Strong Bad Episode 1 opis


Ohrabreni uspehom serijala Sam & Max, Telltale Games nam je spremio novu epizodnu avanturu, ovog puta osnovanu na internet senzaciji Homestar Runner. S obzirom da se radi o flash animacijama, njihov posao je time bio lakši, ali su istovremeno imali više vremena za prebacivanje atmosfere u interaktivno okruženje.

Antagonista


Pre nego što krenemo u seciranje same igre, odvojio bih malo vremena da predstavim Strong Bad-a i njegovu ekipu. Radi se o animacijama rađenim u Flash-u čije epizode izlaze otprilike jednom nedeljno. Osnovna ideja je da Strong Bad čita e-mailove fanova, i svake nedelje u jednoj epi
zodi odgovara na jedan od njih. Tu ćete naći svakakva pitanja i predloge, od obične radoznalosti tipa zašto se Strong Bad oblači tako,  sve do krajnje nebuloznih zahteva. Srž svega jeste Strong Bad, debeljuškasti samozvani heroj hrapavog glasa koji je stalno u uniformi boksera sa kožnom maskom, krijući tako svoj pravi identitet. Njegova ličnost se najkraće može opisati kao sarkastična i nikad ne propušta priliku da nekog od pratećih aktera animacija izvređa, bilo fizički ili psihički.

Ekipa koja se redovno pojavljuje u epizodama, pored samog Strong Bad-a, u svoje redove ubraja i likove kao što su njegov melanholični brat Strong Sad, priglupi Homestar sa govornom manom, hip hop zvezda u pokušaju i povremeni trener Coach Z, Strong Bad-ov ljubimac The Cheat čiji je govor najbliži Kenny-ju iz serijala South Park… Drugim rečima, ekipa je u najmanju ruku raznovrsna i garantujem da će vam posle tek par odgledanih epizoda njen dobar deo prirasti za srce. Poznanstvo likova i radnje epizoda je, naravno, prednost, ali ćete i bez toga moći da razumete sve, jer nema nikakvih internih šala. Pređimo na samu igru.


Stari recept, novi ukus


Kao što je navedeno na početku, igru potpisuje Telltale Games, što će većinu vas asocirati na rimejk serijala Sam & Max. Stil koji smo imali prilike da iskusimo u epizodama koje prate avanture popularnog psa i zeca otprilike je isto što možete očekivati i od Strong Bad-a.
Serijal, koji je nazvan Strong Bad's Cool Game for Attractive People, debitovao je prvom epizodom Homestar Ruiner tokom septembra ove godine. Pre nego što pomislite da su reciklirali već postojeće naslove i od tih delova skrpili novu igru, varate se. Telltale Games je odavno dokazao da zna šta radi I, kad pričamo o point & click avanturama, za kratko vreme uspeo da se domogne pozicije ravnopravne sa ostalima. Dok Strong Bad's Cool Game na prvi pogled možda i liči na Sam & Max, vizuelni deo je samo površina ispod koje ćete naići na kompleksnu mašineriju čiji su zupčanici opaske, šale i generalno sarkastični komentari. Atmosfera iz animiranih epizoda verno je prenesena i od samog početka ćete uživati u uvrnutom humoru koji je zaštitni deo Strong Bad-a. Sistem inventara i dijaloga je isti kao u igri Sam & Max, ali je mehanika proširena u nekoliko pogleda. Neki od njih su čisto kozmetičke prirode, kao što je mogućnost slobodnog menjanja lokacija na mapi, a neki imaju ulogu da igri daju dodatnu dimenziju. Jedan od primera za ovo drugo su mini-igre koje će biti prisutne u svakoj epizodi, a u slučaju epizode Homestar Ruiner je to osmobitna igra boksovanja Snake Boxer 5, za koju možete naći i priručnik i time otključati skriveni mod. U igri je prisutan i strip Teen Girl Squad, čiji je autor upravo Strong Bad, a cilj te mini-igre jeste eliminisati sve četiri devojke kombinujući ih sa raznim predmetima. Ukupan broj bodova u mini igrama, kao i van njih se ocenjuje, a ako ih osvojite u dovoljnoj količini čeka vas pehar. Sve ovo na kulturan način produžuje igru i daje vam zanimaciju čak i ako ste je prešli i čekate sledeću epizodu.

Strong Bad Episode 1 2 Strong Bad Episode 1 6 Strong Bad Episode 1 9


Vidimo se sledeći put


Što se same igre tiče, ako ste igrali bilo koju Sam & Max epizodu, ne očekujte ništa novo, barem sa tehničke strane. Grafika je maltene neizmenjena, s tim da je prilagođena već postojećem dizajnu likova i njihovog okruženja. Međutim, Strong Bad vam donosi mnogo veću količinu duhovitih i često sarkastičnih komentara; maltene ne možete ništa da uradite a da vas glavni lik ne počasti nekom opaskom. Tokom dijaloga na par mesta imaćete i odluku da li hoćete da odgovorite u pozitivnom ili negativnom kontekstu i time zaradite ili odbijete naklonost vašeg sagovornika. Ove odluke nisu permanentne i uvek možete ponovo započeti razgovor i odlučiti drugačije, ako vam se ne sviđa postignuti efekat. Prisutan je i već poznat sistem pomaganja koji se može podešavati, što efektivno garantuje da ćete uvek znati šta treba dalje da radite. Zvučnu podlogu vredi posebno izdvojiti, jer je za nju zaslužan jedan jedini čovek, koji inače sam pravi i web episode i daje sve glasove likovima. Osnovni cilj igre jeste osvojiti olimpijadu koja se sastoji od par etapa i svaku od njih naravno da možete da sabotirate i time postignete najkraće vreme. Usput ćete morati da oraspoložite i izbacite iz kuće vašeg prijatelja koji je depresivan jer nije pobedio na pomenutoj olimpijadi, ušunjate se u zamak kralja i ukradete određeni dokument, sabotirate vašeg jedinog protivnika u trci za prvo mesto, izbacite kroz prozor konga liniju koja se sticajem okolnosti odvija u vašoj dnevnoj sobi i brojne druge zadatke, neretko primenjujući krajnje kreativna rešenja. Homestar Ruiner je jednostavno neprekidan niz duhovitih dijaloga, relativno lakih i jednostavnih mozgalica i brojnih sporednih aktivnosti, koji će vas na kraju pretvoriti u punokrvnog fana cele ekipe. Ako još niste imali prilike da gledate animirane epizode, to vam apsolutno preporučujem, naravno ako imate dovoljno slobodnog vremena, jer se broj epizoda bliži cifri od 200.

Naziv igre: Strong Bad’s Cool Game for Attractive People Episode 1: Homestar Ruiner
Žanr igre: point & click avantura
Razvojni tim: Telltale Games / Videlectrix
Izdavač: Telltale Games http://www.telltalegames.com/
Datum izlaska: 11. avgust 2008.
Screenshot-ovi: Episode 1: Homestar Ruiner
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.5 GHz Intel Pentium 4 AMD ekvivalent
RAM:  256 MB
VGA:  DirectX 9 sa 32 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU:  2 1.5 GHz Intel Pentium 4 AMD ekvivalent
RAM:  512 MB
VGA: DirectX 9 sa 64 MB

Ocene:
Grafika: 75
Zvuk: 90
Igrivost: 80
90/100 Izvanredno

+ Mini-igre, replay vrednost, dijalozi
– Težina, dužina

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*