Tom Clancy’s Rainbow Six: Vegas opis


Rainbow Six Vegas 13 Rainbow Six Vegas 23 Rainbow Six Vegas 16

Rainbow Six serijal ima zaista dugu istoriju. Još davne 1998. godine momci iz Red Storm Entertaimenta su došli na ideju da, u saradnji sa piscem Tom Clansy-em, naprave taktičku pucačinu u kojoj bi igrač imao ulogu jednog od članova internacionalnog Rainbow tima. “Rainbow”tima  ima za ulogu borbu protiv globalnog terorizma i sastavljen je od tajnih operativaca raznih nacionalnosti. Igra je napravila veliki uspeh i tako je utrla put njenim nastavcima. Već sledeće godine Red Storm Entertaiment izdaje nastavak – Rainbow Six: Roque Spear. Obe ove igre krasila je odlična špijunsko-trilerska priča, koje su proistekle iz pera odličnog i slavnog Clansy-a.  Roque Spear, kao i prvi deo postigao je dobar uspeh, pa se tako očekivao i treći deo. Ali, kako to često biva u igračkoj industriji, u kojoj velike ribe jedu male, Red Storm ulazi u finansijske probleme i biva kupljen od strane UbiSoft-a, firme koja tada polako počinje da prerasta u ono što je danas. Iako je veći deo tima koji je radio na prve dve igre raspušten, ideja o Rainbow Six igrama nije zamrla. Tako da nam treći deo ove igre dolazi 2003. godine pod imenom Rainbow Six: Raven Shield. Iako igru nije pravio Red Storm, oni su ipak pomagali mladom i talentovanom timu iz Montreala, koji je napravio igru zaista vrednu pamćenja. U igračkoj zajednici, a posebno kod fanova igre Rainbow Six, treći deo je proglašen za najbolji do sada. Četvrti deo ovog serijala zaista ne vredi spominjati, jer je Rainbow Six: Lockdown podbacio u svim elementima, izuzev grafike. A sada pred nama stoji i peti deo, Rainbow Six: Vegas. Postavlja se pitanje da li je UbiSoft uspeo da uradi dobru igru posle onako lošeg Lockdown-a. Odgovor sledi.

Igra je odlična! Kratko i jasno. Ako treba tražiti razlog za preporod serijala, onda se on najverovatnije krije u odluci UbiSoft-a da igru ne razvija za pređašnju generaciju igračkih platformi. To je eliminisalo mogućnost da se jedan tim podeli na više delova, od kojih bi svaki radio za određenu generaciju, a takođe je eliminisana i mogućnost nekih loših kompromisa zarad veće zarade. Možda će to nekome zasmetati i možda neko neće biti u stanju da pokrene igru na svom kompjuteru, ali to je cena koja se mora platiti kako bi igra bila ovakva kakva jeste. Igra jednostavno pleni lepotom. Pod uslovom da se igra na savremenoj konfiguraciji, igra će vas očarati na prvi pogled. Odličan Unreal 3 engine ovde pokazuje svoje pravo lice, mada je ovo tek prva igra visoke klase koja ga koristi… Šta će tek biti kasnije?!

Igru počinjete u Meksiku prateći grupu terorista i radi likvidacije njihovog vodje. Ova misija ima ulogu tutorijala u kojem ćete naučiti sve ono što treba u igri. Pravi zaplet počinje na kraju misije u Meksiku, kada teroristi uspeju da kidnapuju vaše saborce, a vas komanda šalje na zadatak u Vegas, koji je pod opsadom teorista. Priča možda i jeste nedovoljno interesantna i površna i sami brifinzi između misija, koji se odvijaju u helikopteru, nisu opširni kao u nekadašnjim igrama. Sve ovo ne liči na priču koju je napisao pisac takvog renomea kao što je Tom Clansy, ali ipak, igra nije prevashodno imala za cilj da privuče igrače pričom.

Ono što krasi ovu igru je sistem borbe i audio-vizuelni efekti. Sistem borbe je redizajniran i on se sastoji oko zauzimanja zaklona i pravovremenog pretrčavanja do drugog kako bi bili u što boljoj poziciji da neutrališete teroriste. Sistem funkcioniše maestralno. Kada zauzmete neki zaklon, kamera se automatski prebacuje u treće lice zarad bolje preglednosti. Iz zaklona treba pravovremeno izviriti i eliminisati neprijatelje, ali imate i mogućnost pucanja na slepo. Vrlo je korisna stvar kada stojite u zaklonu, a neprijatelji ne znaju da ste tu i približavaju vam se. Kontrolu nad saborcima nije moguće preuzeti, a i lista komandi koje im se mogu izdati nije velika. Možete im reći gde da odu i oni će automatski zauzeti zaklon kada dodju do lokacije koju ste im odredili. Donekle je složeniji sistem provaljivanja u prostorije gde ima talaca ili više terorista. Postoji mogućnost ulaska sa više vrata i tu vi možete narediti timu jednu od tri opcije (clear, frag+clear, breach+clear), a i možete odrediti prioritet na koje će teroriste prvo pucati. Sve u svemu sistem odlično funkcioniše i veoma je zabavan. Energija u pravom smislu ne postoji. Sistem štete je napravljen slično kao u Call of Duty 2. Posle svakog pogotka slika će postati sve mutnija i mutnija, sve slabije ćete čuti, ali ako se kratkotrajno sklonite iza nekog zaklona i izbegnete metkove sve će se vratiti u normalu. Vaši saborci mogu biti povređeni i pasti, ali ako im u određenom vremenu date injekciju oni će se povratiti. To, nažalost, ne pali na vama. Kada vi primite puno metaka tu je kraj, a onda sve ponovo od prošlog checkpoint-a. Da, dobro ste pročitali. Igra je bazirana na principu chekpointa.

Audio-vizuelni utisak je bez premca. Grafika je zaista detaljna, sa velikim brojem površina podložnim oštećenju. Modeli vaših saboraca su izuzetno detaljni. Animacija je određena maestralno i prizor vaših saboraca kako uleću u prostoriju i ubijaju teroriste deluje jako realno, ponekad čak i zastrašujuće. Igra definitivno opravdava hardversku zahtevnost. Što se zvuka i zvučnih efekata tiče, oni takođe zaslužuju pohvale. Odlični zvučni efekti samo dodatno podižu atmosferu. Zvuk oružja je jako realno urađen, eksplozije zvuče maestralno. Čak je i glasovna gluma terorista jako dobro odrađena. Igra je praznik za čula.

 
Ova igra je definitivno preporodila Rainbow Six serijal. UbiSoft je našao dobitnu kombinaciju i najverovatnije će je koristiti ubuduće. Ako imate dovoljno jak kompjuter da je pokrenete i ako volite akciju ili ako ste fan Raibow Six serijala, a pri tom vam ne smeta to što igra ima malo dodirnih tačaka sa svojim precima, onda ovu igru ne smete propustiti. Ja znam da ja nisam, a neću ni nastavke ako budu ovako dobri.
 

Naziv Igre:
Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas
Žanr:
Taktički FPS
Razvojni Tim:
UbiSoft Montreal
Izdavač:
Ubisoft
Datum izlaska:
12. decembar 2006.
Veličina:
1 DL-DVD
Ostatak screenshotova:
Tom Clancy's Rainbow Six: Vegas

Ocene
Grafika: 92  
Zvuk: 90
Igrivost: 91
Ukupna ocena:
92/100
Odlično

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*