Space Siege najava


SF hack & slash 

Razvojni tim Gas Powered Games uskoro završava rad na akcionom RPG-u pod nazivom Space Siege, koji bi trebalo da bude duhovni naslednik njihovog serijala Dungeon Siege. Ovoga puta radnja je smeštena u budućnost i skoncentrisana oko jednog lika, uz znatno razrađeniju priču nego u pomenutom serijalu, što je svakako dobrodošla promena. Međutim, s obzirom na žanr, naglasak je na borbi, dok su RPG elementi u drugom planu. Pogled je i ovog puta izometrijski.

Space Siege 02 Space Siege 15 Space Siege 19

Singleplayer i co-op multiplayer 

Single player kampanja vas stavlja u ulogu Seta Vokera (Seth Walker), u misiji spasavanja čovečanstva od istrebljenja. Na ogromnom svemirskom brodu, koji nosi ono što je ostalo od ljudske rase nakon bekstva sa razrušene i skoro sasvim uništene rodne planete, morate se suočiti sa vanzemaljskom pretnjom. RPG elementi uvedeni su na zanimljiv način, bez korišćenja iskustvenih poena koji su pravilo u drugim igrama ovog žanra. Naime, Set će moći da unapređuje svoje osobine i dobija nove moći ugrađivanjem robotskih delova, tj. implanata koji će mu postepeno menjati izgled, ali i karakter – svaka nadogradnja koštaće našeg junaka delića njegove ljudskosti. Ova promena ogledaće se i u njegovim komentarima, promeni glasa, načinu na koji sagledava svet, pa čak i tekstu quest-ova jer će i oni pokazivati njegovu otuđenost od ljudskog sveta. Ljudi će drugačije reagovati na njega kada njegovo korišćenje robotskih delova poprimi šire razmere pa će njihovo nepoverenje zatvoriti pojedine puteve kroz priču. Ukoliko izaberete da vaš lik ostane skoro potpuno čovek borbe će vam biti znatno teže. Ugrađivanje implanata, iako vam daje veću brzinu, bolje snalaženje u borbi i druge prednosti (od kojih svaki otključava čitavu granu skill-ova u kojima možete napredovati), zbog promene reakcije okolnih NPC-ova menja tok priče i vodi drugačijem kraju vaše avanture. Singleplayer s razlogom uključuje mogućnost izbora i razvoja karaktera u željenom pravcu, kao i moralnu dilemu između postizanja neuništivosti i očuvanja ljudskosti – time igra dobija vrednost u smislu ponovnog igranja s ciljem otkrivanja drugih scenarija. Multiplayer misije će moći da se igraju u timovima do četiri čoveka, na posebno dizajniranim mapama koje će moći da se završe za oko 30 minuta, a zahtevaće razvijanje koooperativne taktike da bi se savladale.

Space Siege 03 Space Siege 05 Space Siege 08

Jednostavniji gameplay 

Neće biti zamornog menadžmenta inventara jer sve što uništite i što možete da pokupite spada u metalne delove (scrap), koje kasnije možete koristiti za unapređivanje svog oružja (povećavanje šanse za kritičan udarac, brzina napada, razorna moć) i oklopa. Iako party sistem iz Dungeon Siege-a ovde ne postoji, imaćete pomoć svog teško naoružanog robota. On će se samostalno kretati i napadati, mada mu možete zadavati neke komande. Njegova oprema se takođe može nadograđivati korišćenjem metalnih delova koje pokupite od palih neprijatelja. Iako je uništiv, vaš robot može ponovo da bude rekonstruisan i vraćen u akciju.

Da bi se pojednostavila igra biće uklonjeno ručno snimanje i učitavanje. Regeneracija lika će se dešavati na mestu na kome je zadnji put posetio zdravstvenu stanicu ukoliko pogine u borbi (inspiracija je očigledno preuzeta iz Bioshock-ovih Vita chambers). Igra će biti kraća od Dungeon Siege, trajanja od 15 do 20 sati. Ceo interfejs će biti orjentisan na point & click šemu, omogućavajući jednostavniju kontrolu kretanja i napada. Posebna pažnja je posvećena realističnom fizičkom engine-u pa će predmeti poštovati zakone fizike: bačene granate će se odbijati od zidova, pogođeni zapaljivi kanisteri će se zakotrljati po podu pre nego što eksplodiraju, protivnici se mogu udarcem oboriti sa platformi. Ovo takođe obećava da veliki kolonizacioni svemirski brod, na kome se odigrava kompletna radnja, neće biti jednodimenzionalna mapa, već će imati dubinu (vertikalne nivoe), što če omogućiti našem junaku da sa mosta zasipa neprijatelje ispod granatama i eliminiše pretnju na koju tek treba da naiđe kad siđe u niže nivoe.

Space Siege 16 Space Siege 17 Space Siege 21

Krajem avgusta

Moderno oružje, cyber-implanti, poboljšanja gameplay-a i fizike po ugledu na FPS naslove zvuče primamljivo za fanove hack & slash žanra. Međutim, ljubitelji RPG-a teško da imaju čemu da se nadaju s obzirom na gomilu pojednostavljenih elemenata. Obećanje da ćete u igri birati svoj put i sopstvenim izborom odlučivati koliko ćete od svoje ljudskosti žrtvovati da bi spasili ljudsku rasu, kao i mogućnost više različitih završetaka, moći će da funkcioniše jedino ako priča bude odlično ispričana, a karakterizacija lika detaljno obrađena, što ostaje tek da vidimo kada se igra pojavi krajem avgusta.  

Naziv Igre: Space Siege
Žanr igre: Akcioni RPG
Razvojni Tim: Gas Powered Games
Izdavač: SEGA
Datum Izlaska: Avgust 2008.
Screenshotovi: Space Siege
Diskutujte o igri i najavi na forumu

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*