vremenskom periodu tri headshot-a (za nagradu dobijate povećanje time shield-a), ili 2. da zakoljete tri protivnika za određeno vreme (kao nagradu dobijate povećanje energije). Time Shield u ovoj igri dolazi kao jedna novina, i služi da vas zaštiti od neprijateljskih metaka što može biti veoma koristano dok punite okvir puške ili ako prelazite iz jednog zaklona u drugi (ali ni zaklon u ovoj igri ne može da vas zaštiti neprijateljske vatre, što je još jedan propust više). Dok je ovaj štit uključen svi meci koji dođu u dodir sa njim zaustavljaju se i ostaju zamrznuti dok je on upaljen, čim se on ugasi meci padaju na pod. Ovo ne znači da će vas ovaj štit zaštiti eksplozije ili granate. Dodatak ovog štita je stvarno dobar potez ali igra ima više propusta nego što je dozvoljeno pa se jednostavno stiče utisak da je sve ovo ispod proseka.

UberSolder UberSolder UberSolder

Taman kada sam se zaradovao da ću se prisetiti starog i dobrog Wolfenstein-a, doživeo sam razočarenje i još jednom se uverio da današnji projekti ne mogu nikako da ugroze staru slavu legende. Ponekada nije dovoljno da igra ima samo lepu vizuelnu sliku, potrebno je da sa sobom nosi dobru atmosferu, izvođenje dok se na neke druge aspekte još i može zažmuriti. Stvarno je šteta što ova igra nije do kraja završena kako treba, jer jedan ozbiljan projekat ne bi smeo sebi da dozvoli ovakve propuste koji u mnogome kvare igru. Optimizacija igre je dobro odrađena, što zanči da će širi spektar korisnika biti u mogućnosti da proba ovu igru. Preporučujem je samo onima koji žele da ubiju višak vremena, dok bi onima koji se brzo iznerviraju preporučio da zaobiđu ovu igru.”

Naziv Igre:
UberSoldier
Žanr:
avantura
Razvojni Tim:
Burut
Izdavač:
CDV Software Entertainment & Play Ten Interactive
Veličina:
1 DVD
Datim izlaska:
Novembar 2005

Ukupna ocena:
70/100 Solidno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*