Tomb Raider: Anniversary najava


Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary

Lara Croft nije samo prevazišla igru koja ju je stvorila, nego i video igre kao medijum. Ona je danas svetska kulturološka ikona, koja kroz prethodnu deceniju svojim prisustvom upražnjava sve od sveta filma do modne fotografije, te predstavlja prvu pravu trodimenzionalnu heroinu, kao i virtualni seks simbol. Lara je kroz sedam nastavaka video igre, dve filmske ekranizacije, nekoliko stripova, promenu razvojnog tima, prešla dugačak put od devojačkih dana do misteriozne smrti, živeći jednu avanturu za drugom, dinamično, uzbudljivo, neprestano na ivici života i smrti, te spada u retku grupu junaka sa tako raskošnom karijerom. Većina igra iz serijala stekla je svoj komercijalni i kritički uspeh, ali najveći uticaj imala je originalna igra iz 1996. godine, Tomb Raider, kada je ova vitka, ženstvena, fizički i emotivno jaka figura doživela svoj debi na tada revolucionarnoj PlayStation konzoli. Izdavački tim Eidos svestan ove višegodišnje popularnosti (u neku ruku i nostalgije) odlučio je da, na radost mnogih fanova, prvu jubilarnu desetogodišnjicu proslavi modernom reinkarnacijom Tomb Raider prvenca, igre koja je prodata u više od 7 miliona primeraka, te postala nezvanična PS1 ikona.

Rimejk originala, podnaslova Anniversary, po svim izgledima nije jednostavan port sa novom "šminkom". Razvojni tim Crystal Dynamics tvrdi da će igra sadržati osnovnu priču, zaplet, sve nivoe i ključne momente iz prve igre, ali u toj meri da služi kao oslonac novoj, svežoj strukturi izvođenja, koja je prilagođena složenijim Larinim sposobnostima. Iako će nova igra sadržati osnovne strukturalne elemente originala, Eidos neprestano ističe da će povratak u Larinu prošlost biti potpuno novo iskustvo. Real-time demonstracijama (trenutno jedino na PS2 konzoli) predstavljeni su kadrovi i delovi nivoa Egipta i Perua, po kojima se vide neke od radikalnih promena u odnosu na original. Zemlja Faraona i dalje sadrži prašnjave lavirinte, kao i peščane katakombe, ali ovoga puta u dosta grandioznijem izdanju. Grad Khamoon, koji je pre 11 godina prelažen gotovo za tren oka, sada (svojim upečatljivim i gotovo nesagledivim građevinama, kao i  zupčastim mehanizmima) čak i od najiskusnijeg igrača zahteva minimalno sat vremena za pronalazak samo jednog od četiri ključa potrebnih za prelazak primarnog objektiva. Krivac tome jesu mnogobrojna zagonetna rešenja, koja ispunjavaju gotovo svaku prostoriju, kao i drugačiji pristup prolaska kroz nivoe, koji zahtevaju aktiviranje poluga i prekidača horizontalno i vertikalno razbacanih po arheološko-monstruoznim građevinama.

Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary

Napredak tehnologije donosi sa sobom mnoštvo opcija za nadogradnju i proširenje, te nekadašnji „tri koraka u nazad i skok“ gameplay sada je već prošlost. Interakcija glavnog lika sa okolinom podrazumeva proračune koji podležu zakonima fizike, a to je propraćeno odličnim sistemom kamere, fluidnom animacijom i kontrolama, te većim osećajem slobode. Lara, iako detaljnije modelovana, nekim od svojih primarnih fizičkih atributa i dalje podseća na prvobitni model. Plavičasto uska majica, kao i khaki šorc i dalje su sastavni deo garderobe, mada akrobatske sposobnosti više odgovaraju naprednom Tomb Raider Legend modelu. Sve animacije Legend modela dorađene su i upotpunjene novim pokretima, kao što su balansiranje i skakutanje po vertikalnim i horizontalnim stubovima, te trčanje zidovima i njihanje uz pomoć užeta (koje ovaj puta nije magnetno, već radi na principu kuke). Pravi fanovi će sigurno pozdraviti opciono isključivanje autograb-on funkcije (dozvoljava automatsko hvatanje Lare za oštre površine), koje nije bilo prisutno pre 11 godina. Pored svega, razvojni tim će implementirati interaktivne cut-scene (predstavljene u prethodnoj Legend igri), a najavljeno  je i otklanjanje svetlucavih signala koji su pomagali prilikom lociranja predmeta. Po svemu navedenom, jasno je da Anniversary neće biti ni sličan niti lak zalogaj, čak i za one koji su originalnu igru već odavno apsolvirali.

Mada nije planirana za next-generation konzole (barem ne za sada), igra izgleda prelepo na svim platformama – PS2, PSP i PC. Naprednija verzija Legend endžina potpuno oživljava rekreirane Tomb Raider arheološke predele, koje je Crystal Dinamycs do sad predstavio, gde moderna grafička rešenja, poput specular dust particles, light bloom, real-time i self shadow mapping, bude nostalgiju u punom sjaju. Primetna je i odlična implementacija dinamičkog zvuka, gde se zvučni efekti i muzika prilagođavaju trenutnim dramskim ili akcionim elementima. U odnosi na PC platformu, konzolna verzija podrazumeva grafičku degradaciju, međutim, jasno je da izdašno koristi sve resurse ove previous-generation tehnologije.

Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary Tomb Raider: Anniversary

Iako je datum izlaska planiran za maj 2007. godine, Anniversary je iz neobjavljenih razloga pomeren za jun mesec i time prodrmao nestrpljive igrače, ali ne i njihovo ogromno poverenje u ovaj naslov. Eidos Interactive i Crystal Dynamics su firme veteranskog kova i sigurno ne prepuštaju ništa slučaju, jer žele u potpunosti evocirati uspomene, te ponovo vratiti Laru njenim korenima. Koračaju dobrim putem, poluge se povlače, poslednje prepreke se preskaču i završni proizvod je na domak ruke. Nadajmo se da jun mesec donosi konačnu polaznu tačku, koja (u najpotpunijem obliku) vraća drskost, smelost i odlučnost „dame“ koja je pisala prve redove TPA avantura.

 

Naziv Igre:
Tomb Raider: Anniversary
Razvojni Tim:
Crystal Dynamics
Izdavač:
Eidos Interactive
Datum Izlaska
Jun 2007.
Žanr:
TPA avantura

Korisni linkovi:
http://www.tombraideranniversary.com
http://www.gametrailers.com/gamepage.php?id=3799
http://www.tombraiderchronicles.com/tombraideranniversary/index.html

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*