SpellForce 2 Shadow Wars opis


SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars

Dve godine nakon originalnog SpellForce-a Order of Dawn i njegovih ekspanzija stiže i oficijalni nastavak pod nazivom SpellForce 2: Shadow Wars. Phenomic je zasukao rukave, dobro pročitao kritike kojih je bilo na obe strane skale, od pozitivnih od negativnih, strpljivo osluškivao komentare fanova i sve to pažljivo implentirao u Shadow Wars-u. Koliko dobro, procitajte u nastavku texta.

Radnja Shadow Warsa odvija se četri godine nakon velikih runskih ratova i pada kruga čarobnjaka. Nova mračna sila uzdiže se u svetu Eo i kratkotrajni mir koji su bića ovog sveta na trenutak okusila, doći će kraju. Mračni Vilenjaci i Senke udružuju se u savez nazvan Pakt predvođeni alhemičarem po imenu Sorvina. Nightsong, ćerka legendarnog generala Mračnih Vilenjaka, koji se borio protiv Pakta i samim tim izgubio život, krenuće na put ka svetlim rasama sa porukom upozorenja o nadolazećoj mračnoj sili. Na svom putu naići će na zemlju Shaikana bezbožnih ratnika koji ne duguju svoju lojalnost ni svetloj ali ni mračnoj strani. Naime, Shaikani su bića stvorena od strane alhemičara Malacaya, koja imaju sposobnost mešanja svoje krvi sa krvlju drevnog zmaja čime za uzvrat dobijaju velike moći. Zajedno, Nightsong i ratnik Shaikana (to ste vi) krenuće u potragu sa ciljem obnavljanja starih saveza svetlih rasa i time pokušati spasiti Eo od uništenja.

Mnoge stvari iz originalnog Order of Dawn-a su promenjene. Kako priča i nalaže, rune su izbačene i sada svoju vojsku možete podizati nezavisno od magije ovog artifakta. Na samom početku nema odabira klase i shodnih veština već ćete svoj lik razvijati tokom igre. Razvojno drvo veština je poprilično dobro zamišljeno i odrađeno. Avatar možete razvijati u dva pravca, magije i borbene veštine a možete ostvariti i dobar balans. Tamanjenjem raznih čudovišta stičete iskustvene poene posle kojih dobijate određeni level. Kada se levelujete dobijate poene koje možete iskoristiti za otključavanje novih veština. Postoji blizu 100 veština koje vaš avatar može da nauči tako da svoj lik možete prilagoditi sopstvenom načinu igranja. Pored kustumizacije avatara, sada možete razvijati i sposobnosti vaših heroja za razliku od predhodnog naslova SpellForce-a.

SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars

Broj rasa koje možete kontrolisati povećan je sa šest na devet rasa. Igrive rase su podeljene na tri dela. Rase kraljevstva koje čine ljudi, vilenjaci i patuljci, rase klanova trolovi, orci i varvari i rase pakta sačinjene od mračnih vilenjaka, gargojla i senki. Svaka rasa ima karakteristične jedinice koje se sastoje od pešadije, konjice i letačkih jedinica. Kao i u predhodniku tako i u Shadow Wars-u postoje titani, najmoćnije jedinice svake rase.

Shadow Wars će vas zadržati u stolici u proseku oko 60 sati igranja. Pored veoma dugog epskog pohoda igra sadrži i mnoštvo sporednih questova. Sporedni questovi su vrlo zanimljivi a pored toga i veoma korisni. Kao i u svakom RPG-u posle završenog questa igra vas nagrađuje iskustvenim poenima i opremom koju možete iskoristiti za svoje potrebe ili prodaju. Svet Eo-a je podeljen na ostrva, iz razloga objašnjenih u predhodnoj igri, svako ostrvo predstavlja jednu mapu. Mape su izuzetno detaljne i velike i poseduju puno skrivenih lokacija koje vredi istraživati.

Sam gamplay je veoma tečan. Igra odlično smenjuje RTS i RPG gameplay u trenucima kada je to potrebno. Shadow Wars poseduje sve karakteristike jedne hibridne igre. SpellForce 2 je sada, po rečima Phenomica, više RTS i više RPG od predhodnika, sa čime se potpuno slažem. Broj resursa je smanjen na tri što je igri dalo akcenat na borbu a ne na mikromenadžment. Štancovanje jedinica je sada mnogo brže kao i izgradnja objekata, tako da i ukoliko pretrpite poraz to vam neće teško pasti iz razloga zato što ćete svoje snage obnoviti za veoma kratko vreme. Interfejs nije značajno promenjen ali nekolicina promena koje Shadow Wars donosi su veoma korisne. Dodata je i mapa sveta na kojoj možete videti gde se trenutno nalazite i koju koristite za putovanja od jedne lokacije do druge.

SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars SpellForce 2 Shadow Wars

Shadow Wars vizuelno, kao što i vidite sa screenova, izgleda očaravajuće. Modeli likova su fino odrađeni, posebno golišava ratnica Nightsong, teksture senki su prilično realne, grafika zaslužuje svaku pohvalu. Smenjivanje dana i noći sada izgleda još lepše a pogled iz trećeg lica, koji nema neku veliku praktičnu svrhu, koristićete konstantno radi uživanja u prelepim pejzažima Eo-a kao i intezivnim borbama. Gradovi su veliki i prostrani i puni NPC-ova koji deluju kao da uvek rade nešto ili jednostavno sede i odmaraju. Postoje gradovi kao npr. Sevenkeeps, glavni grad ljudskog kraljevstva Highmark koji zauzima celu mapu i u kome mozete trgovati ili izvršavati questove. Muzička tema koja prati igru je veoma zvučna i originalna i pored toga što ćete je često čuti neće vam dosaditi. To ne mogu reći i za voice acting glavnog lika koji je poprilično loš i ume da zamori.

Kao što sam Order of Dawn toplo preporučio svim ljubiteljima strateških i RPG igara, preporuka sada važi i za SpellForce 2: Shadow Wars. Ukoliko niste igrali Order of Dawn uvek možete uskočiti sada i igrati Shadow Wars. Svako ko je igrao Order of Dawn biće veoma zadovoljan inovacijama koje donosi Shadow Wars. Ovo je jedna hibridna igra koja pronalazi zlatnu sredinu između RTS i RPG žanra i bilo bi šteta propustiti je.

Naziv Igre:
SpellForce 2: Shadow Wars
Žanr:
RPG, Strategija
Razvojni Tim:
Phenomic Game Development
Izdavač:
Aspyr Media JoWood Productions
Veličina:
2 CD
Datim izlaska:
April 2006

90/100 Izvanredno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*