The Curse of Monkey Island opis


Guybrush Threepwood

Verovatnoća da ste se tokom svoje igračke karijere barem jednom susreli sa imenom Gajbraš Tripvud (Guybrush Threepwood) skoro je stopostotna. Gajbraš, glavni lik, jedno je od najpoznatijih imena u svetu igara, a njegovi stariji fanovi bi se jednoglasno složili da poznavanje serijala spada u osnovnu igračku kulturu. Za dvadesetak godina, koliko je prošlo od izlaska prve igre, veliki broj igara je odalo poštovanje ovom gusaru u usponu, bez obzira na ime koje sasvim sigurno niko ne bi poželeo za sebe.

Curse of Monkey Island 1 Curse of Monkey Island 10 Curse of Monkey Island 12

Radnja se direktno nadovezuje na kraj prethodnog nastavka. Naš heroj, posle ponovnog okršaja sa zlim gusarom poznatim samo pod imenom LeChuck, besciljno pluta Karipskim morem i pokušava da se priseti šta mu se to tačno desilo. Međutim, potpuno neočekivano, morska struja ga dovodi do ostrva Plunder, koje je trenutno pod opsadom od strane nikog drugog do samog LeChuck-a. Ohrabren preokretom na bolje, pomaže u poražavanju gusara, a potom skuplja i poslednji gram hrabrosti i svojoj nesuđenoj devojci Ilejn (Elaine) postavlja sudbonosno pitanje, na šta ona odgovara potvrdno. Međutim, njihova sreća biva kratkotrajna, jer se ispostavlja da je njen verenički prsten proklet i svog vlasnika pretvara u kip od čistog zlata. Budući da se nalaze na ostrvu prepunom gusara, ogroman komad zlata ubrzo nestaje, i Guybrush kreće u nove avanture da bi povratio svoju verenicu, ali i ponovo dokazao da nema većeg gusara od njega.

Vizuelna revolucija

Sa tehničke strane, Curse of Monkey Island predstavlja najveći iskorak u odnosu na prethodnike. Dok su prva dva dela, između ostalog, radila pod operativnim sistemom DOS, treći je pravljen za Windows i umesto par disketa zauzima čak dva CD-a.  Velika razlika u veličini proizilazi iz činjenice da je, umesto marginalnog poboljšanja grafičke podloge (kao što je to bio slučaj između prva dva dela), izgled igre preseljen u rezoluciju od 640×480 i vizuelno podseća na crtane filmove iz približno iste ere. Drugim rečima, COMI je jedna od najlepših avantura ikada napravljenih i pravi je dokaz da je savršenstvo i te kako moguće bez korišćenja ikakvog oblika 3D akceleracije. Uvodna animacija, međusekvence i sama igra su celokupno crtani rukom i prosto odišu detaljima i finesama, koji su jasan pokazatelj posvećenosti autora da stvore jednu od vizuelno najkompletnijih igara ikad.

Međutim, iako je grafika definitivni adut, glavna prednost su ipak dijalozi i humor. Karakterističan stil koji je utvrđen prvim delom je beskompromisno nastavljen kroz svaki deo serijala, a moglo bi se reći da je treći deo najmanje izuzetak. Dovoljno je navesti primer da igru počinjete upravo u dijalogu sa minijaturnim gusarom koji se preterano trudi da se uklopi u svoje okruženje, da bi kroz razgovor saznali da se radi o Voliju (Wally) koji je vam je u prethodnom delu pomogao oko sastavljanja mape blaga. Kada mu razotkrijete masku, kroz plač (obratite pažnju, pričamo o gusaru sa drvenom nogom i kukom umesto ruke) će vam priznati da su mu kroz seriju seminara isprali mozak i da on u stvari i neće da bude gusar.

Sistem borbe kroz dijaloge je prisutan i ovaj put. Mačevanje pomoću razmene uvreda (Insult sword fighting) svodi se na uzvraćanje odgovarajućom uvredom u slučaju napada ili korišćenje uvrede na koju protivnik ne zna odgovor. Na početku ćete znati par, ali posle par izgubljenih borbi ćete posedovati znatno proširen arsenal, a slobodni ste da eksperimentišete sa parovima uvreda i odgovora dok ne otkrijete sve mogućnosti jer smrti u igri nema. Čitajući ove redove, možda vam ovakav sistem deluje glupo i detinjasto, ali umesto da donosite prevremene odluke, jednostavno se iz prve ruke uverite kako je to ukombinovano u ostatak igre.

Curse of Monkey Island 21 Curse of Monkey Island 4 Curse of Monkey Island 7

Legenda

Otkriti bilo šta preko već navedenog bi vam svakako pokvarilo utisak o igri, pogotovo ako je još niste probali. Težina je na relativno niskom nivou, ali je tu uvek Insane Monkey mod koji je višestruko teži i donosi primetno veći broj zagonetki, i rezervisan je samo za iskusne avanturiste. U svakom slučaju, Curse of Monkey Island spada među igre koje najverovatnije nikad neće pasti u zaborav, najviše zahvaljujući veoma aktivnoj podršci fanova, čijom zaslugom se može pokrenuti i na modernim računarima. Prema tome, ništa vas ne sprečava da je nabavite i otkrijete jednu od najuspešnijih predstavnika žanra point & click avantura.

Naziv igre: The Curse of Monkey Island
Žanr igre: point & click avantura
Razvojni tim: LucasArts
Izdavač: LucasArts
Datum izlaska: 31. oktobar 1997
Ostatak screenshot-ova:  The Curse of Monkey Island
Diskutuje o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 90 MHz
RAM: 16 MB
VGA: DirectX 5.0

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 133 MHz
RAM: 32 MB
VGA: DirectX 5.0

+ grafika, dijalozi, dva nivoa težine
– neozbiljnost, ponekad besmislene zagonetke

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*