The Chronicles Of Riddick: Assault On Dark Athena najava


Bajka počinje davne 2004. godine. Ne tako poznati švedski razvojni tim Starbreeze Studios otkupio je prava za isto ne tako proslavljeni nezavisni film Pitch Black i uspeo da napravi jednu od najboljih stealth igara koje su izašle do sada. The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay prvo se pojavio na Xbox konzoli kao više nego prijatno iznenađenje. Predstavio je bukvalno sve što jedna stealth igra treba da ima, uz neverovatno zarazan gameplay i dobru priču. Godinu dana kasnije, ugledao je svetlost dana i na PC-ju.

Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 15 Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 2 Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 6

Starbreeze Studio je par godina kasnije najavio vest da radi na rimejku njihove igre iz 2004, ali je ipak najavljeno i toliko novina da će svako ko je odigrao prvi deo želeti da odigra i ovaj drugi. Pored tekstura visoke rezolucije, sadržaće jedan celi novi chapter, kao i multiplayer mod, nešto što je najviše trebalo prvom delu. Jedan od razloga zašto je Starbreeze počeo da radi na rimejku igre, koja je u tom trenutku bila starija manje od 4 godine, bio je i taj što nisu uspeli da naprave kompatibilnost Xbox igre sa Microsoft-ovom novom konzolom, Xbox360.

Nešto nakon ovog najavljivanja, izdavač Activision Blizzard je skoro uništio sve snove razvojnog tima objavom da je ugasio projekat, čime je postavljeno pitanje da li će rimejk fantastične igre ugledati svetlost dana. Bajka se nastavlja kada Atari uskoči u priču, koji otkupljuje prava sredinom 2008. i odlučuje da igru izbaci krajem ili početkom sledeće godine. Šuškalo se da je već tada bila završena, ali je Atari sebi i razvojnom timu dao još 6 meseci oduška kako bi je ispolirali što bolje mogu. Decembra su se pojavili prvi konkretni i koliko-toliko opipljivi dokazi o samom postojanju igre i kako ona izgleda u završnom stadijumu.

Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 5 Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 18Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 3

Plan razvojnog tima je bio da prvu igru produži na neku vrstu Director’s Cut-a, uz podršku next gen grafike, zvuka i tekstura visoke rezolucije; jednostavno – klasičan facelifting. Malo kasnije, ambicije su se povećale i oni su ubacili još jednu malu kampanju pored originalne. Glavna ideja svega toga bila je da prelaskom glavne kampanje nastavljate igru u novoj. Tim potezom su, moglo bi se reći, ubili dve muve jednim udarcem: napravili su rimejk i nastavak i odlično ih zapakovali u jednu igru.

Novu kampanju počinjete odmah nakon završetka stare. Priča se sama automatski nadovezuje. Nakon dešavanja u Escape From The Butcher Bay, Riddick stavlja sebe u cryosleep da bi ubio vreme dugog puta od The Butcher Bay-a. Ipak, on se budi dosta ranije, kada Dark Athena, svemirski brod na kojem su zarobljenici, pokupi escape pod u kome se nalazi Riddick. Pošto već postoji ucena na Riddick-ovu glavu zbog ranijih dešavanja, Rivas, kapetan broda, naređuje svojoj posadi da ga nađu i ubiju. U ovom delu kampanje sve će izgledati pretežno slično kao u prvoj kampanji. Veliki prostrani zatvor sada je zamenio veliki prostrani svemirski brod. Pored toga, ubačeno je još par novina u gameplay i način izvođenja.

Dok ste u Escape From The Butcher Bay mogli da koristite oružja samo ukoliko vaše DNK podatke ubacite u bazu podataka za kontrolu naoružanja, ovde ćete malo teže doći do njega. Oružje je sastavni deo dronova ili kiborga, tako da ukoliko želite jedno vaše, morate ga koristiti iz njihovih ruku, koristeći pritom kiborge i dronove kao štit. Naravno, to dolazi sa jednom manom: dok držite nekoga, možete se kretati samo napred-nazad, tako da vam se ne pruža mnogo mogućnosti za taktiziranje. U prvom delu ste misije skupljali u zatvorskom dvorištu među zatvorenicima, u nastavku su ih zamenile brigade robova i zarobljenika unutar broda. Funkcionalnost je ostala ista, samo ste praktično zamenili lokaciju.

Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 17 Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 4 Chronicles of Riddick - Assault on Dark Athena 7

Pored poboljšanog gameplay-a i par novina u izvođenju, tu su i par stvari koje vas mogu lako zavarati ukoliko ne igrate pažljivo. Dronovi koji su u igri naizgled su jako glupi. Dok su im senzori za gledanje crveni, kretaće se samo određenom putanjom, ne obraćajući pažnju šta se dešava van nje, pa vam neće biti nikakav izazov zaobići ih. Ipak, u samo deliću sekunde oni mogu postati jako inteligentni, kada im senzori za vid promene boju u belo. Gledaće svaki ugao, svaku izobličenost u prostoriji, sa namerom da nađu nekoga i izmasakriraju ga. Ipak, to neće sami raditi, jer menjanje boje senzora iz crvene u belu znači da ih neko kontroliše na daljinu. To ćete i vi moći tako što ćete nailaziti na kontrolne table i kompjutere.

Razvojni tim je otkrio tek mali deo nastavka priče, par slika koje su nam samo zagolicale maštu i pokazao kako kreativnošću rešiti par zagonetki. Za sada su na pravom putu da ostvare svoj san i završe rimejk, sa dodatkom nove kampanje i dosta novina koje će bez sumnje naterati igrače da kupe ovu igru, kako one koji su igrali „original“, tako i one koji se prvi put susreću sa Riddick-om. Igra bi trebalo da se pojavi na proleće ove godine i svi je sa nestrpljenjem očekujemo.

 

Naziv igre: The Chronicles Of Riddick: Assault on Dark Athena  
Žanr igre: FPS 
Razvojni tim: Starbreeze Studios
Izdavač: Atari
Datum izlaska: proleće 2009.
Screenshot-ovi: The Chronicles Of Riddick: Assault on Dark Athena
Diskutujte o igri i najavi na forumu.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*