Scarface: The world is yours opis


Scarface 24 Scarface 28 Scarface 22

"I'm Tony Fuckin' Montana!"
Neko se zapitao: "Šta bi bilo da je Toni Montano preživeo poslednji obračun?". Momci iz Relic Entertainment-a su pronašli odgovor na to pitanje. Ideja se svidela i Sierri, tako da se sada možemo provozati ulicama grada Majamija u koži sveže svrgnutog narko-bosa, kome je pružena "druga prilika".

Igra Scarface je po izvođenju slična igri GTA Vice City iz pogleda filmskog karaktera Toni Montana. Počinje par momenata pre kraja filma – Toni se nalazi u svojoj ogromnoj sobi dok mu cela vila vrvi od krimosa, koji su došli da ga svrgnu i rastave od života. Tu stupate vi na scenu, preuzimate Tonijev lik, poubijate sve krimose, uz malo poteškoća uspevate da pobegnete, ali će vas to bekstvo dosta koštati. Nakon bekstva, ostaje vam jedno veliko ništa. Reputacija, novac, droga, ogromna vila i sve što ste dosad stekli nestaje. Krećete u veliku borbu da povratite svoju moć i bogatstvo.

U igri imate za zadatak da ponovo izgradite svoju narko imperiju iz pepela. To će podrazumevati akumulaciju reputacije i novca (koji ćete uzgred dobijati i prodajom kokaina dilerima). Zadatci koji vas čekaju se uglavnom baziraju na vožnju od tačke A do tačke B i na tom putu pobiti sve što mrda. Misije su prošarane sa dosta scena radjenih u engine-u igre. Majami je podeljen na nekoliko delova koje ćete sukcesivno otvarati i osvajati, boreći se protiv bandi koje su ih zauzele. Iz gorepomenutog Vice City-a je preuzet skoro ceo interfejs i celokupna izvedba (neodoljivo podseća). Igra odaje utisak da je rađena za široke narodne mase, jer je gomila stvari odrađena za korak dalje u odnosu na GTA gledajući arkadnu primesu. Tome doprinosi i činjenica da je igra kreirana i za XBOX i PS2. Ubačeno je i nešto filmskog materijala, pohvalno, ali se stiče utisak da je 80% budžeta otišlo na licencu. U životu Tonija Montana, veliku važnost igraju njegova "ball's" i jaka reč. Obe stvari koristi obilno. Naime, kada uđete u okršaj sa krimosima veoma često ćete koristiti taster za "taunt" (prozivanje), jer ćete tako puniti "ball's meter". On služi da, kada je pun, uđete u "rage" mod. Tada Toni postaje skoro neuništiv. Igra prelazi iz trećeg u prvo lice, dobijate neograničeno municije, automatski nišani i brže ubija protivnike, te za svakog ubijenog dobijate 200 poena za zdravlje. Toni će za svoje prozivke koristiti uglavnom neke bombastične i pržačke rečenice iz filma. Ball's meter punite i preciznim pucanjem u određene delove tela. Nišanjenje protivnika i nije neki problem jer je u igru "upao" i auto-aim, koji se aktivira desnim klikom misa (jel neko rekao konzola?). Imaćete na raspolaganju satelitski telefon, koji ćete koristiti da prizovete meni preko koga radite određene poslove (playlista, aktivni poslovi,itd.).

Grafika ne donosi ništa revolucionarno. Grad Majami je lepo dočaran u svom punom sjaju sa svim palmicama, morem i plažama. Modeli automobila su dosta dobro odrađeni, mada je detekcija oštećenja loša. Dobra stvar je što imate i "zdravlje" za kola, tako da ćete u svakom momentu znati još koliko može da izdrži "makina".  Za razliku od ostalih krimosa, Toni pored satelitskog telefona ima i mp3 plejer! Šalu na stranu, programeri su verovatno mislili da je nedostatak GTA što ste muziku mogli da slušate isključivo u automobilu, pa su to rešili tako što muziku možete uključiti/isključiti po želji. Kad smo već kod muzike, vredno je napomenuti da se na povelikoj pley-listi nalaze između ostalih i Cipress Hill, Iggi Pop, Motorhead, Shaggy, Jonny Cash i drugi (pretežno muzika 80-tih i 90-tih, kao i soundtrackovi iz filma). Tonijev glas nije glas poznatog glumca Al Paćina. Iako ga dosta dobro skida, glasovni glumac na momente zvuči veštački. Prepoznaćete i glas Džemjsa Vudsa (James Woods), koji daje glas vašem advokatu (takođe ga se sećamo i iz GTA San Andreas-a gde je davao glas vladinom agentu). Pri tome, svi Tonijevi komentari se svode na par rečenica koje se vrte u krug, što posle višečasovnog igranja dovodi do pojave monotonije. Istovremeni razvoj igre za konzole i PC zakačio je i sistem za pamćenje pozicije. Naime, imate 4 slota, a najinteresantnije u svemu tome je da vam igra napominje da ne gasite računar dok se vrši spasavanje pozicije!!! Ja dosad nisam imao potrebu za gašenjem igre, a kamoli kompjutera za vreme saving procesa, a vi?

Ideja je dosta dobra, ali traljavo odrađena po principu: uzmi po malo odavde i odande, skrpi, zalepi, lepo upakuj (sa slikom Al Paćina) i prodaj. Igra na momente ume da zabavi, ali samo zbog osrednje uspelog miksa arkade i animacija. Takođe, igra tipa ideš, pucaš, psuješ i prozivaš, vraća me u prošlost i podseća pomalo na Duke Nukema 3d. Fanovi filma i GTA serijala naći će se na obaveznoj listi kupaca ove igre, dok je za ostale neobavezna. Ruku na srce, može proći kao štivo dok ne izađe neka ozbiljnija igra, koja će narušiti presto GTA serijala.

Naziv Igre:
Scarface: The world is yours 
Žanr:
TPS
Razvojni Tim:
Radical Entertainment
Izdavač:
Sierra
Datum izlaska:
30.9.2006.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Scarface

Ocene
Grafika: 79
Zvuk: 75
Igrivost: 79
Ukupna ocena:
78/100
Solidno

Popularno na PCigre.com

1 Comment Lupi i ti nešto!
  • boki
    boki

    super ste

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*