Scratches opis


Scratches Scratches Scratches

Nova pointclick avantura razvijena od Nucleosys tima i objavljena od strane Got Game Entertainment studija, nastoji da samim naslovom zagolica maštu potencijalnim kupcima. Rezultat svega toga, ironično, je da kad započnete igru sam naziv igre i nema neki smisao. Uzalud, ako se moze reći, potrošena dobra priča na avanurističku igru.

Da vas malo uputimo u samu priču. Nalazite se u ulozi Majkla Artatea, romanopisca koji piše horor romane. Posle pisanja veoma profitabilnog romana odlučujete da kupite staru i napučtenu kuću viktorijanskog stila u zabačenom delu engleske. Nadate se da ćete u novoj kući naći inspiraciju za kraj vašeg najnovijeg romana za koji se nadate da će da vas učini još poznatijim. Po vašem dolasku u kuću shvatate da je ista u veoma lošem stanju. Ipak nešto u njoj što vas mami, a po prirodi veoma znatiželjni, počinjete da njuškate po kući. Posle čitanja nekih starih novina shvatate da su se neke veoma bizarne stvari dogodile u toj kući prethodnim vlasnicima. To je sve što ćemo vam reći o priči.

Igre ovog žanra u mnogome zavise od svoje priče. U prilog tome ide i to da je sredina u kojoj se igra odvija veoma jeziva. Iako je mnogo više potrebno da igru odigrate do kraja mislimo da će vas sama priča zakucati za stolicu. Igru čine dobrom sama priča i najava je je Scratches tipična pointclick igra. Klik, klik, pronađi potrebnu stvar, klik, klik, smisli kako da je upotrebiš, pa ponovo klik. Čak i samo snimanje igre ne zahteva korišćenje tastature tako da istu nećete uopšte koristiti.  Gameplay  igre se striktno drži teme i uglavnom se svodi na to dali predmet X moze da se kombinuje sa predmetom Y pa da ispadne Z. I posle toga gde predmet Z moze da se iskoristi. Dali u ovoj sobi, ili u nekoj drugoj ili u nekoj u kojoj još uvek niste bili. Nisu sve avaturističke igre po istom šablonu, a problem sa većinom je to što su zagonetke veoma logične. Scratches je veoma loša po tom pitanju, nema ni jedne zagonetke kod koje morate uključiti mozak. 99 procenata zagonetki se rešavaju na logičan način osim jedne na kraju igre ali i ona nije naročito teška. Samo nalaženje predmeta može biti malo teže. Iako je nalaženje nekih predmeta veoma teško na kraju može doći do razočarenja jer ti predmeti i nemaju neku bitnu ulogu u samo priči. Neke predmete nalazite na samom početku igre da bi ih upotrebili na samom kraju što malo može da razočara. I tako može da vam se desi da jedan predmet pokušavate da upotrebite stotinu puta i ne saznate čemu on služi. To je velika šteta zato što je grafika igre veoma dobra. Setite se kako je izgledao Resident Evil 2 i otvaranje vrata uz škripu a iza vrata koja se otvaraju je samo praznina. U igri Scratches, što doprinosi jezivosti same igre, animacija otvaranja vrata vam dozvoljava da gvirnete iza samih. Ponekad vam se čini da će nešto da iskoči iz polumračne sobe i da vas ščepa. Što se tiče animacija gotovo da ih nema više, ali svaka individualna scena je prelepo uradjena. Imate osećaj kao da se nalazite u nekoj bolesnoj kući a ne u kompjuterskoj animaciji. Svaka soba je veoma živo odradjena, toliko da skoro možete da vidite naslage prašine u svakoj zapuštenoj sobi. Zamerka je to što se krećete u prvom licu a ništa oko vas ne pravi svoju senku pa ni vi sami što umanjuje stvaranju iluzije tokom samog igranja. Jedini veći problem sa grafikom je što ne postoji mogućnost da se ona poboljša.

Scratches Scratches Scratches

Zvuk veoma pomaže da se manji propusti u grafici zaborave. Muzika je zastrašujuća, i u pravom trenutku je lagana a kad treba je veoma jeziva i može vas pomeriti sa stolice. Preporuka je svakako 5.1 sistem. Zvučni efekti su veoma prosti, ali i atmosfera same igre zahteva upravo ovakve. Otkucaji sata i bat vaših koraka vam i neće naročito prijati ali sve ostalo sa čime imate neki kontakt pružiće vam prijatne zvuke. Druga zamerka je to što su se koristili jeftinim trikovima da bi vas pomerili sa mesta. U ljudskoj je prirodi da uvek poskoči kad grune glasna muzika. Svaki horor film se koristi tim trikovima pa i Scratches. Bolje da su se potrudili da vas sama scena uplaši nego neki glasan zvuk iz vaših zvučnika ali da budemo realni najstrašniji momenti u igri su same scene a ne zvukovi kako bi i trbalo da bude.
 
Osrednjost je veoma težak problem u indusriji igara. Sve u svemu Scratches je dobra igra ali da se ne zavaravamo, sa dosta mana jer je to samo pointclick avantura. U najboljem slučaju  moze se svrstati u iznad proseka u masi istih igara. Ovo nije laka igra. čak i sa uključenom pomoći igrači koji po prvi put igraju ovakvu igru neći znati šta ih je snašlo i ubrzo će se iznervirati. Ako ne volite avanturističke igre nemojte se ni truditi. Ali ako ste fan ovakvih igara posebno horor avantura onda je Scratches prava igra za vas. To je solidna igra iako malo kratka jer je možete preći za dan. Ovo je pristojna igra sa dobrom prezentacijom i interesantnim zagonetkama. Najgora stvar u samoj igri je to što skoro nikad ne napuštate samu kuću. Videćete iste sobe po hiljadu puta posebno ako se zaglavite na nekoj zagonetki. Postoje nekojiko zgrada van kuće ali ih posećujete na kratko. Ipak je ovo igra samo za zagrižene avanturiste.

Naziv Igre:
Scratches
Žanr:
avantura
Razvojni Tim:
Nucleosys
Izdavač:
Got Game Entertainment
Veličina:
1 CD
Datim izlaska:
Mart 2006

Ukupna ocena:
70/100 Solidno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*