The Godfather II najava


U ulozi mafijaškog dona

Nakon pozitivnog prijema prve igre The Godfather, EA Redwood Shores rešio je da nastavi serijal, obećavajući mnogo više od akcione igre sa temom mafije slične serijalu GTA. Naime, glavna novina u naslovu koji će svetlost dana ugledati početkom sledeće godine je Don view, odnosno strateški pregled teritorija koje drži vaša i suparničke kriminalne organizacije sa informacijama koje će vam pomoći da planirate svoj sledeći potez.

Razvojni tim je s pravom pretpostavio da je igračima dosadilo da budu najniža karika u mafijaškom lancu uz neprestano izigravanje potrčka ili siledžije na misijama reketiranja, uterivanja dugova, uništavanja biznisa kojim se bavi konkurencija, eliminacija i zastrašivanja. Ovoga puta na vama je da se dokažete kao pravi vođa, inteligentno i strateški procenite situaciju sa distance, odredite najranjivije tačke suparničkih grupa i udarite na njih najefikasnije, sami birajući ljude za određeni posao. To ne znači da u prljavim poslovima nećete i sami učestvovati, jer pravi don mora da bude primer svojim ljudima i zasluži njihovo poštovanje i odanost. Dizajn igre prožet je jednom jednostavnom filozofijom, koja će, nadamo se, osvežiti ovaj popularni žanr: “Ponašaj se kao mafijaš, razmišljaj kao don”. Pored uzbudljivih akcija u kojima možete da učestvujete, ovoga puta dobrobit vaše organizacije potpuno zavisi od vaših postupaka i pažljive procene situacije, što znači da ćete osetiti posledice svake odluke koju donosite u njeno ime.

 Godfather II 02 Godfather II 03 Godfather II 04

Preotmite biznis konkurenciji

Početak Fidel Kastrove revolucije 1950. zatekao je grupu mafijaških donova i njihovih najbližih saradnika na sastanku na Kubi, a pobune i nemiri ih naterali u bekstvo.  Vi ste Dominik, desna ruka mafijaškog bosa Alda koji gine te noći, a Majkl Korleone vas postavlja za dona mafijaške organizacije u Njujorku. Ukoliko uspešno savladate strategiju i gameplay u prvom gradu, vaš biznis ćete proširiti i na druga područja.

Na 3D mapi videćete koje kriminalne organizacije drže određene objekte, koliko su dobro objekti branjeni (imaćete uvid u broj stražara koje su suparnici postavili da bi odbranili svoj biznis), pa čak i u kojim oblastima dolazi do sukoba između mafijaša i policije. Takođe ćete imati uvid u vaše prihode od reketiranja i pranja novca i moći da zapošljavate specijalce koji su vam potrebni za misije ili im unapređujete veštine. Ovo je dinamičan svet pa ćete morati da vodite računa o biznisima koje ste preuzeli, jer će i vaši posedi biti na udaru konkurencije ako proceni da može da prevlada. Posebni bonusi osvajaju se ukoliko držite monopol nad čitavom granom jednog biznisa, na primer ako držite sve prodavnice oružja, reketirate sve barove sa striptizom ili sve kockarnice u gradu. Pored toga što se novčani prihodi povećavaju, vaše veštine postaju specijalizovane za ove biznise, pa će oni koji drže monopol nad prodavnicama oružja imati prednost jer će nositi klipove sa više municije nego konkurencija. Naravno, biznis koji reketirate morate i štititi postavljajući stražare, inače će se naći na meti konkurencije koja želi da ga preuzme ili je čak toliko beskrupulozna da će pokušati da ga digne u vazduh, čime će ga praktično ukloniti sa tržišta i za vas i za druge zainteresovane.

Prljavi poslovi

Da biste uspešno obavljali misije preuzimanja tuđih poslova, moraćete da šaljete grupe sa specijalcima u određenoj branši (recimo, u demoliranju ili inženjerstvu), čime ćete efikasnije širiti svoje teritorije. Istovremeno, ove specijalne članove možete unapređivati u vođe grupa i level-ovati njihove veštine. Ovakve grupe se kasnije mogu slati i u druge gradove da obavljaju misije u ime vaše organizacije. Iako ste vođa, možete i sami poći u misije iznuđivanja, ucena i eliminacije protivnika, birajući grupu koja će da vas prati. AI je ovde mnogo napredniji nego u prethodnoj igri pa će se ponašati prirodnije i inteligentnije, zauzimajući pozicije tako da štite vrata i prozore u slučaju da se policija umeša i pomažući u prestrašivanju vlasnika lokala lomljenjem inventara.

U ovoj igri više nećete biti ograničeni na frontalni napad uz rizik velikih gubitaka, jer bi stražari odmah zvali telefonom pojačanje. Ukoliko vaša grupa ima inženjera i neki od grubijana uspe da se prišunja stražarima i tiho ih eliminiše, ulazak na zadnja vrata, kao i presecanje telefonskih linija i strujnih kablova taktike su koje nose mnogo manje rizika.

 Godfather II 05  Godfather II 06 Godfather II 07

Razmišljajte globalno

Čak i ako ste sa svojom grupom krenuli u akciju, stalno ćete dobijati novosti u vezi sa tim šta se dešava sa rivalskim grupama u drugim delovima grada i moraćete da odlučujete kako ćete odreagovati na nove događaje. Ukoliko ignorišete pojedine vesti, može se desiti da budete neprijatno iznenađeni kada konkurencija preotme neki biznis koji vam je omogućavao monopol. S druge strane, ukoliko akcija u kojoj ste krene loše, protivnik vas otkrije pre nego što napadnete i pozove pojačanje, ovo vam pruža priliku da otkažete misiju na koju ste poslali drugi tim i iskoristite ga kao pomoć u nezgodnoj situaciji. S obzirom na to da ćete svoju dominaciju moći da proširite na tri grada, Njujork, Majami i Havanu, moraćete da razmišljate globalno, a ne da se skoncentrišete na jedan grad, jer će zgrade i poslovi koje kontrolišete stalno biti na udaru kako druge organizacije jačaju svoje uticaje u tim granama.

I dok je preuzimanje tuđeg biznisa isplativo i oslabljuje druge kriminalne familije, ako želite da ih potpuno osakatite i smanjite njihov uticaj u vašem komšiluku, kao i da se osigurate da neće krenuti na vas, moraćete da eliminišete njihove vođe ili ih bar smestite u bolnicu. Međutim, nisu ni sve akcije vezane za direktne napade – ponekad ćete npr.“suptilno” morati da zaslužite uslugu od okružnog tužioca tako što ćete za njega obaviti neke prljave poslove (eliminacije, ucene). Kada vaš rival bude u najnezgodnijoj situaciji, možete se pozvati na uslugu koji vam državni tužilac duguje i podmetnutim zločinom eliminisati konkurenciju sa scene na duže vreme.

Novine i u multiplayer-u

Prenošenje resursa iz singleplayer moda u multiplayer i obrnuto zanimljiv je i inovativan koncept koji razvojni tim planira da implementira. Ovo će omogućiti da u multiplayer igri vodite tim koji ste napravili u singleplayer-u, da se kladite sa drugim donovima u novac koji ste zaradili igrajući offline, a u pojedinim modovima uspeh online otključaće u singleplayer-u nove bonuse.

Naslov koji pozajmljuje temu iz filma Kum II, dopušta da se dokažete i kao inteligentni i preduzimljivi don velike mafijaške porodice i kao sposobni operativac u misijama koje zahtevaju iskusno rukovanje vatrenim oružjem, definitivno će privući pažnju. Veći deo igre će ipak ostati veran originalu, u mafijaško akcionom stilu, dok će manji ali podjednako bitan biti okrenut strateškom planiranju osvajanja teritorija i proširenja biznisa. Ovo je otvoreni svet u kome vaše akcije imaju posledice. Iako na prvi pogled istovremeno učestvovanje u akciji sa članovima tima i globalno ocenjivanje situacije na više frontova deluje prilično kompleksno, cela ideja deluje inteligentno, primamljivo i ambiciozno. Ovakve inovacije i kombinovanje elemenata više žanrova (akcija, strategija, RPG) umesto korišćenja već razrađenih kalupa istovremeno su hrabre i rizične, a o uspešnosti realizacije moguće je govoriti tek nakon što igra dospe u ruke igrača.

Naziv igre: The Godfather II
Žanr igre: Akcija
Razvojni tim: EA Redwood Shores
Izdavač: EA Games
Datum izlaska: 1. februar 2009.
Screenshot-ovi: The Godfather II
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*