Tom Clancy’s H.A.W.X. najava


Kada malo bolje razmislim, oduvek sam bio fasciniran vojnom avijacijom i moćnim vazduhoplovima koji dominiraju ogromnim nebeskim prostranstvima. Kao dete sam želeo da budem pilot, da upravljam avionom u ogromnim okršajima na nebu do zadnje trunke kerozina u rezervoaru. Međutim, želje i maštarije su jedno, a realnost (često) nešto sasvim drugačije. Danas mi jedinu utehu za moje neostvarene želje mogu predstavljati raznorazne igre arkadnog tipa na temu vojnih aviona. Mada, ni tu nije sve ružičasto. Kao PC igraču izbor igara ovakvog tipa je gotovo nepostojeći. Konzole su oduvek imale odlične predstavnike u tom žanru, predvođene maestralnim Ace Combat-om. Čini se da se sreća najzad okrenula i nama, vernim PC igračima, i da nam uskoro stiže igra koja će utoliti našu nagomilanu glad za dobrim dogfight okršajima. Francuska kompanija Ubisoft (tačnije, ogranak sa sedištem u susednoj nam Rumuniji) već za proleće sprema Tom Clancy’s H.A.W.X, naslov koji obećava brojne sate kvalitetne zabave.

Tom Clancy's HAWX 11 Tom Clancy's HAWX 12 Tom Clancy's HAWX 13

Već po samom imenu može se zaključiti da je igra inspirisana delima poznatog pisca špijunskih romana Toma Klensija. U prethodnih nekoliko godina svedoci smo zaista velikog broja, uglavnom kvalitetnih naslova sa prefiksom Tom Clancy’s. Povod tome je činjenica da je Ubisoft otkupio licencu za korišćenje imena poznatog spisatelja i namerava da napravi potpuno novi univerzum, smešten u neposrednu budućnost. Tom Clancy’s H.A.W.X. je prvi iskorak Ubisofta u žanrovske vode arkadnih avio-simulacija, koji nosi taj prefiks u imenu. Igra je smeštena u period između prve igre iz G.R.A.W. serijala, sa kojim smo se upoznali pre par godina, i EndWar-a, RTS igre sa kojom ćemo se tek upoznati. Igraču je dodeljena uloga bivšeg pilota američke vojne avijacije Davida Krinšava (David Crinshaw), kojeg američki generalštab povlači iz penzije i postavlja na čelo novo-oformljene elitne vazduhplovne eskadrile pod imenom H.A.W.X.

Mora se priznati da pozadinska priča ne odiše svežinom. Toga je svestan i razvojni tim, pa akcenat ne stavlja na fabulu (mada nam obećavaju par zanimljivih obrta), već na dešavanja na ekranu. Već po prvim screenshot-ovima moglo se naslutiti kakav će vizuelni kvalitet igra posedovati. Kako je vreme prolazilo i široj publici bivalo dostupno sve više i više multimedijalnog materijala, postalo je jasno da su slutnje opravdane i da se radi o vanserijskom grafičkom endžinu. Najeveći akcenat je svakako na modelima aviona (njih oko pedeset), koji su svi modelirani do najsitnijih detalja. Prostranstva na kojima (tačnije, iznad kojih) ćete voditi borbe nimalo ne zaostaju po kvalitetu i veoma su raznovrsna. Za njihovo stvaranje autori su koristili najdetaljnije satelitske snimke, tako da ćete moći prepoznati mnogo unikatnih građevina u raznim gradovima (Marakana u Riju, Ajfelov toranj u Parizu i slično). Sveukupno gledano, vizuelna strana igre spada u sam vrh današnje tehnologije.

Tom Clancy's HAWX 14 Tom Clancy's HAWX 16 Tom Clancy's HAWX 3

Poznata izreka kaže da nije zlato sve što sija. Bez obzira na neosporive mogućnosti grafičkog endžina, to ne mora biti garancija kvaliteta igre. Kvalitet je u njenoj igrivosti, u njenoj mogućnosti da vam pruži sate zabave i u načinu na koji ona prezentuje svoj sadržaj. Pošto su autori od samog starta težili malo većoj arkadnosti, nije za očekivati da će avioni poštovati sve moguće zakone fizike. To ne znači da će igrač moći da srlja u svaki okršaj nekalkulišući bar malo. Za potpune početnike, autori su implementirali specijalan sistem navođenja, koji će im pomoći da se nađu u idealnoj poziciji za napad na protivnika. Kako to u suštini funkcioniše? Sa uključenom ovom vrstom pomoći igra će bukvalno iscrtavati niz trouglova na ekranu, kroz koje igrač mora da manevriše kako bi se našao na pravom mestu u pravo vreme. Na svu sreću, tu opciju je moguće isključiti. Bez nje igra postaje daleko izazovnija, pošto je odluka o putanji i načinu pristupa potpuno ostavljena igraču na izbor.

Posle svega izrečenog teško je ostati ravnodušan. Najzad se sprema igra koja pretenduje da pomuti račune čak i kvalitetnom Ace Comba-tu. Da sve bude još bolje, planirani datum izlaska je sredina marta ove godine. Samo još malo vremena imate da pripremite svoje kacige, da obrišete vizire i spremite se za lude okršaje na nebu. Uz nadu da će igra biti kvalitetna koliko nam autori obećavaju, ja se odjavljujem.

Tom Clancy's HAWX 6 Tom Clancy's HAWX 7 Tom Clancy's HAWX 8

Naziv igre: Tom Clancy's H.A.W.X.  
Žanr igre: Arkadna avio-simulacija 
Razvojni tim: Ubisoft Romania  
Izdavač: Ubisoft
Datum izlaska: 3. mart 2009.
Screenshot-ovi: Tom Clancy's H.A.W.X.
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*