Tomb Raider: Underworld najava


Vraćanje stare slave

Otkako je Crystal Dynamics preuzeo rad na serijalu Tomb Raider, poznata junakinja savršenog stasa, vešta na oružju i u akrobacijama, ponovo je osvojila publiku i vratila staru slavu, donekle pomračenu lošim prijemom Tomb Raider: The Angel of Darkness. Pomenuti naslov razvio je Core Design koji je radio i sve prethodne igre iz ovog serijala, ali je ona zbog bagova, drugačijih kontrola i seljenja radnje iz mističnih, prastarih hramova u nezanimljivu urbanu sredinu proglašena neuspehom od strane igrača i kritike. Crystal Dynamics je do sada radio na dva veoma uspešna naslova, Tomb Raider: Legend i Tomb Raider: Anniversary. Treća igra na kojoj radi ovaj tim, poznat po serijalu Legacy of Kain, biće završena do novembra tekuće godine i, kako se najavljuje, pružiće igračima jedno sasvim novo, naprednije iskustvo dostojno next-gen igara. Tomb Raider: Underworld će za razliku od prethodnika imati gotovo fotorealistično preslikanu, znatno interaktivniju okolinu i nelinearni gameplay koji je prava novina za serijal. 

Tomb Raider Underworld 03 Tomb Raider Underworld 20 Tomb Raider Underworld 28

Arheološke avanture

Pomisao na arheologiju verovatno je delovala strašno dosadno dok se za ovaj naziv nisu počela vezivati imena dvoje fiktivnih, ali veoma popularnih avanturista, koji su na svom putu mističnih otkrića na lokacijama koje savremenoj civilizaciji nisu bile dostupne, morali da se se suočavaju sa bezbroj zamki, prepreka i zagonetki, pritom progonjeni od strane konkurencije, razbojnika i razjarenih plemena koja su vekovima čuvala svoje tajne od očiju stranaca. Najpre Indiana Jones na velikom platnu, a znatno kasnije njegov ženski pandan u vidu mlađe, zgodnije i atletski sposobnije Lare Croft na konzolama i PC-ju, našli su način da nam zagolicaju maštu svojim pustolovinama u prašumama, grobnicama i hramovima. Sudeći po tome da obe franšize i dalje postoje i ostvaruju profit, očigledno je da par decenija nije dovoljno da se interesovanja promene, a oba imena su brzo i uspešno našla svoj put ka drugim medijima i široj publici.

Međutim, brz napredak igara stavio je pred Tomb Raider mnogo veće zahteve, koji će, kako čujemo od predstavnika tima Crystal Dynamics, konačno biti zadovoljeni u najnovijoj igri. Naša junakinja (iz još neotkrivenih razloga) kreće u istraživanje civilizacije Maja u Meksiku, u potrazi za ključem podzemlja, tj. Ksibalba. Dok su prethodne avanture bile striktno linearne, a radnja lagano nizala sloj zagonetki pa sloj akcionih sekvenci, povremeno dodajući određenu dozu pucnjave, ova Larina avantura doneće novine u vidu nelinearnog rešavanja zagonetki onim redom kojim želite i čak više načina za nalaženje rešenja, dok će one biti integralni deo priče.

Tomb Raider Underworld 02 Tomb Raider Underworld 07 Tomb Raider Underworld 13

Novi engine i nova koncepcija gameplay-a

Očekuje se da ova igra ima mračniji ton od prethodnih, s obzirom na tematiku podzemnog sveta i njegovo mitološko značenje koje je razvojni tim naglasio. Arhitektura hramova verno je preslikana sa fotografija ruševina iz Meksika. Novi engine doneo je i poboljšanu grafiku, sa realističnim zelenilom i drvećem čije se grane njišu na vetru, uz promenu vremenskih uslova koji će takođe ostaviti svoj uticaj na okolinu. Okolina će sada reagovati na Laru, a ona će reagovati na različite uslove u okolini. Ako je toplo, ona će se znojiti, ako pada kiša i posle plivanja odeća će joj biti potpuno mokra a kapi vode će joj se slivati niz telo. Trčanje ili valjanje po blatu ostaviće blatnjave tragove po njenoj odeći koje će isprati kiša ili plivanje u obližnjem jezeru, baš kao što će joj se mokra odeća osušiti na suncu. Penjanje po mokrim liticama i kretanje po mokrim gredama veoma su opasni jer će Lara teže održavati ravnotežu.

Sam njen lik je dosta napredovao od poslednje igre. Nikad nije izgledala lepše i realnije, a lice joj je dobilo veliki broj sasvim novih animacija, uz potpunu sinhronizaciju govora. Kretanje, trčanje, skakanje, hvatanje i pentranje uz litice i ostale akrobacije snimljene su uz pomoć tehnike motion capture dok ih je izvodila prava olimpijska gimnastičarka, pa nije ni čudo su pokreti tečni i precizni. Za ovu priliku Lara je dobila sasvim nove animacije penjanja, a po prvi put postojaće veće površine za slobodno penjanje i više puteva kojima se može popeti uz litice. Lara sada može da balansira na stubovima, da se odbaci od vertikalnih površina i da koristi noge i ruke u borbi izbliza da bi udarcem odgurnula protivnika i zatim ga lakše nanišanila pištoljem. Moći će da puca dok se jednom rukom drži za ivicu litice ili konopac. Konopac sa kukom sada će moći da joj posluži i za obaranje nekih nestabilnih stena ili delova arhitekture, čime će raščistiti prolaz dalje. Pored toga, Lara će sada moći da manipuliše nekim objektima u okolini da bi rešavala probleme (recimo, da zapali rastinje da bi raščistila put). Fotoaparatom će ovekovečiti pojedine trenutke svoje avanture, mada nije otkriveno čemu će ovi snimci služiti. Motor će ponovo naći svoju primenu, jer će naša avanturistkinja biti suočena sa par vremenski ograničenih problema, a isto tako će služiti za preskakanje prepreka i rešavanje pojedinih zagonetki. Još jedna novina je što će se deo radnje odvijati pod vodom, i mada detalji nisu otkriveni, među objavljenim screenshot-ovima su i oni u kojima se Lara brani od ajkule u okeanu.

Tomb Raider Underworld 23 Tomb Raider Underworld 26 Tomb Raider Underworld 19

Što se tiče borbe, možete očekivati njeno standardno oružje, dva pištolja, od kojih svakim može istovremeno da nišani i puca na po jednog protivnika, i granate. S obzirom na to da je okolina sada mnogo interaktivnija, moguće je zgrabiti motku sa zemlje i koristiti je u borbi kao hladno oružje. Ova ista motka kasnije se može upotrebiti za rešavanje neke od zagonetki, što samo pokazuje da je ovaj novi svet pun mogućnosti ako uspete da ih uočite. Svet oko vas pamtiće vaše akcije, pa će slomljeni delovi arhitekture čije ste rušenje izazvali ostati takvi i kad ponovo prođete kroz istu okolinu, kao što i leševi neprijatelja više neće nestajati bez traga posle par sekundi. Neprijateljski AI takođe je podlegao poboljšanjima, pa se očekuje da ne jurišaju direktno na metke, već uspevaju da nalaze zakon i pokušavaju da taktički savladaju svog opasnog protivnika. Mini igre u kojima ste morali da pritisnete određenu strelicu na tastaturi koja se sekund pre toga pojavila na ekranu zamenjene su tzv. adrenalinskim momentima, kada se u trenutku nekog bitnog dešavanja u okolini vreme uspori toliko da vam da priliku da odlučite kako ćete da reagujete u novonastaloj situaciji (odskočiti sa kule koja se pod vama ruši, skloniti se sa puta lavini odronjenog kamenja i slično).

Vredno čekanja

Kompleksniji gameplay, realistična fizika i obećanje mistične priče koja obuhvata podzemne mitološke svetove (i, radi izbegavanja spojlera, čuva u tajnosti) zvuči kao obećanje uzbudljive, ozbiljne avanture kakvu Larini fanovi nestrpljivo čekaju, a kada se bude pojavila u novembru videćemo da li će novinama uspeti da privuče i ostale igrače. U svakom slučaju, ovo su odlične ideje i ako uspe da ih dobro implementira, razvojni tim će svakako zaslužiti sve pohvale za uloženi trud i kreativnost.

Naziv igre: Tomb Raider: Underworld
Žanr igre: Akciona avantura
Razvojni tim: Crystal Dynamics
Izdavač: Eidos Interactive
Datum izlaska: novembar 2008.
Screenshot-ovi: Tomb Raider: Underworld
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*