Thief serijal opis


Nastavak serijala 

 

O Thief: The Dark Project, prvoj igri serijala, već ste mogli da čitate na našem sajtu. Druge dve igre podjednako su vredne pažnje po intrigantnoj prići i odličnom gameplay-u. The Metal Age uvodi novu sektu sa paklenim planovima,

a Deadly Shadows donosi više detalja o Geretovim misterioznim prijateljima The Keepers i novoj pretnji s kojim se njihov grad suočava.    

 

Thief 2: The Metal Age

 

The Metal Age je duži, teži od The Dark Project-a, sa unapređenijim i boljim gameplay-om i novom pričom, u gradu koji je napredovao nekoliko godina u industrijsku revoluciju iz koje su iznikli novi, još strašniji neprijatelji. Grad je veći, prostraniji, kretanje još manje ograničeno, pružajući vam priliku da se u nekim misijama krećete preko krovova i iz drugačije perspektive sagledate ovo impresivno naselje koje raste i razvija se.

 

Thief 2 - The Metal Age 10 Thief 2 - The Metal Age 14 Thief 2 - The Metal Age 18

 

Već detaljno razrađene filozofije i verovanja pagana i hamerita, čije smo svete tekstove slušali opčinjeni pred početak uvodnog filma svake nove misije, dobijaju društvo novog, još monstruoznijeg poretka, nazvanog mehanisti. Vođeni ludim genijem, nekadašnjim hameritom koji se zalagao za progres i čije su ideje ubrzo ostavile hamerite u rasulu, koji konstruiše najneverovatnije mašine, mehanizme i robote, mehanisti su brzo raširili svoj uticaj, iskorenjujući sve što je prirodno dok su po gradu umesto drveća i žbunja nicale cevi, pumpe, sistemi za obezbeđenje, brojači, električne svetiljke i gigantski mehanizmi. Uskoro su njihovi uslužni roboti našli mesto u svakoj bogataškoj kući, pružajući svojim novim vlasnicima osećaj sigurnosti, dok jedni neumorno tumaraju hodnicima u patroli mrmljajući čudne tekstove mehanističke religije, a drugi budnim okom kamere nadgledaju šta se dešava i smrtonosnim bombama zasipaju svakog nezvanog gosta. Čak i Geret, koji u svom usamljeničkom životu nije nikada mnogo pažnje poklanjao gradskoj politici, primećuje da nije sve u redu u ovim događanjima, a njegov nakadašnji neprijatelj, Viktorija, stupa s njim u kontakt pokušavajući da ga privoli da bliže ispita novog lidera i sazna njegove planove pre nego što za pagane i gradsko stanovništvo bude kasno.

 

Thief 2 - The Metal Age 12 Thief 2 - The Metal Age 19 Thief 2 - The Metal Age 22

 

Igra je sačuvala istu strukturu misija, promene ciljeva pri povećanju težine, mračan ton i isti dopadljivi karakter glavnog lika. Geretova oprema je ostala skoro ista, ali mu je nesreća koja ga je zadesila u prvoj priči obezbedila još jednu prednost u vidu mehanički unapređenog oka, omogućujući da sakriven osmotri situaciju iza ugla bez rizika da bude primećen. Novina u gameplay-u je i način borbe protiv robota – njih ne možete onesvestiti blackjack-om, već ćete morati precizno da ciljate vodenim strelama u crveni bojler na njihovim leđima. 

 

Treba reći da je veliki broj fanova ovog serijala bio oduševljen prilikom da korišćenjem editora stvara svoje avanture u Thief univerzumu, pa broj fan misija i danas neprestano raste. Njihova veličina, ciljevi i kvalitet variraju, ali su pojedine prava umetnička dela, često hvaljene kao bolje od originalnih. Jedan veliki projekat grupe fanova, nazvan T2X: Shadows of the Metal Age, nezvanična ekspanzija drugog dela, uvodi novi glavni lik, ženskog lopova po imenu Zaya i donosi 13 novih misija sa avanturama potpuno u duhu originalnih Thief igara, sa odličnom pričom, neočekivanim obrtima i velikim brojem raznovrsnih lokacija. Ostale misije za Thief i Thief 2 možete skinuti sa ove adrese. Za igranje Thief 2 pod XP-om i na kompjuterima sa više jezgara poželjno je pročitati uputstva na ovoj adresi. 

 

 

Naziv igre: Thief 2: The Metal Age

Žanr igre: Stealth akciona avantura

Razvojni tim: Looking Glass Studios

Izdavač: Eidos

Datum izlaska: 21. mart 2000.

Veličina: 2 CD-a

Screenshot-ovi: Thief 2

Diskutujte o igri i opisu na forumu

 

Minimalna konfiguracija:

CPU: 266 Mhz

RAM: 48 MB

VGA: 8 MB DirectX 7.0 3D akceleracija

Preporučena konfiguracija:

CPU: 400 Mhz

RAM: 64 MB

VGA: 16 MB DirectX 7.0 3D akceleracija

 

+ Prezentacija, gameplay, priča, atmosfera, karakteri, dizajn nivoa, zvučni efekti, dijalozi

– Grafika  

  

  

Thief: Deadly Shadows

 

Treći nastavak serijala rađen je od strane drugog razvojnog tima, Ion Storm, poznatog po serijalu Deus Ex. Za razliku od drugog dela Deus Ex-a, koji je doneo uprošćen gameplay i izazvao buru negodovanja kod fanova prve igre, ovaj tim je uspeo da stvori još jednu atmosferičnu, uzbudljivu i intrigantnu igru koja je zaslužila svoje mesto u fantastičnom Thief univerzumu.

 

S obzirom na to da je igra izašla 2004. Thief je ovoga puta dobio grafiku kakvu je oduvek zasluživao: oštre, jasne i realistične teksture, odlično modelirane likove, detaljno dizajniranu arhitekturu i dinamično osvetljenje. Zvučni efekti su jednostavno maestralni, a zahvaljujući konstantno odličnoj glumi  Stivena Rasela (Stephen Russell), Geret je onaj isti lik kog smo zavoleli u prethodnim delovima, podjednako intrigantan, ekscentričan i ciničan. Pogled iz prvog lica, uz dodatak boddy awareness-a, donosi mogućnost da Geretovo telo vidite kao što vidite svoje. Implementiran je i pogled iz trećeg lica koji odlično izgleda i funkcioniše, ali deluje sasvim nepotrebno. Havoc fizički engine donosi realizam koji će vas naterati da se pažljivo šunjate da ne biste slučajno oborili neki predmet i uzbunili stražu. 

 

Thief Deadly Shadows 08 Thief Deadly Shadows 14 Thief Deadly Shadows 29

 

The Keepers ponovo imaju zadatak za vas, koji donosi nove preokrete i stavlja vas iznova u ulogu heroja. Ukoliko im donesete dve relikvije, Jacknall's Paw iz paganskog i Builder's Chalice iz hameritskog hrama, imaćete priliku da saslušate tumačenje starog proročanstva o dolasku Mračnog doba. Otkrivajući zaveru unutar samog reda Keeper-a, Geret biva nepravedno osuđen i postaje meta vrhunski istrenirane jedinice telepatskih ubica, nazvanih Keepers Enforcers. U potrazi za dokazima Garet konačno nalazi zlo predskazano u proročanstvu, deformisanu vešticu koja poseduje moćnu magiju, na putu da postane još moćnija korišćenjem ukradenih relikvija i glifova, magičnih simbola koje čuva red Keeper-a. Misija koja se odvija u Shalebridge Cradle-u jedna je od najjezivijih ikad viđenih u PC igrama; ovo nekadašnje sirotište i ludnica u svom usamljenom i napuštenom postojanju i dalje pohođeno duhovima onih koji su tu izgubili živote ili i sami postali zlikovci, monstruozno samo po sebi, uspelo je da stvori sopstvenu svest i da se seća svakoga ko u njega kroči, zauvek mu zabranivši da ga napusti. Očekujte da bukvalno osetite hladnoću ovog mračnog, ruiniranog mesta i da vas svaki šum isprepada dok se grozničavo sporo šunjate pokušavajući da ne privučete pažnju spodoba koje vas okružuju.

 

Grad ovde predstavlja lokaciju po kojoj se možete slobodno kretati (naravno, skriveni) i nasumice birati zgrade vredne obijanja i poneku sporednu misiju. Glavna priča će vas slati na raznovrsne lokacije pa ćete morati da naučite da se snalazite sa prilično konfuznom mapom grada. U gradu su i ilegalne prodavnice u kojima možete prodati ukradenu robu i nabaviti potrebnu opremu. Umesto mača sada nosite bodež, a novina je i to što više kao deo opreme ne postoje strele sa konopcem koje su služile za penjanje na velike visine, već ćete napredovanjem otključati mogućnost da kupite rukavice za penjanje (koje se nažalost nisu pokazale kao preterano korisne jer ima malo površina na zgradama uz koje se možete popeti). Promenjena je i mehanika obijanja brava, što se mnogima neće dopasti, a zahtevaće od igrača dosta vremena provedenog u pokušaju obijanja dok je konačno ne savlada.

 

Thief Deadly Shadows 01 Thief Deadly Shadows 07 Thief Deadly Shadows 20

 

Najbitnije je naglasiti, da uprkos očiglednom pokušaju da bude drugačija, ova treća igra u serijalu sa sobom donosi mnogo toga u čemu smo uživali u prethodnim delovima. Stealth gameplay je sjajno implementiran, a igra će vam priuštiti mnogo napetih situacija dok pokušavate da izbegnete susret sa više nego opasnim protivnicima. Sami Keepers Enforcers su dovoljno strašni da vas nateraju da iz savršenog mraka potrčite pokušavajući da im pobegnete, jer njihovo međusobno telepatsko komuniciranje čujete i svesni ste kada će njihov sledeći korak da dovede do neumitnog otkrivanja vaše lokacije.

 

Deadly Shadows predstavlja nastavak tradicije dobre priče i nepredvidivih zapleta, izvanredno intrigantnog glavnog lika, fantastične, ubedljive atmosfere i bogatih dijaloga koji vas uveravaju da su NPC-ovi koje srećete šunjajući se mnogo više od 3D prepreka na vašoj misiji. Thief serijal je uspeo ono što mnogim igrama nikada nije pošlo za rukom: da uvuče igrače u svoj neobični, živi svet i ostavi ih tamo satima u ubeđenju da su stvoreni za ulogu vrhunskog lopova sa herojskim srcem. Ostaje nam jedino da se nadamo da ćemo ipak imati priliku da igramo četvrti nastavak Thief-a, iako su Looking Glass Studios i Ion Storm odavno prestali da postoje, jer je igra sa ogromnim brojem fanova, koji i dalje sami prave stotine novih misija svoje omiljene zabave, to svakako zaslužila.

 

Thief Deadly Shadows 17 Thief Deadly Shadows 27 Thief Deadly Shadows 30

 

Komentar igrača

 

Stribor:  

Majko moja…  

Shalebridge cradle…

Kad se samo setim… kakav je to šok bio za mene… Stavljao sam pauze i palio cigarete…

Imao sam tu nesreću da ga igram sam u kući u 3 ujutru… A najveći apsurd je što u "realnom svetu" tog nivoa postoji samo jedan lik, čuvar (koji je, btw, already dead iliti neuništiv), i niko više… Ali tih dva sata iskreno veruješ da te nešto čeka iza ugla, u podrumu, na tavanu… jezivo… pa se on šetka po ćelijama, a ja se znojim dok pokušavam da obijem vrata po vrata, i mogu da ga omirišem iza ledja, i u poslednjem momentu otvaram vrata i ulazim unutra, i zatvaram ih iza sebe, i čujem kako prolazi, i onda shvatim da sam pogrešio sobu i moram da istražim jos desetak ćelija… 

Pa tek zvuk, igra senki, arhitektura građevine… a priča… ufff….

Neponovljivo iskustvo… Taman sam ga zaboravio…

Mada, i prvi deo je imao jezive momente, ali sve je nemerljivo u odnosu na sirotište…

A najveća fora je što se igra uopšte ne trudi da bude jeziva, bar ne kao SS2, RE, SH… a taj jedan level ih šije sve zajedno…

Valjda zato što znaš da ako kreneš u otvoreni sukob sa neprijateljem (naglašavam, jednina, nema potrebe za više njih) ima da popiješ game over… nego se sve šunjaš na milimetar od njih, korak po korak… Ahh… baš bi mi prijao nastavak…

Metal age mi je najbolji, priča je bila super… Sećam se koliko si imao detalja, npr. kada u prvoj misiji, u luci, slučajno naiđeš na one kutije sa robotima… a tek kasnije saznaš poentu… Mada i prvi deo je bio odličan… Kad se obučeš u čuvara pa istražuješ onu tvrđavu… Kad malo bolje razmislim, treći deo je najlošiji u serijalu… ali treći deo je imao više oblika šunjanja, mogao si baš da miliš…

Sve u svemu, toplo preporučujem svima! Celu trilogiju… Deo po deo… redom… 

 

 

Naziv igre: Thief: Deadly Shadows

Žanr igre: Stealth akciona avantura

Razvojni tim: Ion Storm Inc.

Izdavač: Eidos

Datum izlaska: 11. jun 2004.

Veličina: 3 CD-a

Screenshot-ovi: Thief Deadly Shadows

Diskutujte o igri i opisu na forumu

 

Minimalna konfiguracija:

CPU: Intel Pentium IV 1.5 GHz / ekvivalentni AMD Athlon

RAM: 256 MB

VGA: 64 MB DirectX 9.0b Pixel Shader 1.1

Preporučena konfiguracija:

CPU: Intel Pentium IV 2 GHz / ekvivalentni AMD Athlon

RAM: 512 Mb

VGA: 128 MB DirectX 9.0b Pixel Shader 1.1

 

+ Prezentacija, gameplay, atmosfera, dizajn nivoa, zvučni efekti, dijalozi

– Likovi deluju kao voštane figure

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*