Spore Creature Creator opis


Electronic Arts i Maxis polako su krenuli u pripremu terena za izlazak igre o kojoj će, sudeći po reputaciji prvog čoveka Maxis-a Vila Rajta (Will Wright), pola planete pričati (u najmanju ruku) sledećih par godina. Posle ogromne količine najava, screenshot-ova i trailer-a, došlo je vreme da i sami isprobamo kako (sve) to izgleda pomoću svojevrsne demo verzije Spore Creature Creator.

Konačno

Kao što se može zaključiti iz naziva, Spore Creature Creator vam daje mogućnost da iz prve ruke steknete doživljaj malog dela igre koja se očekuje kasnije tokom ove godine. Nijedna igra koja se opisuje kao simulacija ne bi bila kompletna bez pravljenja lika po sopstvenom ukusu, a Spore to vrlo dobro zna. Na početku ćete praviti svoje kreature i njih ćete voditi kroz 5 faza (cell, creature, tribal, civilization i space) i oblikovati njihov svet kako vam odgovara. Spore Creature Creator prikazuje upravo taj početak igre – pravljenje kreatura, i ništa više od toga. U malom pakovanju od otprilike 300MB je alat koji je jednostavan, a istovremeno nudi beskonačan broj mogućnosti i taman je dovoljan da vam prikaže na čemu to Maxis radi već godinama, iako samu igru uopšte ne prikazuje.


Spore Creature Creator 12 Spore Creature Creator 14 Spore Creature Creator 19

 

Kreativnost na prvom mestu

Pravljenje kreatura se vrši kroz intuitivan interfejs. Na početku dobijete nešto nalik plastelinu sa kičmenim stubom i od toga pravite telo vašeg bića. Kičmu možete produžiti ili skratiti, a samo telo oblikujete tako što stavite kursor na određeni pršljen i motate točkić na mišu. Na ovaj način možete napraviti apsolutno bilo šta što vam padne na pamet, bilo to nešto nalik crvu ili ogromnoj hodajućoj masi.

Sledeći korak su udovi. Ruke i noge takođe možete pozicionirati bilo gde, a s obzirom da se sastoje iz više delova možete ih i skratiti tako što ćete držati pritisnuto dugme CTRL i jednostavno skinuti celokupan donji deo i ostaviti samo jedan kratak ud. Naravno, i udovi su podložni svim izmenama i možete ih podebljati ili stanjiti, menjati položaje zglobova i time im menjati dužinu i slično. Sa CTRL dugmetom možete skinuti i šake i stopala (mada, malo je ograničavajuće reći da su to stopala i šake jer vam na raspolaganju stoje razni pipci, hvataljke, klešta i drugo) i na njihovo mesto staviti, recimo, dodatna usta ili oči. Tu bih napomenuo da sve što stavljate na telo, pored estetskog značaja, ima i efekat na krajnji ishod prirode bića. Na primer, neka usta su namenjena biljojedima, a druga mesožderima, pa vredi razmisliti o tome šta hoćete da vaše biće jede pri izboru usta. Doduše, niko vas ne sprečava da jednostavno stavite jedno od obe vrste, time rešavajući dilemu. Jedino na šta morate obratiti pažnju jeste kompleksnost vaše kreature koja je ograničena, i to (nažalost) znači da sva bića sa dvadeset pari nogu i sedam različitih usta padaju u vodu. Sa druge strane, ograničenost nikako nije preterana i dovoljno je biti umeren sa "dodacima" da bi se zadovoljio kriterijum. Tu je i činjenica da možete praviti samo hodajuće ili gamižuće kreature, dok su leteće i plivajuće životinje onemogućene. Krila jesu prisutna, ali služe samo za privremeni let.

Poslednji deo sastavljanja bića jeste dodavanje ofanzivnih detalja, pri čemu ćete imati izbor svakakvih bodlji, bodeža, nazubljenih izraslina i slično. Posebnu kategoriju predstavljaju detalji, gde ćete naći dodatke kao što su krilca, pera i druge "ukrase". Svi elementi koje stavljate na telo mogu se okretati, uvećati, izdužiti ili proširiti, čime se skidaju maltene sva ograničenja i jedini zastoj može prouzrokovati nedostatak mašte. Kada sastavite kreaturu koja odgovara vašim zahtevima, možete krenuti u izmenu njenog izgleda farbanjem krzna. To možete uraditi na dva načina: ili da izaberete jedan od gotovih kompleta, ili da se osmelite i sastavite svoj komplet od ponuđenih detalja. Njihovu boju takođe možete da menjate putem palete boja. Na kraju vam ostaje da konačan "proizvod" istestirate da biste videli kako se kreće. Na dnu se nalaze dugmad pomoću kojih će vam vaše biće prikazati hod, napad, skok, zov za parenje, razne emocije, ples i slično. Ako procenite da ste zadovoljni rezultatima, ostaje da ga krstite adekvatnim imenom i eventualno postavite na Sporepedia-u među desetine hiljada drugih.

Spore Creature Creator 24 Spore Creature Creator 4 Spore Creature Creator 8

Zajednica

Sporepedia je centralni deo online dela igre i služi za razmenu kreatura između vas i drugih igrača. Postavljanje vaših bića se izvršava automatski, pod uslovom da uključite tu opciju, a preuzimanje je takođe krajnje jednostavno. Dovoljno je izabrati kreaciju koja vam se dopadne, skinuti je u .png formatu, uključiti igru i prevući preuzet fajl u editor (slično kao kad kopirate u Windows Explorer-u), gde je možete dalje menjati ili analizirati, ne bi li naučili par novih tehnika za pravljenje naprednijih kreatura. Bića na Sporepedia-i možete i komentarisati i ocenjivati, a sve što napravite moći ćete da koristite u septembru kada bude izašla cela igra. Sudeći prema odzivu zajednice, koja se ogleda kroz stotine hiljada stavki na Sporepedia-i i ogromnoj količini Youtube videa, Maxis je na pravom putu ka stvaranju nečega što bi im potvrdilo položaj neprikosnovenih tvoraca simulacionih igara. Jedina mana, ako to uopšte spada u tu kategoriju, jeste pojednostavljena grafika, koja je zaštitni znak njihovih naslova, a osim toga je potrebna da bi igra radila na maltene bilo kojoj konfiguraciji (pod uslovom da je kupljena u poslednjih par godina). Zaista, igra je savršeno prilagođena i računaru kupljenom pre par dana, ali i laptopu sa integrisanom grafičkom karticom i 512 MB RAM-a. Iako je Spore nebrojeno puta odlagan, Creature Creator bez pogovora dokazuje da je to urađeno apsolutno sa razlogom i ostaje nam samo da sačekamo 7. septembar i krenemo u razvijanje civilizacije sa stvorenjima koje budemo do tada napravili. Za sam kraj bih napomenuo da je ocena igre izostavljena namerno, jer Creature Creator predstavlja tek par procenata od onoga što nas očekuje u punoj igri.

Naziv igre: Spore Creature Creator
Žanr igre: Simulacija
Razvojni tim: Maxis
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 17. jun 2008.
Veličina: 350 MB
Screenshot-ovi: Spore Creature Creator
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2 GHz Intel/AMD

RAM: 512 MB (768 MB za Windows Vista)
VGA: GeForce FX 5900, ATI Radeon 9500 ili Intel GMA 950
Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.4 GHz Intel Core 2 Duo ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 8800, ATI Radeon HD 2600 ili Intel GMA X1300

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*