Shaun White Snowboarding opis


Shaun White Snowboarding 07 Shaun White Snowboarding 08 Shaun White Snowboarding 11
 
Oni koji ne prate ovaj ekstremni sport, sigurno se pitaju ko je uopšte Shaun White? On je momak iz Kalifornije koji je sa samo 22 godine osvojio više zlatnih medalja na takmičenju X-Games u raznim disciplinama snowboarding-a, a kasnije i na mnogim drugim takmičenjima. Dakle, radi se o najboljem snowboarder-u, koga je Ubisoft iskoristio. Shaun White, čija je sudbina, bar sudeći po imenu, od rođenja bila da se bavi sportovima na snegu, dočekao je i svoju video igru. Ako ste snowboard freak i oduvek ste želeli da iskočite iz helikoptera na prelepu belu padinu sa daskom na nogama, onda će vam se san ostvariti.

Za početak, ako imate neku od aktuelnih konzola, predlažem da preskočite verziju za PC. Stvar je u tome da je kombinacija miša i tastature za ovu igru jednom rečju neupotrebljiva. Dakle, džojped je obavezan za prijatno iskustvo, jer su pečurke na njemu jedini način da se izborite sa igrom. Kada pokrenete Shaun White Snowboarding, dočekaće vas meni karakterističan za jedan konzolni port. Od samog starta bićete u mogućnosti da odaberete jedan od planinskih venaca na teritoriji Evrope, Japana i Aljaske, a dočekaće vas riđokosi gospodin White, koji ima ulogu vodiča i upoznaće vas sa nekim osnovnim trikovima.

Igra nije linerna kao druga ostvarenja ovog tipa, što znači da ćete moći da skinete svoju dasku sa stopala, popnete se na neku visoku liticu i strmoglavo se spustite. Dozvoljava vam da po ceo dan slobodno istražujete čitavu planinu, ali da bi kompletirali "Shaun's Quest" potrebno je da sakupite tri novčića sa strateških lokacija na svakoj planini. Jednom kada prikupite svih 12 novčića, dobićete pristup specijalnim veštinama ili novim planinama za istraživanje. Sakupljanje novčića na neki način igru pretvara u platformu, što je zabavno, ali samo na kratko. Nakon par sati igranja, shvatićete da ste bar polovinu proveli sa daskom na leđima, u potrazi za novčićima ili dobrom liticom za skok. Postoji radar, ali nije od velike koristi. Mogućnost postavljanja markera na željenim lokacijama omogućiće vam trenutno spawn-ovanje, što će vas rešiti pešačenja i frustracije, a tu su i žičare sa kojih možete uživati u pogledu.

 

Shaun White Snowboarding 01 Shaun White Snowboarding 10 Shaun White Snowboarding 13

 

Vaš lik je i bez vaše asistencije veoma vešt, i možete ga slobodno pustiti niz najstrmiju padinu, bez bojazni da će pasti, a čak će i osvajati poene za „meka” prizemljenja. Izvođenje trikova je malo teže i zahteva kombinaciju analognih palica. Leva palica služi za ubrzanje i skretanje. Najviše ćete koristiti dugme na kažiprstu desne šake, koje služi za skakanje. Skokove izvodite sa rampi, krovova, stena i litica, a tu su i razne ograde, zidovi i položena stabla, po kojima možete i da klizite. Nakon skoka, kombinacijom leve i desne pečurke izvodićete razne trikove i akrobacije, koje se bezbolno završavaju samo uz pravi tajming. Uspešno izvođenje donosi poene, a time i novac. Izvođenje ovih trikova je veoma slično onom viđenom u igri Pure.

Problem ove igre je u tome što snowboarding čini preterano lakim, što on svakako nije, naprotiv. Dok planine i prelepe bele površine lepo dočaravaju scenario, Shaun White Snowboarding ne dozvoljava igraču da se dovoljno približi akciji i oseti vetar u kosi i buru adrenalina. Kada dostignete veliku brzinu, osvajaćete "Speed Demon" poene, ali nećete imati osećaj da se krećete brzo. Razlog ovoga je kamera koja se previše udaljava da bi vam dala veću preglednost, eliminišući osećaj brzine, zadovoljstva i potrebu za bržom reakcijom pri izvođenju skokova. Novcem koji zaradite izvršavanjem misija i trikova kupovaćete nove daske boljih performansi, kao i gomilu druge opreme. Čini se da su momci iz studija Ubisoft Montreal najviše vremena posvetili ovom „modnom“ aspektu. Očekujte gomilu jakni, pantalona, kapa, rukavica, naočara i druge opreme, kojom možete obući vašeg snowborder-a.

 
Shaun White Snowboarding 02 Shaun White Snowboarding 05 Shaun White Snowboarding 12
 

Još jedna stvar koja igru čini još arkadnijom je ponašanje vašeg lika pri sudaru sa drugim likovima ili objektima. Jurcanje punom brzinom i udarac u drvo će vas samo usporiti, a retko kad oboriti na zemlju. Većina sudara će vas samo usporavati, dok je propadanje u ledeni ambis jedini način da opet krenete sa podnožja planine. Tu su i povremeni bagovi koji se uglavnom svode na zaglavljivanje vašeg lika između stene i ograde, na primer, ali uz par okreta i skokova brzo ćete se izvući.

Sumnjam da će iko primetiti da ovu igru pokreće isti endžin kao i Assassin’s Creed. Nažalost, Shaun White Snowboarding ne izgleda ni približno tako impresivno. Velike bele površine obasjane suncem, korišćenje blura prilikom skokova, kao i tragovi u snegu koje ostavlja daska u trenucima izgledaju odlično, ali sveukupan utisak je tik iznad proseka. Sneg, na primer, izgleda daleko bolje u igri Lost Planet. Zvučna podloga je prosečna, uz vrlo malo glasovne glume, ali sa odličnim numerama, koje je moguće menjati preko MP3 plejera koji vaš lik nosi.

Shaun White Snowboarding je najmanje ono što je trebalo da bude, a to je snowboarding igra. Premalo sadržaja i nedostatak kompleksnosti  odbiće mnoge igrače. Nedostaje joj dubina i prava je šteta što se Ubisoft nije malo više potrudio i izbacio igru kakvu su mnogi ljubitelji ovog ekstremnog sporta godinama iščekivali. U nedostatku igara ove tematike, Shaun White Snowboarding i pored svih mana ipak sedi na vrhu snežne planine.

Naziv igre: Shaun White Snowboarding
Žanr igre: Extreme sport
Razvojni tim: Ubisoft Montreal
Izdavač: Ubisoft
Datum izlaska: 16. novembar 2008.
Screenshot-ovi: Shaun White Snowboarding
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium D 2.6GHz / AMD Athlon™  64 X2 3800+ MHz
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6600 / 9800Pro sa 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium  D 3.0GHz / AMD Athlon™ 64 X2 4200+
RAM: 2 GB
VGA: GeForce 7900 / Radeon  X1900 sa 512 MB

67/100 Prihvatljivo

+ Nelinearnost, izbor opreme, muzičke numere
– Nedostatak sadržaja, osećaj brzine, neiskorišćen vizuelni potencijal

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*