Space Siege opis


Gas Powered Games, odnosno Chris Taylor, donose nam duhovnog naslednika serijala Dungeon Siege – Space Siege. Naime, Dungeon Siege je pokušavao da unese inovaciju u žanr pojednostavljenjem klasične formule akcionih RPG-ova, što je postignuto drastičnim uprošćavanjem razvoja lika (ko nije igrao: lik se konstantno poboljšava u jednom od četiri načina borbe koje može da koristi; skill-ovi su potpuno izbačeni, a razvoj tri osnovna atributa je takođe automatski). Space Siege nastavlja dalje ovim putem, eliminišući skupljanje opreme.
 
Space Siege 1 Space Siege 21 Space Siege 8

Dve i po rečenice

Priča teško da je vredna pomena – tu su vanzemaljci, poludeli kiborzi, kao i preživeli koje treba spasiti. Igra se u potpunosti odvija na svemirskom brodu, tako da se okruženje neće drastično, odnosno uopšte menjati. Radnja je lako predvidiva i potpuno linearna, dok se jedini "izbor" svodi na to da li ćete skrenuti u susednu sobu po novo oružje. Ah da, naravno, tu je i "moralna dilema" da li ćete u sebe ugraditi kibernetičke delove ili ćete čuvati svoju ljudskost. Zvuči interesantno, ali jednostavno ne ostavlja jak utisak na igrača (za razliku od, npr, Bioshock-a, koji pruža sličan izbor) – sve se svodi na po par rečenica sporednih likova za svaki deo koji nađete. Pored nekolicine preživelih koje ćete spasiti, nalazićete i audio zapise koji bi trebalo da prodube priču – nažalost, uz par izuzetaka, oni su neinteresantni kao i ostali likovi i predstavljaju propuštenu priliku da se priča učini interesantnijom i intrigantnijom (setimo se samo System Shock-a).

Za mlađe od 7

Ostaje, dakle, gameplay. Kao što sam već rekao, Space Siege se trudi da uprosti igru eliminišući skupljanje plena – naime, svi ubijeni neprijatelji će iza sebe ostaviti "delove", koje kasnije možete trošiti na unapređenje oklopa, oružja (kojih ima svega 12) ili svog vernog robota. Dobrodošla novina je što se sve skuplja pritiskom na jedan taster, čime se eliminiše dosadno trčkaranje po ekranu. To je, međutim, jedina dobra strana ovog pristupa – kao što će se svi poznavaoci složiti, nalaženje bolje opreme jedan je od glavnih motivatora u ovakvim igrama i, mada svakako treba izbeći preterano pojavljivanje beskorisnih stvarčica, potpuno izbacivanje tog aspekta je ipak pogrešan korak. Ostaje pitanje zašto je ova osobina najavljivana kao revolucionarna.

Space Siege 17 Space Siege 25 Space Siege 7

Razvoj lika je, za divno čudo, za nijansu složeniji od Dungeon Siege-a – imaćete čak dva skill tree-a na raspolaganju, sa po desetak veština u svakom; uz to, kako igra napreduje, dobijaćete nove "magije", odnosno posebne napade koji troše manu – pardon, energiju – koja se dopunjava ubijanjem neprijatelja (što u praksi znači da je uvek ima više nego dovoljno). Imaćete čak i mogućnost da koristite granate i postavljate mine, mada nikad nećete imati realne potrebe za tim, pošto je igra već dovoljno laka. Pored svih uprošćenja koja Space Siege donosi, iznenađuje da možete nositi svega četiri med pack-a sa sobom, što će se ponekad pokazati kao nedovoljno. HR-V, vaš robot-saputnik, takođe najavljivan na sva zvona, u praksi će samo pucati zajedno sa vama i omogućiti trošenje delova na unapređenje.

Sam gameplay je isti kao i u svakom drugom hack&slash naslovu – desnim klikom ćete napadati, dok ćete se levim kretati, eventualno ponekad nanišaniti neki od specijalnih napada koje imate. Međutim, pošto je samo jedno oružje namenjeno za borbu prsa u prsa, postavlja se pitanje – zašto nije omogućeno kretanje korišćenjem WASD tastera? Upravo tu se krije najveća propuštena prilika igre – mada Space Siege izgleda previše prosto u poređenju sa Diablom i ostalim predstavnicima aRPG žanra, on je taman dovoljno složen za solidnu akcionu igru, kao recimo Shadowgrounds (Survivor). Nažalost, WASD kretanja nema, tako da se ove dve igre, po svemu ostalom slične, teško mogu porediti.

Isto, slično i još gore

Grafika je pristojna, mada jednolična (i metalna) okruženja jednostavno ne pružaju priliku za prikaz nečeg stvarno lepog, kao npr. šumsko okruženje Titan Quest-a. Engine je zasnovan na starom DS2 engine-u, doduše dovoljno unapređenom da se to jedva primećuje. Unapređena je i fizika, tako da ćete često biti u mogućnosti da raznosite kompjutere i desetine varijanti kutija u paramparčad. I autori su bili svesni ovoga pa je brod krcat raznim eksplozivnim materijama, uključujući boce pod pritiskom koje prilično simpatično polete par metara pre nego što eksplodiraju.

Space Siege 15 Space Siege 26 Space Siege 32

Zvučna podloga nije ništa vredno pamćenja – tu su razne varijante pucnja iz nekog oružja, kao i pregršt eksplozija. Muzika takođe ne ostavlja nikakav poseban utisak – nije loša, ali teško da ćete je zapamtiti. Glasovi likova su prihvatljivi, mada oni imaju jako malo linija teksta i retko ćete ih slušati. Sve u svemu, puki prosek.

Space Siege je interesantan prvih 5 minuta, koliko će vam trebati da vidite svaki aspekt gameplay-a – ostalih desetak sati imaćete osećaj blage dosade dok ponovo proživljavate isti hodnik sa istim protivnicima. Svakako najveći propust ovog naslova jeste okretanje ka aRPG publici, umesto ka daleko manje zahtevnim ljubiteljima akcionih igara. Ostali propusti – rudimentaran loot menadžment, jednostavan razvoj lika i banalan gameplay – samo ga guraju još dublje ka mediokritetu.

Naziv igre: Space Siege
Žanr igre: Akcioni RPG
Razvojni tim: Gas Powered Games
Izdavač: SEGA
Datum izlaska: 12. avgust 2008.
Veličina: 1 DVD
Screenshot-ovi: Space Siege
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.6Ghz
RAM: 512 MB
VGA: ATI Radeon 9800 / NVIDIA GeForce 6800

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3.0 GHz
RAM: 1024 MB
VGA: NVIDIA GeForce 8600GT

Ocene:
Grafika: 72
Zvuk: 60
Igrivost: 40

52/100 Mediokritet

+ Ništa vredno pomena
– Način kretanja, preterano uprošćavanje…

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*