Stanje u fiksnoj telefoniji


InternetPre nešto više od mesec dana dobili smo trećeg operatera mobilne telefonije međutim država još uvek drži monopol u domenu fiksne telefonije. 17.jula je počela sa radom kompanija SkajTel Srbija koja pruža VoIP usluge međutim prema rečima državnog sekretara Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo gdina. Cvetinovića ne poseduje odgovarajuču licencu. 

Telekom Srbije ima 2,7 miliona korisnika fiksne telefonije, od kojih su 290.000 dvojnici, a 350.000 korisnika priključeno je na analogne telefonske centrale. U Ministarstvu telekomunikacija Srbije najavljuju da će se do kraja godine održati javno nadmetanje za ulazak u fiksnu telefoniju. Prema rečima Bernarda Ivezića, novinara hrvatskog nedeljnika "Poslovni" u svom razgovoru za B92 u Hrvatskoj par novih telekoma drži oko dvadeset procenata tržišta dok su njihovim ulaskom neke cene usluga pale i do 50%. Zanimljivo je da u pojedinim gradovima Hrvatske je dostupana Internet konekcija brzine do 24Mb/s.

Još zanimljih podataka možete pročitati na ovoj strani B92 sajta odakle su preuzeti ovi podaci.

Možda se situacija promeni za korisnike ADSL priključaka, jer prema informacijama od prošle nedelje Telekom Srbija će duplirati download brzinu svim ADSL korisnicima međutim više izvora iz različitih domaćih ISP-ova tvrde da sa sadašnjom infrastrukturom Telekom ne može pružiti veču brzinu za ADSL korisnika od 1 Mb/s računajuči download i upload.

U ovoj temi na našem forumu možete glasati za brzinu Vaše Internet konekcije.

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*