Tortuga: Two Treasures opis


Tortuga - Two Treasures 03 Tortuga - Two Treasures 06 Tortuga - Two Treasures 14

Izgleda da je podžanr igara sa gusarskom tematikom u poslednje vreme u povoju. Stariji među vama se možda sećaju i igara kao što je Pirates!, koji su bili prava poslastica u svoje vreme. Posle toga je došla, tako reći, poduža pauza, da bi se pre par godina pojavio rimejk iste igre, čiji uspeh je ohrabrio i druge da se okušaju sa tom vrstom igara.

Dakle, ovaj put je pred nama Tortuga – Two Treasures. Igru je razvio Ascaron, koji je već poznat po naslovima Sacred i sjajni Darkstar One. Međutim, to ne mora automatski da znači da će i sa ovim naslovom da ponove već viđeni uspeh. Ali, da krenemo od početka. U igri preuzimate ulogu mlađanog gusara Thomas Blythe-a iliti Hawka, koji služi pod legendarnim Blackbeardom. Rađa se plan da pođu u potragu za blagom Henry Morgana, takođe poznatog gusara, koji je, po legendi skupio ogromnu količinu bogatstva i sakrio ga na samo njemu poznatom mestu. Na samom početku igre ćete dobiti zadatak da guvernera pošaljete u uzaludnu potragu, tako što ćete biti "slučajno" uhvaćeni sa mapom. Po dogovoru, Blackbeard treba da vas oslobodi iz zatvora, ali, naravno, to tako ne biva, već će vašu devojku Sangua-u prevariti, a vas ostaviti u tamnici da trunete.

Sama igra se može rastaviti na tri dela. Prvi, koji ćete najčešće i viđati, jeste plovidba pučinom i pomorske bitke. Ovo će biti prva stvar koju ćete naučiti i isprobati kad krenete da igrate. Jednostavno rečeno, ovaj aspekt je sa vizuelne strane izveden sjajno. Treba pomenuti da je ova igra jedna od prvih koja može da iskoristi Ageia PhysX karticu. Međutim, i bez nje ćete imati šta da vidite – površinu vode sa odsjajem sunca kao sa slike, pejzaži koji će vas naterati da zastanete na trenutak i da uživate u pogledu, brodovi sa mnogo sitnih detalja i slično. Nažalost, sa tehničke strane je situacija drugačija. Autori igre su, izgleda, nameravali da učine što jednostavnijom. Rezultat toga je se bitke svode na kliktanje levim dugmetom miša i nameštanje jedra na jedan od tri jačina. Za razliku od prethodnih igara, ovde nema ni trunke od kompleksnosti. Idete, pucate, i idete dalje. Nema različitih đuladi, nema preteranog taktiziranja. Autori su otišli toliko daleko da se ispred vašeg broda iscrtati pravac u kojem skrećete, ne bi li slučajno pogrešili. Protivnike možete pobediti na dva načina – da ih izrešetate dok ne potonu, ili da ih oslabite i potom stanete pored njih i započnete ukrcavanje i preuzimanje neprijateljskog broda, što ćete takođe imati prilike da isprobate odmah na početku igre. Istina, osim običnih đuladi (kojih imate u beskonačnoj količini) možete koristiti i eksplozivna burad ili možete prizvati džinovskog oktopoda koji će svojim pipcima obaviti neprijateljski brod dok ga vi na miru napucavate. Vaš brod ima takođe u najmanju ruku ima čudnu fiziku – bezobrazno je okretljiv, a brzinu možete menjati u trenu sekunde, što je daleko od realnosti.

Nažalost, prvobitno oduševljenje će biti praćeno naglim iznenađenjem. Odmah ćete primetiti da su autori igre očigledno akcenat stavili na pomorski deo igre, dok je kopneni deo ostao daleko zapostavljen. Brod ćete preuzeti tako što ćete ubiti kapetana, a pre toga ćete morati da prokrčite put kroz posadu. Zvuči teško? Varate se. Par koraka napred, izbezumljeno kliktanje mišem, još par koraka napred, pa opet kliktanje mišem, penjanje uz stepenice, i na kraju opet kliktanje mišem kad dođete do kapetana, s tim da ovde eventualno možete koristiti i desno dugme koje služi za blokadu, ali se može i bez toga pobediti sasvim jednostavno. Istina, kako budete napredovali kroz igru, učićete razne combo pokrete i udarce, ali zbog izuzetno traljavo urađenog borbenog sistema za to maltene i nećete imati potrebe.

Preostali deo igre ćete provesti na kopnu. Pogađate, ovo je manje-više isto kao malopre opisana borba na palubi, sa jedinom razlikom da ćete imati više neprijatelja i prilike da taktizirate, ali s obzirom da g. Hawk može sa lakoćom da iskasapi i po desetak neprijatelja odjednom, to bi bilo gubljenje vremena. Jedina ozbiljnija prepreka može biti vaša energija, ali se i ona može dopuniti bilo kad tokom borbe.

Igra je koncipirana tako da se sastoji od velikog broja kraćih misija, što je dobra stvar, jer je prisutan auto-save uz pomoć kojeg ćete izgubiti maksimalno desetak minuta igranja ako slučajno izgubite život. Kada završite jednu misiju, imaćete prilike da trošite do tada zarađene zlatnike. Ne, gradovi nemaju prodavnice, brodogradilišta niti bilo koja druga mesta za trgovinu. Zlatnike zarađujete ubijajući neprijatelje, a za njih možete kupiti napitke za punjenje vaše energije ili kutije sa kojima ćete popravljati vaš brod dok plovite. Ovo sve daje igri određeni arkadni karakter, jer ste u mogućnosti da u žaru bitke jednostavno pritisnete space bar i popravite vaš brod. Misije u igri igrate u striktnom redu, dakle, nema priče o biranju jednog od više rešenja ili razgledanju pejzaža i krajolika, jer će vas igra konstantno podsećati šta treba sledeće da uradite.

No, nije sve tako crno. Igra, iako očigledno podbacuje u nekim delovima, ima svoje momente. Animacije između misija će vas bespovratno uvući u priču, i dijalozi su relativno dobro urađeni. Sama priča igre, iako predvidiva i stereotipna, će vas neretko naterati da odigrate samo još jednu misiju da biste videli šta će se desiti. Sve u svemu, osrednja zabava ako ne zahtevate kompleksnu igru i ako ste spremni da se odreknete elemenata koje imaju maltene sve igre slične ovoj. Možda igra ne može puno da ponudi zagriženim gusarima, koji su navikli da sve niti drže u rukama i koji su odigrali Pirates! nebrojeno puta na sve moguće načine, ali ostalima može da posluži za ubijanje par dosadnih popodneva.

 

Naziv Igre:
Tortuga: Two Treasures
Žanr:
Akciona avantura
Razvojni Tim:
Ascaron Entertainment
Izdavač:
CDV Software
Datum izlaska:
Mart 5, 2007
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Tortuga: Two Treasures

Ocene
Grafika: 65  
Zvuk: 80
Igrivost: 70
Ukupna ocena:
71/100
Solidno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*