Titan Quest opis


  Titan Quest 02 Titan Quest 05 Titan Quest 14

Moram vam priznati da sam prilično iznenađen. Mislio sam da je ovo jedna od onih igara gde je veći budžet za PR tim nego za developera, da će igra biti osrednja, možda čak i loša. Ne znam, možda imam averziju prema igrama koje se reklamiraju na svakom mestu. Možda je to posledica mnogih izgubljenih nada tokom moje igračke karijere, gde su neke najveće "future best" igre ispale najveće korporacijsko smeće, loš pokušaj da se ljudima proda trećerazredna magla.

Da ne bi otišao daleko od teme, Titan Quest je hack'n'slash RPG, čiji razvojni tim gotovo da ne krije da je za uzor imao legendu ovog žanra: Diablo serijal. I da, igra veoma podseća na Diablo. Naravno, igra je vizuelno mnogo dopadljivija nego što je to njen uzor, jer ipak je ovo naslov koji je izdat nekih 6-7 godina kasnije. Iz Diabla je, kao što sam rekao, prekopiran ogroman broj stvari, izometrijski pogled, interfejs – slobodno se može reći celokupan koncept igre. Igra je takođe mnogo brža nego Diablo. Kada kažem "brža" mislim na sistem borbe, koji se ovde odvija dinamičnije negu u Diablu, što ne podiže stepen zanimljivosti, već iritira i na momente će vas dovoditi do ludila.

Priča Titan Quest-a se ne razlikuje mnogo od ’priča’ iz ostalih igara ovog žanra. Dakle, bezimeni "future to be" heroj i spasilac cele planete, sa zarđalim mačem u ruci počiva u dronjcima, dok zemlju napadaju horde čudovišta. Glavna priča vezana je za uzrok pojavljivanja velikog broja stvorenja koja napadaju svako naselje i grad na koji naiđu. Kako se dalje priča razvija, otkrićete da je čovečanstvo "otkinuto" od Bogova, koji im više nisu u stanju pomoći i na vama je naravno da se suprotstavite zlom čarobnjaku sa ultimativnom agendom da zavlada svetom. Kreativno, ha? Ne može se reći da bi momci iz Iron Lore-a dobili godišnju nagradu za kreativnost, ali šta je – tu je. Tokom glavne kampanje ćete obići 3 velike oblasti: Grčku, Egipat i Aziju (počinjete u Vavilonu – završavate u Kini). Te tri velike oblasti su podeljene na po 8 manjih, koje se opet sastoje iz 2-3, ponekad i više delova, stoga se slobodno može reći da je prostora za istraživanje dosta. Radeći glavni zadatak možete pokupiti i usputne zadatke, koji vam daju dodatne jedinice iskustva i ponekad nagradni predmet.

Na početku igre imate veoma ograničen izbor pri pravljenju novog karaktera. Možete birati pol vašeg lika i boju osnovne odeće. Klasu ne birate na početku, već kada dođete do 2. nivoa. Klasa ima osam, raznovrsne su, mada moram napomenuti da nisu savršeno izbalansirane. Na 8. nivou dobijate izbor sekundarne klase, čime se produbljuje igra i upotpunjuje doživljaj. Dobijanjem svakog nivoa dobijate po 2 atribut i 3 skill poena. Atributa ima 5, a to su: health, energy (mana), strength, agility i intelligence. Koliko ćete dobiti unapređivanjem svakog od ovih atributa zavisi od vaše klase. Skillovi su takođe usko povezani sa izborom klase sa kojom igrate i njih koristite za otključavanje novih sposobnosti za vašeg karaktera. U igri pored osnovne fizičke izdržljivosti (koji zavisi od kvaliteta oklopa koji nosite) postoji i 5 glavnih i 5 sporednih atributa izdržljivosti. Glavni se većinom odnose na magije, dok su sporedni vezani za mali broj magija i sposobnosti koje se koriste u igri (npr. Bleeding resistance, ili Energy leech resistance). Moram da primetim da je sistem izdržljivosti u igri urađen loše, jer nećete nailaziti na puno neprijatelja koji koriste magije kao osnovno sredstvo pravljenja štete, tako da je dalje ulaganje u otpornost na magije bespotrebno. Ovo sa sobom povlači činjenicu da ćete na kraju zaglaviti (bez obzira na klasu sa kojom igrate) sa budžovanom u oklopu duplo težem od sebe.

Još jedna stvar je prekopirana od Blizzarda, ali ovaj put od njegovog mnogo mlađeg čeda – WoW-a. U pitanju je kvalitet predmeta na koje nailazite tokom igre. Predmeti su, kao i u WoW-u, obeleženi različitim bojama koje simbolišu kvalitet tog predmeta. Beli su obični predmeti, slabog kvaliteta. Žuti predmeti imaju potencijala u sebi, dok su zeleni jači i bolji od žutih. Na kraju dolaze predmeti obeleženi plavom bojom, koji su najbolji predmeti koji se mogu naći u igri. U igri je tadođe prisutan i sistem armor setova. To je sistem gde postoji 2 ili više predmeta,koji, ukoliko ih igrač poseduje, zajedno daju dodatni bonus na atribute ili skillove, pored osnovnog.

Kontrole u igri su vrlo funkcionalne, osim self-targetinga, koji je malo lošije urađen. Moram da primetim da je glavna kampanja u igri linearna, nećete imati slobode pri rešavanju zadataka. Usputni zadaci su dosadni i najčešće ne vrede truda uloženog u njih. Kao nagrade za rešeni usputni zadatak dobijate vrlo malo iskustva (često ne popuni ni 1% XP bara), a kada u nagradu budu uključeni i predmeti, to su obično premeti sa generisanim atributima slabog kvaliteta. Linearnost igre će možda odbiti igrače od monitora na pola igre, kao i to da su neke klase užasno dosadne za igru.

Grafika je "udarna pesnica" ove igre. Slobodno se može reći da je prelepa. Dizajn nivoa je dobar, detaljan i varira od zone do zone. Borićete se u raznim predelima, od pustinje, preko prašume do snegom prekrivenih planina. Skoro sve napredne grafičke funkcije su prisutne u igri, ali igra nije zahtevna. Možete je igrati na osrednje jakom računaru sa full detaljima bez problema. Iako je igra očigledan klon Diabla, mene neodoljivo podseća na Divinity serijal (Beyond i Divine Divinity), prevashodno zbog mnogo veće upotrebe svetlijih boja i tonova, što ne stvara creepy ambijent, kakav je u Diablu.

Zvuk je osrednji, niti dobar, niti loš. Muzike skoro i da nema, a i kad je ima, generalno ne doprinosi ambijentu. Slaba prisutnost muzike je dopunjena solidnim pozadinskim zvukovima kao i glasovnom sinhronizacijom svakog zadatka na koji naiđete. Preporučujem instaliranje najnovije zakrpe, jer igra poseduje određen broj bagova koji se nalaze u osnovnoj verziji.

Sve u svemu, uspešan klon Diabla. Ovo najverovatnije nije igra koja će biti najprodavanija ove godine, ali zaslužuje vašu pažnju. Oni koji vole Diablo će ovo sigurno probati, prvenstveno zbog "suše" koja trenutno vlada ovim žanrom. Igra bi sigurno bila bolja da nije linearnosti koja može pokvariti celokupan utisak prosečnom veteranu RPG žanra.

Naziv Igre:
Titan Quest
Žanr:
RPG
Razvojni Tim:
Iron Lore
Izdavač:
THQ
Veličina:
1 DVD
Datum izlaska:
Jun 2006
Ostatak screenshotova:
Titan Quest

Ocene:
Grafika: 90
Zvuk: 81
Igrivost: 80
Ukupna ocena:
81/100
Vrlo dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*