Sanitarium opis


Šta se krije iza ludila

Sanitarium je klasična point & click avantura koja vas vodi na jedinstveno, mračno putovanje koje nećete zaboraviti. Kreativni tim koji stoji iza igre, DreamForge, potrudio se da verljivo prezentuje ovaj psihološki triler sa jakim elementima horora, maestralno stvarajući intrigantnu priču od već mnogo puta korišćenog motiva.

Sanitarium 04 Sanitarium 10 Sanitarium 13

Priznaćete da ne možete ni prebrojati koliko puta ste gledali filmove ili igrali igre u kojima glavni lik pati od amnezije. Sanitarium, međutim, i pored kliše zapleta uspeva da ispriča zanimljivu, originalnu priču, punu misterija koje će vas zaintrigirati. Jedan od bizarnih svetova koje ćete posetiti upoznajete već na samom početku: nakon saobraćajne nesreće Maks se budi u polurazrušenoj zgradi ludnice, bez sećanja o svojoj prošlosti, a od pacijenata koji bez nadzora lutaju hodnicima, lupaju glavom o zid ili se kriju, saznaje ime jednog od doktora. Ovo je “realni svet” u koji će se Maks povremeno vraćati, naizmenično pokušavajući da ubedi doktora da nije lud i tražeći put za bekstvo. Istraživanjem ove neobične zgrade, uspeće da aktivira statuu anđela za koju se ispostavlja da je neka vrsta portala u još jeziviji, uvrnutiji svet, dostojan jednog naslova kao što je Resident Evil ili Silent Hill.

Halucinacije ili stvarnost?

Kada se izborite sa prvobitnim iznenađenjem, ostaje vam jedino da savladate svoj strah od monstruozno izobličene dece i mutiranih bundeva i pokušate da rešite još jedan niz zanimljivih logičkih zagonetki koje se uverljivo provlače kroz priču. Iako deluje kao vrhunac bizarnosti, ovo je samo jedan od svetova koje će Maks posetiti, dok u halucinacijama, iluzijama i sećanjima pokušava da pronađe tragove svog identiteta. Svet u kome je meteor radijacijom animirao baštu bundeva ubedljivo je najmaštovitiji. Još od prvog trenutka kada progovorite par reči sa decom, shvatate koliko je truda uloženo u razvoj likova. Njihovo ponašanje je veoma uverljivo, iako u domenu fantastičnog i horora: igraju se, zadirkuju, inate se, tužni su ili uplašeni, izazivajući kod vas sažaljenje i brigu, pa njihovo spasavanje postaje podjednako jak motiv kao i želja da pobegnete odatle. Ostali svetovi promeniće i lik koji vodite i celokupnu situaciju. Maks će se pretvoriti u Saru, svoju sestru, koja će posetiti porodičnu kuću u sećanju koje je Maksu veoma bolno, ali i morbidni svet drskih klovnova i cirkuskih stvorova u kome je odbegla ogromna lignja već odnela mnoge živote. Maks će takođe uzeti i lik drevnog acteškog heroja koji spasava svoje selo, kao i četvororukog kiklopa koji se suprotstavlja svom vođi da bi sprečio eksperimente na kiklopskim bebama. Pretposlednje poglavlje doneće mogućnost da koristite tri njegova prethodno viđena alter ega naizmenično, da biste rešili sve zagonetke.

Sanitarium 16 Sanitarium 18 Sanitarium 20

Maksova sećanja vraćaće se kroz flešbekove inicirane nekom akcijom u igri ili prelaskom na sledeće poglavlje. Ove animirane sekvence su u vreme kada se pojavila igra bile odlične, a grafika prilično impresivna. Jedinstvenost Maksovog unutrašnjeg putovanja po nestvarnim predelima iz noćnih mora izvanredno je predstavljeno. Igra je potpuno 2D, ali je svaka lokacija prepuna detalja i animacija koje svet čine živim i autentičnim. Tako ćete već pri prvom koraku van sanatorijuma zapaziti mnoštvo sitnica koje će vam privući pažnju: devojčica sa dve drvene noge preskače konopac, iza nje školska zgrada sa satom čije se kazaljke okreću u pogrešnom smeru, vrana sleće na statuu ispod koje deca pišu kredama po betonu, limenka se kotrlja po putu nošena vetrom. Muzika doprinosi sumornoj, uvrnutoj atmosferi, a ambijentalni zvuci su obilno korišćeni da bi, slično kao u Planescape: Torment, dočarali galamu u ludnici ili grupno dečije pevanje. Uopšte, igra stalno obogaćuje atmosferu zvucima, detaljima i opisima, što već zanimljivu priču čini još primamljivijom. Glasovna gluma je mogla biti mnogo bolja, jer pojedini likovi razvlače rečenice i generalno ne deluju previše uverljivo.

Point & click

S obzirom na to da je u pitanju point & click avantura iz izometrijske perspektive, kontrole ne odskaču od standarnih, sem što je za kretanje potrebno držati desni taster miša pritisnut. Ovo dovodi do nezgodnih situacija, na primer u lavirintu ili na šahovskoj tabli u poslednjem poglavlju, kada je neophodna i preciznost i brzina, a osećate se kao da je samo pitanje sreće da li ćete uspeti da izvedete jednostavanih par koraka i skretanje u stranu. U igri postoje i akcione sekvence, koje su takođe point & click karaktera, ali zahtevaju koordinaciju i preciznost (recimo, borba sa vranama i strašilom korišćenjem srpa). Olakšavajuća okolnost je što ne možete da umrete. Ukoliko poginete, stvorićete se na početku arene i morati da dođete ponovo do neprijatelja, ali vam je sada put do tamo čist jer pobijeni protivnici ostaju mrtvi. Nedostaci igre su što se vaš lik kreće prilično sporo, često morate biti na tačno određenom mestu da bi započeli razgovor sa NPC-om, a ponekad se desi I da neki od njih zablokira uzak put vašem liku pa morate da sačekate da se skloni ili eventualno nađete drugi.

Zagonetke su uglavnom klasične, ali ima i par stvarno maštovitih. U suštini, moraćete sa svima da popričate, uočite ko bi vam mogao biti od pomoći i, nakon akcija koje obavite, vratite se ponovo kod njih da vidite da li su se pojavile nove opcije za konverzaciju. Nalaženje pojedinih skrivenih objekata zahtevaće pixel hunting, ali on ni u kom slučaju nije zamoran, a pointer miša će ionako pokazati mesto na kome je moguća interakcija. Sve ove prepreke koje treba prevazići i logičke zagonetke koje treba rešiti lepo se uklapaju u priču, dok će vas obećanje da ćete ako se malo potrudite da ih rešite videti nastavak Maksovih flešbekova i otkriti nešto više o njemu držati prilepljene uz monitor do kasno u noć. Zagonetke su na srednjem nivou težine, mada će vam pojedine zadati muke dok ne otkrijete koja logika stoji iza njih i ne uočite njihove mehanizme. U svakom slučaju, ovo je jedna od igara koje stvarno pružaju osećaj uspešnosti i zadovoljstva kada konačno uspete da proniknete u tajne postavljene zagonetke.

Sanitarium 13 Sanitarium 21 Sanitarium 22

Nezaboravno

Sanitarium je linearna avantura, ali zbog karakterističnog morbidnog tona, maštovito predstavljenih lokacija i zanimljivih mozgalica nije igra na koju ćete zaboraviti kad je jednom odigrate. Ponovno igranje vam ne gine, za neko vreme, kada iz sećanja iščile sitni detalji pa ponovo budu vredni istraživanja i pronalaženja. Jer emocije koje izaziva i pitanja koja postavlja svojim simboličnim jezikom deo su ljudske psihologije na nekom mnogo dubljem nivou, a sama igra studija je ljudskog karaktera, motivacija, strahova i bola, pre nego samo neobavezna zabava za par popodneva.       


 
Sanitarium 03 Sanitarium 05 Sanitarium 17

Komentar iz redakcije

Autor: Silard Šimon

Sanitarium spada u veoma uzak krug igara koje će mi zauvek ostati u pamćenju. Činjenica da je izašla pre čak 10 godina čini, po mom skromnom mišljenju, igru jednom od najboljih avantura ikada. Atmosfera, naracija, likovi, zvučna podloga…sve je na nivou savršenstva, a zub vremena skoro pa nema nikakav efekat na igru i bez problema se može instalirati i odigrati i dan danas (naravno, postoje tehničke prepreke zbog razlike u verzijama Windows-a, a ako ste zahtevni po pitanju grafike onda će vam retro stil možda i smetati). Tadašnjih 3 CD-a, koliko igra zauzima, je u to vreme bilo nezamislivo puno, ali zato igra nudi voiceover za svaku liniju teksta kao i veliki broj animacija uz pomoć kojih se klupko priče polako odmotava i malo po malo otkrivate ko je Max i šta se sa njim dešava. Česti morbidni elementi igre će možda neke i odvratiti od dužeg igranja, a isto bi se moglo reći i za skoro apsolutno nevezana poglavlja koji su skroz različiti po stilu, ali kad jednom pohvatate konce i uspete da pratite tok radnje, otvoriće vam se skroz novi svet kojoj ćete se kasnije vraćati i više puta.


 

Naziv igre: Sanitarium
Žanr igre: Point & Click avantura
Razvojni tim: DreamForge Intertainment
Izdavač: ASC Games
Datum izlaska: 30. april 1998.
Screenshot-ovi: Sanitarium
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium 90 MHz
RAM: 16 MB
VGA: 1 MB PCI

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium 133 MHz
RAM: 32 MB
VGA: 2 MB PCI

+ Priča, atmosfera, logične zagonetke, originalnost 
– Sporo kretanje glavnog lika, kontrola lika, glasovna gluma

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*