System Shock 2 opis


Horor u svemiru

Ime Kevina Levina, danas toliko hvaljenog nakon prošlogodišnjeg uspeha Bioshock-a, poznato je igračima još od ranije kao ime kreatora genijalnog System Shock-a 2. Iako je osvojio mnogo nagrada kao najboja igra i danas spada u kultne, System Shock 2 je imao tu nesreću da se pojavi u vreme kada je Half Life neprikosnoveno vladao u svetu FPS-a. Ovaj horor-sf naslov, hibrid FPS i RPG žanra, zbog kompleksnosti gameplay-a nije uspeo da privuče pažnju igrača koji traže samo brzu pucačinu za oslobađanje od stresa. Njegova originalnost, atmosfera i intrigantan zaplet, traže mnogo više posvećenosti – ovo je igra koja će vas potpuno okupirati, isprepadati, naterati na razmišljanje, iznenaditi i nametnuti osećaj da se stvarno, svim silama, borite za život.

System Shock 2 01 System Shock 2 05 System Shock 2 13

Priča je nastavak one iz originalnog System Shock-a  (1994) u kojoj ste u ulozi hakera na svemirskoj stanici Citadel uspeli da spasite svet pomahnitale veštačke inteligencije Shodan, koja je svoje megalomanske ideje o dominaciji pokušala da proširi i na Zemlju. Početak drugog dela igre zatiče vas kao vojnika na svemirskom brodu Von Braun ,u vlasništvu korporacije TriOptimum, 42 godine nakon eksplozije njihove stanice Citadel. U pratnji vojnog broda Rickenbacker, Von Braun je na svom prvom putovanju primio poziv u pomoć sa nepoznate planete, a tim poslat na njenu površinu preneo je na brod infekciju koja je većinu posade ubila ili preobratila u mutante sa kolektivnom svešću. Probuđeni iz hibernacije sa potpunom amnezijom, uz vođstvo jedne od preživelih, postepeno otkrivate istinu o poreklu virusa i shvatate da je čak i brodski kompjuter, Xerxes, inficiran vanzemaljskim virusom.

Uverljivo ispričano

Za mnoge, System Shock 2 je jedna od najstrašnijih igara koje su igrali. Od samog početka svesni ste da je glas sa komunikacionog kanala jedini trag ljudskosti na ovom paklenom brodu: prizori krvi i iskidanih delova tela na pustim hodnicima, isprevrtani i slomljeni inventar, sve govori o teškoj borbi koja već deluje izgubljeno. Osećaj izolovanosti od civilizacije i sveprisutni dokazi o tragediji koja je zadesila vaše kolege, uznemirujući su i drže vas u svakom trenutku na ivici nerava. Šokantni preokret u priči i pompezni ulazak Shodan, negativke iz prvog dela, na scenu, dovešće vas do još jačeg osećanja beznadežnosti i još više učvrstiti želju da zauvek eliminišete krivca za sve ovo zlo.

Način na koji vam igra saopštava priču maestralno je izveden – dok vam pomenuta preživela naučnica samo saopštava uzrok haosa na brodu, neverovatne detalje saznaćete istraživanjem. Zvučni zapisi komunikacije između posade, izveštaji sa istraživanja i lični zapisi dočaraće vam njihove ličnosti, motivacije i strahove bolje nego da ste ih lično upoznali. Ovo deluje veoma uverljivo, jer ni u jednom trenutku nije nametnuto igraču kao obavezno; igru možete završiti čak iako rešite da ne trošite vreme na istraživanje broda, sakupljanje i slušanje ovih audio snimaka, ali će vaše iskustvo biti utoliko siromašnije. Pored toga što ćete propustiti da shvatite dubinu same priče, snalaženje na brodu biće teže, a moraćete da koristite hakerisanje, jer nećete znati šifre za otključavanje vrata ili kontejnera, i rizikujete alarmiranje protivnika ukoliko to ne uspe. Duhovi poginulih članova posade pojavljivaće se povremeno u jezivim skriptovanim scenama, uplašeni i očajni, dočaravajući prošlost malo slikovitije od audio zapisa, još više pojačavajući osećaj teskobe, gubitka i paranoje, dok sastavljate deo po deo slagalice koja će vam dati kompletnu sliku o panici i nasilju koje se na brodu desilo. Sličan sistem korišćen je i u tzv. duhovnom nasledniku System Shock-a, Bioshock-u, mada ne tako uspešno, jer se stiče utisak da su to namerno ostavljeni tragovi da bi uputili igrača u pravom smeru, a njihovo nalaženje gotovo je uvek bilo obavezno. I pored toga što je napredovanje kroz glavnu priču linearno, ova dva broda su tako dizajnirana da možete posetiti i mnoge lokacije koje su potpuno opcione, pa svet deluje ogromno iako ste svesni da je smešten u ograničen prostor. 

 

System Shock 2 04 System Shock 2 07 System Shock 2 09

Nasleđeno od Thief-a

Kao i serijalu Thief, čiji Dark engine igra koristi, zvuci su kritični za vaše preživljavanje. Ukoliko ne obratite pažnju, nećete čuti približavanje neprijatelja, okretanje kamere obezbeđenja ili podizanje njegovog automatskog naoružanja. Sami neprijatelji izgovaraće čitave rečenice izmenjenim, jezivim glasom svoje kolektivne svesti, moleći da ih ubijete (čime sa užasom otkrivate da su negde, zarobljeni u mutiranoj masi koja je nekad bila njihovo telo, ipak i dalje svesni) ili preteći vam dok pucaju ili na vas zamahuju francuskim ključem. Gluma je odlična: audio snimci su uverljivi, a glavni negativac zastrašujuć i intrigantan, svestan svoje nadmoći u odnosu na vas i nemoći da se izbori sa situacijom, pa naizmenično zvuči kao najveća pretnja čovečanstvu i vaš jedini saveznik. Grafika je u to vreme bila lepa i realistična s obzirom na naučno-fantastičnu postavku, mada su 3D modeli previše “kockasti”, slično onima u prvoj igri Thief, jer imaju mali broj poligona. S obzirom na to da ova legendarna igra i dalje ima popriličan broj fanova, nije ni čudo što su se neki od njih upustili u pravljenje modova koji će poboljšati grafiku detaljnijim teksturama (Shtup ), zameniti 3D modele (Rebirth ) i unaprediti zvuk oružja.

Klase i napredovanje lika

Pri kreiranju lika birate najpre klasu (Marines, OSA , Navy) koja vam daje početnu prednost u rukovanju oružjem, psihičkim moćima ili tehničkim znanjima, a zatim birate na kojim ćete misijama sticati željeno iskustvo u konkretnim disciplinama. U toku igre, za obavljene misije bićete nagrađeni cyber modulima kojima unapređujete svoje osobine i kupujete nove. Iako u borbi možete da poginete, ukoliko ste pre toga aktivirali biorekonstrukcionu mašinu u tom delu broda, ona će vas oživeti.

U ovoj igri nije dovoljno da samo uspete da nađete moćnije oružje, potrebno je da imate određenu veštinu već istreniranu da bi uopšte mogli da ga koristite. S obzirom na to da oružje degradira sa svakom upotrebom, neophodno je popraviti ga i održavati u dobrom stanju, što znači da će vam biti potrebne veštine maintenance i repair, kao i odgovarajući alati. Mnogi su kritikovali ovaj sistem, jer blokiranje oružja u toku borbe predstavlja tako jeziv trenutak da ćete taj nalet adrenalina teško zaboraviti. Ukoliko nemate drugo oružje, bežanje vam je jedina opcija, a oružje se toliko često kvari da se to nikako ne može pripisati realizmu. Možete ga i modifikovati, za šta vam je takođe potrebna posebna veština. Pored veoma siromašnih zaliha municije na koje ćete nailaziti, kao i malog broja alata za popravku i održavanje, problem kvarova stvarno postaje veliki. S druge strane, ukoliko ste se opredelili za psihičke moći, oružje vam neće biti potrebno, ali ćete svoje neverovatne paranormalne sposobnosti otključavati i unapređivati po veoma skupoj ceni. Tehničari će, međutim, imati prednost kad je u pitanju popravka, održavanje i hakerisanje uređaja, ali će ipak neke cyber module morati da potroše na veštinu rukovanja oružjem da bi preživeli. Ovde System Shock 2 ne postavlja definitivne granice između klasa, već ćete svoj lik moći da kreirate onako kako želite. Igra će vam, međutim, pružiti priliku da uočite koliko bi lakše bilo da ste svoje module drugačije rasporedili ili da ste više unapredili konkretnu osobinu, jer je svakom problemu moguće prići na više načina, a u nekima od njih pojedine veštine daju znatnu prednost. Ovo će najčešće dovesti do toga da nakon odigrane igre odmah počnete da je igrate ponovo, ubeđeni da sada umete da kreirate lik koji će biti mnogo efikasniji u eliminisanju protivnika, hakerisanju kamera i naoružanja sigurnosnog sistema ili prevazilaženju radioaktivnih i ostalih prepreka. Razvoj lika potpuno je u vašoj kontroli, a mali broj dragocenih modula često će vas ostaviti u nedoumici duže vreme pred mašinom za nadogradnju.

System Shock 2 08 System Shock 2 12 System Shock 2 14

Proučite svoje neprijatelje

O svakom neprijatelju možete da saznate više naučnim istraživanjem njegovog tkiva, baš kao što ćete moći da saznate i o nepoznatim predmetima ili oružjima. Za ovo vam je potrebna ne samo veština research, već i odgovarajuće hemikalije, koje možete naći u par hemijskih skladišta. Njih ne možete poneti sa sobom kada naiđete na skladište jer ne znate koje će vam trebati, a inventar vam je ograničen. Zato ćete kada vam zatrebaju morati da se vratite nazad, često prelazeći iz jednog dela broda u drugi ili čak menjajući nivo na kome ste. S obzirom da se neprijatelji sami stvaraju (respawn-uju) nasumično svuda po svemirskom brodu, čak i u onim delovima koje ste prethodno očistili, ovo dovodi do novih opasnih susreta i frustracije zbog nedostatka municije. Ovaj respawn sistem od mnogih je kritikovan kao mana igre. S druge strane, kada u rukama imate vanzemaljsko oružje, za koje ne znate za šta služi, kako i čime se puni i ne možete da ga koristite, problem dolaženja do hemijskog skladišta prestaje da bude tako težak u senci obećanja da će biti moćnije od vašeg oružja i efikasno protiv najopasnijih neprijatelja. Tkiva neprijatelja otkrivaju mnogo toga o njima, a uključujući i informacije o tome kakvim se oružjem mogu ubiti, pa ovakav sistem naučnih istraživanja očigledno donosi bitne prednosti onima koji se u njih upuste. Za svakog neprijatelja moraćete da nađete slabu tačku i pouzdanu strategiju da bi u trošenju municije bili što ekonomičniji. Čak i tada, neretko će vam se dešavati da sakriveni osluškujete i nadate se da vas neprijatelj neće opaziti jer znate da par preostalih metaka nije dovoljno da ga eliminišete.

Neponovljivo iskustvo

Atmosfera, po mnogima strašnija od one u tipičnom survival horror žanru, nenametljiva filozofska tema sukoba mehanike i organskog, inteligentan dizajn brodova i upečatljiv, uverljiv način pripovedanja ono su što igru čini originalnom, kreativno osmišljenom i izvanredno realizovanom. Ukoliko ste spremni na susret sa jednim od najzanimljivijih negativaca u svetu kompjuterskih igara, sveprisutnom i moćnom Shodan, i armijom njenih odbeglih, monstruoznih kreatura na usamljenom svemirskom brodu u dubokom svemiru, System Shock 2 će vas i danas zabaviti, zaintrigirati i uplašiti. Devet godina stara grafika teško da će umanjiti zadovoljstvo neverovatnog i neponovljivog igračkog iskustva koje vam pruža.      

Naziv igre: System Shock 2
Žanr igre: FPS/RPG
Razvojni tim: Irrational Games / Looking Glass Studios
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 11. avgust 1999.
Screenshot-ovi: System Shock 2
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 200 MHz Pentium
RAM: 32 MB
VGA: Direct 3D grafička kartica sa 4MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 266 MHz Pentium 2
RAM: 64 MB
VGA: Direct3D grafička kartica sa 8 MB

+ Atmosfera, prezentacija, priča, gameplay, glasovna gluma  
– Respawn-ovanje protivnika, 3D modeli sa malim brojem poligona

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*