Trials 2: Second Edition opis


Motor ubica

Trials 2: Second Edition delo je finskog razvojnog tima RedLynx, koji nam je doneo skorašnji Warhammer 40K: Squad Command za PSP i DS. Trials 2: SE vam daje motor vozača i neke od najmaštovitijih staza. Ovo je proizvod evolucije igara kao što su Kikstart i ExciteBike, gde morate da prelazite preko rampi, buradi, zapaljenih guma i drugih prepreka što brže možete.

Ono što ubrzo postaje očigledno je činjenica da vas vaš motor mrzi i želi da vas ubije što pre. Prenaglo ili presporo ubrzanje i on će se okrenuti naglavačke i istostirati vas na zemlju uz bolan krik nesrećnog vozača. Pažljivo balansiranje dvotočkašem je ključno za prelazak od tačke A do tačke B bez lomljenja većine kostiju. Možete se nagnuti napred ili zakucati nazad u sedište, što bi sa pravim tajmingom trebalo da vas prevede preko naizgled nepremostivih prepreka…bar u teoriji.

Čak i na najlakšem nivou težine provešćete mnogo vremena postavljajući vozača u pravi položaj. Potrebno je vreme za navikavanje i upoznavanje motora, kao i kako pozicija vozača utiče na njegovo ponašanje. Čak i najjednostavnija prepreka je u ovoj igri izazov i zahteva aktiviranje pozamašnog broja neurona i dobre reflekse, kako prejakim gasom ne biste izgubili kontrolu i vozača poslali u bolnicu. Za uvežbavanje prelaženja preko raznih uspona i padova i balansiranja dok ste u vazduhu nakon skoka nije potrebno mnogo vremena. Fizički endžin implementiran u igru malo je prenaglešen, ali i dalje odličan, sa realističnim ponašanjem različitih delova motora i fenomenalnim rag doll efektom smrti vozača, koja zaista deluje i bolno i smešno i svaki put je drugačija. Fizika će vas konstantno držati na ivici neuspeha, što igru čini napetom i uzbudljivom.

Trials 2- Second Edition 12Trials 2- Second Edition 13Trials 2- Second Edition 15

Smrtonosne akrobacije

Igra je možda najzanimljivija na najlakšem nivou težine. Ovde postoji dobra kombinacija brzine i trikova, bez prestanka zabave, što je slučaj na medium i hard nivoima. I dalje postoji pozamašan broj smrtonosnih prepreka i prelaženje neke od staza na ovom nivou težine bez nesreće veliki je uspeh. Jurcanje ispod i iznad raznih prepreka na neukrotivoj smrtonosnoj mašini je neverovatno uzbudljivo.

Medium i hard nivoi su potpuno druga priča. Prelaženje nekog od osam na srednjem nivou težine bez ijednog pada je ogroman uspeh, a na najtežem postaje naučna fantastika. Ovi nivo jesu izazovni. Zabavni? Samo ako je definicija zabave ekvivalentna frustraciji do tačke ludila. Postoji samo par stvari mučnijih od prelaženja tri ista metra staze beskonačan broj puta, a da pri tom ne stižete nigde.

Igra nudi i mnoge druge izazove. Dinamični nivoi sadrže pokretne, physics-based prepreke koje se smenjuju na stazi. U takozvanim Flip nivoima moraćete da napravite što više okreta pre stizanja do cilja, a Wheelie deonice zahtevaju da što duže zadržite motor na jednom točku. Flip staze su zabavne, dok pokušavate da se okrenete u vazduhu nakon skoka i dočekate na oba točka. Wheelie nivoi su malo mirniji i ozbiljniji i zahtevaju perfektnu kontrolu brzine i položaja vozača da zadržite prednji točak što duže iznad zemlje. Iako je igra teža nego što bi trebalo da bude, nepredvidiva priroda prepreka čini je interesantnom i u određenoj meri maskira tu brutalnu izazovnost.

Sam gameplay zasnovan je na sistemu checkpoint-a. Oni se nalaze nakon par prepreka i nekih 20-ak metara staze, pa ako padnete sa motora, pritiskom tastera Backspace krenućete od poslednjeg pređenog checkpoint-a, a verujte, ovo ćete raditi mnogo češće nego što mislite. Pritiskom tastera R restartovaćete trku. Ovaj sistem je identičan onom viđenom u igri Trackmania Nations.

Učenje od drugih

Trials 2: SE beleži online statistiku za svakog igrača, pa možete da vidite koliko vam loše ide. Možete preuzeti replay video bilo kog igrača iz tabele sa statistikama i videti kako je on premostio određenu deonicu staze ili izveo određene trikove. Čak ćete moći da vidite koje je dugme u kom trenutku pritisnuo i uspešno izveo ono što vi niste. Kada odgledate replay nekog sa vrha liste, uvidećete koliko ste zapravo loši. Ovi fajlovi nisu veliki i brzo i lako ih možete preuzeti sa interneta.

Igra prosto plače za gamepad-om. Kontrole na tastaturi se svode na strelice i to gore/dole kao gas/kočnica i levo/desno za menjanje pozicije vozača. Često ćete pomešati tastere, što će se, naravno, završiti katastrofalno. Sa gamepad-om ćete zaobići ovaj problem, a i mnogo je prijatniji način za kontrolisanje agresivnog dvotočkaša.

Lepo i skalabilno

Igra izgleda fantastično, naročito ako se pokrene na Ultra High setovanjima. Endžin koristi sve nove grafičke poslastice kao što su depth of field i ambient lighting, što na kraju stvara gotovo fotorealistično okruženje. Čak i kada se detalji smanje na medium, igra i dalje izgleda atraktivno i nije potrebna zver od PC-ja za tečan užitak. Audio komponentom dominira motor koji zvuči kao motorna testera i krici nesrećnog vozača dok zadobija višestruke prelome po celom telu.

Nažalost, uz igru ne dolazi nikakav editor za kreiranje staza, a ona prosto vapi za jednim. Mogućnost da sami napravite staze koje bi bile brze, lude i smrtonosne koliko i vaš um, lansirala bi igru u drugu dimenziju. RedLynx je objavio da radi na editoru, ali nije definisao ni približan datum njegovog izlaska.

Slatke muke

Malo je sumnji da Trials 2: Second Edition opravdava cenu koju RedLynx traži za paket težak manje od 130 MB. Najnovija 1.07 verzija donela je još par odličnih deonica i očito je da će RedLynx nastaviti sa daljim razvojem i ubacivanjem novog sadržaja. Pored neprelaznih nivoa na najvećoj i par istih na srednjoj težini, igra i dalje nudi veliku količinu zabave. Odlična online statistika sa mogućnošću preuzimanja replay snimaka drugih igrača je fenomenalan dodatak. Uz Trials 2: Second Edition čupaćete kosu i grickati nokte, a za to vreme i odlično provesti…slatke muke.

Ime i prezime autora: Milan Jović
Pseudonim autora: Jovyland

Naziv igre: Trials 2: Second Edition
Žanr igre:
Razvojni tim:
Izdavač:
Datum izlaska:
Veličina:
Download

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1,5 GHz Intel Pentium 4, AMD Athlon XP 1500+
RAM: 256 MB
VGA: DirectX 9.0c kompatibilna sa 128 MB (ATI Radeon 9600 ili NVIDIA GeForce 5600)
Preporučena konfiguracija:
CPU: 1,5 GHz Intel Pentium 4, AMD Athlon XP 1500+
RAM: 512 MB
VGA: DirectX 9.0c kompatibilna sa 256 MB (ATI Radeon X1600 ili NVIDIA GeForce 7600)

Ocene:
Grafika: 86
Zvuk: 70
Igrivost: 84
Ukupna ocena: 80/100 Impresivno

+ Zaraznost, fizika, broj staza, grafika, online podrška, cena
– Težina, kontrole, neprestana frustracija, nepostojanje editora nivoa

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*