Tim iz Srbije uspešno startovao na svetskom finalu Imagine Cupa u Seulu


Imagine Cup Korea 2007Tim studenata iz Srbije uspešno je započeo svoj nastup na svetskom finalu Microsoftovog takmičenja Imagine Cup, koje se ove nedelje održava u Seulu, prestonici Južne Koreje. Oni su se danas plasirali u drugi krug takmičenja, među 12 od ukupno 55 ekipa koje se takmiče u kategoriji dizajniranja softvera.
 
Imagine Cup je najveće svetsko takmičenje studenata, koje već petu godinu organizuje Microsoft i čija je tema ove godine „Zamisli svet u kojem tehnologija omogućuje bolje obrazovanje za sve“. Od 70.000 studenata iz preko 100 zemalja koji su učestvovali u kvalifikacijama za ovogodišnje takmičenje, u finale je prošlo njih 344 koji će se takmičiti za nagradni fond od 170.000 USD, a među njima je veliki broj studenata iz regiona centralne i istočne Evrope – njih čak 93. „Već sama činjenica da su se naši studenti probili do finala u tako jakoj konkurenciji predstavlja trijumf za sebe“ rekao je povodom odlaska naših akademaca na svetsko finale Dejan Cvetković, direktor Microsoftove kancelarije u Srbiji, i dodaje: „Sa nestrpljenjem očekujemo rezultate, naročito ako imamo u vidu uspehe naših studenata tokom prethodnih godina.“ Da podsetimo, tim R.A.F. sa Računarskog fakulteta u Beogradu je prošle godine osvojio drugo mesto na svetskom finalu Imagine Cupa u kategoriji „Projekat Hošimi“.Četiri momka iz tima SMOR, studenti Fakulteta organizacionih nauka i Fakulteta primenjene umetnosti, kvalifikovali su se za finalno takmičenje u najprestižnijoj od devet kategorija. Njihov projekat DriveON predstavlja interaktivni simulator vožnje i već je pobrao brojne pozitivne komentare na domaćem Imagine Cup 2007 finalu.
„I sami znate koliko se ljudi teško snalaze u saobraćaju i kakva je situacija u Beogradu. Želimo da uz pomoć ovog interaktivnog simulatora, koji je pre svega edukativnog karaktera, pomognemo učesnicima u saobraćaju da se lakše snađu u nekim novim, ponekad ekstremnim situacijama, i da lakše izbegnu potencijalne posledice“ kaže Neven Tubić, član tima SMOR.
Rezultati finalnog glasanja biće poznati 10. avgusta, a pored Microsofta u organizaciju Imagine Cupa 2007 je uključen i UNESCO, važan član Microsoftove inicijative Unlimited Potential koja pomaže korisnicima u nerazvijenim zemljama da uz pomoć računara steknu bolje obrazovanje, dobiju šansu za bolji posao i ostvare svoje potencijale.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*