Test Drive Unlimited opis


Test Drive ima zaista dugu istoriju. Prva igra je izašla još davne 1987. godine i napravila je put kojim će kasnije krenuti mnoge igre, pretežno trkačke simulacije. Test Drive je uveo novost u vidu postojanja policije, koja je služila da vam zagorča život. Igre, kao na primer Need for Speed 3: Hot Pursuit, su rađene na veoma sličan kalup i duguju dosta prvom delu Test Drive-a. Pošto je igra imala uspeha na tržištu naravno da je proizvođač napravio nastavak. Posle drugog tu je i treći i tako je polako Test Drive gubio na kvalitetu, zato što je svaki sledeći nastavak bio lošiji od predhodnog. Poslednja u nizu Test Drive igara za PC bio je Test Drive 6, koji je poprilično loše ocenjen. Jedno vreme se činilo da je serijal jednostavno završio svoju karijeru. Međutim, prošle godine su počele da kruže priče da Atari sprema novi nastavak u vidu Test Drive Unlimited. Igra je prvo bila namenjena za next-gen konzole, ali naravno našla se i na računaru. Šta nam to ova igra donosi, i da li je vredna naše pažnje?

Test Drive Unlimited 46 Test Drive Unlimited 17 Test Drive Unlimited 58

Na tržištu arkadnih vožnji za PC je suvereni vladar Need for Speed. Iako je Carbon vrlo loše prihvaćen, to nije sprečilo masu ljudi da nastavi da obožava ovaj serijal. Činjenica je da je popularnost Need for Speed serijal krenuo uzlaznom putanjom od izdavanja prvog Undergrounda. Vrhunac je bio Most Wanted. Uvidevši to tvorci Test Drive Unlimiteda su želeli da naprave igru koja nadograđuje način igranja Most Wanteda. Da bi u tome uspeli morali su malo da modifikuju koncept igre, ali formula je vrlo slična.

Da odmah na početku kažem da igra nema nikakvu priču. Nema nikakve radnje i igrač počinje igru tako što dolazi avionom na Havaje, bez ikakvog motiva i bez cilja. Mada, to nije ni važno. Na početku imate određenu sumu novca, za koju kupujete svoju prvu kuću i svoja prva kola i tu igra počinje.

A kad igra počne, ponekad se čini da joj nema kraja. Prvo što ćete uvideti je veličina ostrva na kojem se igra odigrava, kao i broj trka i raznih izazova. U svet igre ulazite veoma polako, laganim koracima, vozeći prvo najslabije automobile. Kad smo već kod automobila, oni su podeljeni u više kategorija. Kako napredujete u igri, tako vam se odključavaju bolje kategorije i automobili. A onda igra zaista počinje da blista. Na raspolaganju imate preko stotinu modela automobila, od raznih unikatnih modela, do komercijalnih. Automobili se mogu dodatno modifikovati, ali samo što se tiče njihovih performansi. izgled je moguće vrlo malo menjati i to se uglavnom svodi na boju automobila. Izbor je veliki, a da stvar bude još slađa automobili su veoma detaljno modelovani, tako da će vam u određenim situacijama biti satisfakcija da samo provozate neki Ferrari ili Aston Martin. Pored automobila tu su i motori, mada oni zauzimaju znatno manji deo voznog parka igre. Milina je vozikati se po prelepim predelima Havaja u nekom Ferrariju. Atmosfera, prosto rečeno, čista petica.

Naravno, na atmosferu ima veliki uticaj grafika. Sa grafičke strane igra je vrlo dobra. Predeli Havaja izgledaju dosta realno, i celo ostrvo je bukvalno kao preslikano iz stvarnosti. Tvorci su se svojski potrudili da svaki grad i svaki kilometar puta bude što realniji, i da što više liči svom parnjaku u stvarnosti. Modeli automobila su verno preslikani. Broj detalja kojima obiluju automobili je zaista impresivan. Svaki ima unikatnu kontrolnu tablu, preslikanu od svog pandana u realnosti. Naravno, ovakva grafika ima i svoju cenu, koja nije mala, ali nije ni astronomska. Igra će dobro raditi i na prethodnim generacijama kartica, naravno uz žrtvovanje lepote grafike.

Zvučna podloga je osrednjeg kvaliteta. Iako svaki automobili ima jedinstven zvuk, muzika u igri zaista ne briljira (nasuprot tome, u toku instalacije muzika je zaista odlična). Glasovna gluma je svedena na minimum i poprilično je loše odrađena, ali ona nema uticaja na igru u velikoj meri. Prolazna ocena za ovaj segment igre.

Igrivost je zaista na visokom nivou. Pored standardnih trka, imaćete i trke sa vremenom, a i posebne trke u kojima morate dostići određenu brzinu u toku najgušćeg saobraćaja i slično. Pored trka, tu su i specijalne misije, koje donose novac, ili poene koje možete iskoristiti za kupovinu odeće. Prevozićete automobile sa tačke A na tačku B, uz to trudeći se da ga što manje oštetite, jer od toga zavisi koliko će zelenih novčanica leći na vaš račun. Ima i misija u kojima vozite manekenke i stopere od tačke A do tačke B za određeno vreme. Trke možete voziti protiv kompjuterskih protivnika, koji nažalost ne predstavljaju veliki izazov. Prisustvo policije nije baš najbolje izvedeno, pošto dešavaće im se da u toku najveće potere iz čista mira prestanu da jure za vama. Moguće je igrati i preko interneta, i to je jedna od opcija na koju su tvorci najviše ponosni. Na jednom ostrvu može se naći veliki broj igrača, koji, pored rešavanja single player izazova, mogu u svakom trenutku da izazovu jedan drugog “na crtu”.

Test Drive Unlimited je igra koja se ne igra u jednom mahu. Svakodnevno doziranje igre je najbolji recept da vam se svidi. Igra je zaista puna raznih trka i misija, pa je vrlo verovatno da će malo ko odigrati igru do kraja. U svakom slučaju ona zaslužuje da se odigra do kraja. Za prave ljubitelje automobila biće pravi izazov preći sve i kupiti što više atraktivnih kola. Jedna subjektivna zamerka je nedostatak BMW-a.

 

Naziv Igre:
Test Drive Unlimited
Žanr:
Trkanje
Razvojni Tim:
Eden Studios
Izdavač:
Atari
Datum izlaska:
20. mart 2007.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Test Drive Unlimited

Ocene
Grafika: 89  
Zvuk: 83
Igrivost: 91
Ukupna ocena:
86/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*