Saints Row 2 (Xbox 360) opis


GTA klon ili ne?

Odmah na početku da razjasnimo nešto: Saints Row 2 nije bolji od četvrtog nastavka GTA serijala. Do takvog zaključka se može doći prostim sagledavanjem površnih pokazatelja igre, po kojima zaostaje za "četvorkom". Međutim, igru čini mnogo više od izgleda, a ako u prethodni zaključak uključite i sve ostale faktore kao što su gameplay i atmosfera, rezultat neće biti toliko jednoznačan. Ali, ne trčimo pred rudu, nego krenimo redom.

Saints Row 2 17 Saints Row 2 19 Saints Row 2 9

Saints Row važi za jednu od igara koju poseduje svaki vlasnik Xbox-a 360. Razvio ga je Volition, poznat po naslovima kao što su Red Faction, Summoner i The Punisher. Prilično šaren portfolio, od kojih je jedino ova poslednja slična našoj igri. Odsustvo višegodišnjeg iskustva u polju sandbox akcionih igara, što je velika prednost konkurentnog Rockstar-a, međutim, nije ih sprečilo da se otisnu i u taj žanr i izbace Saints Row pre dve godine. Iako je po mnogim aspektima ličila na GTA, Volition je umesto što realnijeg okruženja akcenat stavio na neprestanu akciju, a valja spomenuti da osnovna radnja igre obuhvata uspon vašeg lika od običnog čoveka do vođe jedne od najuticajnijih uličnih bandi Stilwater-a. Kritike su hvalile igru, armija fanova je rasla iz dana u dan i ukupna prodaja je premašila cifru od dva miliona primeraka, što je bio i više nego dovoljan razlog da se započne rad na nastavku. Dve godine kasnije, Saints Row 2 je ugledao svetlost dana, ovaj put u verzijama za PC, Xbox 360 i Playstation 3.

Saints Row 2 5 Saints Row 2 12 Saints Row 2 20

Za one koji nisu imali prilike da probaju prvi deo, a verujem da je takvih mnogo, s obzirom na ograničenje na samo jednu platformu (Xbox 360), podsetimo se ukratko šta su propustili. Igrači su preuzimali ulogu neimenovanog uličara koji stupa u bandu 3rd Street Saints i potom zajedno sa njima kreće u obračun sa ostalim bandama prisutnim u Stilwater-u. Osim uobičajenih aktivnosti koje su sastavni deo života na ulici, a čiji najveći deo uključuje neku vrstu oružja, Stilwater je igračima nudio i razne mini-igre da zarade preko potrebnu finansijsku podlogu i poštovanje od strane ostalih članova bande, koje je bilo potrebno da se nastavi sa glavnim misijama. Primetan je bio i mnogo naglašeniji arkadni karakter igre, pa su se tako vozila, ali i igrač, kretali često suprotno od onoga što nalažu osnovni zakoni fizike (trčanje je bilo prebrzo, a automobil ste mogli da zaustavite na potezu od ne više od jednog metra, bez obzira na brzinu), ali je sve to bilo zarad dobre zabave. Krajnja kombinacija je, kao što je već rečeno, i više nego uspešna, i Saints Row je skrenuo pažnju na sebe čak i pored planetarno uspešnog GTA serijala.

Veće, bolje, kontroverznije

Nakon dešavanja iz prethodnog dela, sticajem okolnosti vaš lik je u komi, iz koje se iznenada budi i shvata da se nalazi u zatvoru. 3rd Street Saints su se u međuvremenu raspali, a korporacija Ultor je iskoristila rasulo među bandama i preuzela Stilwater za sebe. Prve trenutke svesti iskorišćava da pobegne iz zatvora, a po izlasku ga čeka veliki posao: ulicama Stilwater-a vladaju nove bande, a još veći problem je korporacija Ultor. Osim toga, oko sebe nema nikoga da mu pomogne, i zato kreće ispočetka.

Odmah kada započnete novu igru, primetićete i prvu razliku u odnosu na bilo koji GTA. Lika koga ćete voditi pravite po svom ukusu, a pored standardnih izbora (visina, težina, oblik lica, boja kose i slično), akcenat, pa čak i pol lika, podložni su izmeni. Da, dobro ste pročitali, možete igrati sa ženskim likom, što je, složićete se, krajnje netipično. Kada napravite svoj alter-ego i otisnete se u Stilwater, veći deo gameplay elemenata će vam verovatno biti poznat. Međutim, kao što je već spomenuto, Saints Row se ni u prvom delu, pa tako ni sad, ne trudi da bude još jedan GTA klon, iako postoji velika količina dodirnih tačaka. Osnovna mehanika igre jeste da radite sporedne misije dok ne nakupite dovoljnu količinu poštovanja (respect) da započnete jedan od glavnih zadataka i napredujete sa pričom. Mini-igre su ujedno i jedne od prednosti, ne samo zato što razbijaju monotoniju, već i zbog u najmanju ruku originalnih i kreativnih ideja. Poštovanje se tako, na primer, može sakupiti svakodnevnim aktivnostima za jednog uličara (grafiti, kidnapovanje, prodaja droge, krađa automobila), manje uobičajenim poslovima (telohranitelj, trke, vozač poslovne pratnje) ili nekim od suludih aktivnosti kao što je prskanje usputnih zgrada i prolaznika, da izvinete, ljudskim otpadom, ili insurance fraud – kada namerno nalećete na vozila na auto-putu ne bi li oni platili što veću sumu za odštetu. Već iz navedenih primera možete zaključiti da Saints Row realnost bez razmišljanja baca kroz prozor i upražnjeni prostor do vrha puni akcijom. Zahvaljujući aktivnostima i tzv. diversion-ima (na primer, zadovoljavanje dama sumnjivog morala), nikad vam neće biti dosadno i uvek ćete znati šta dalje. Priroda, ali i sama prisutnost sporednih misija, čini osnovnu razliku u odnosu na već spomenuti GTA, i jasno je da konceptu žanra pristupa na svoj način umesto da usvaja tuđe ideje.

Saints Row 2 2 Saints Row 2 6 Saints Row 2 15

Kada sakupite dovoljnu količinu poštovanja, možete nastaviti sa glavnim misijama. One su podeljene po suparničkim bandama, i po uspešnom izvršavanju najčešće ćete preuzeti kontrolu nad delom grada u kojem se misija odvijala. Delova ima ukupno 45, i preuzimanje istih znači i povećane periodične prihode – za svaki se u vaš sef dnevno sliva 500 dolara. Misije su prilično standardne za ovaj tip igre i mahom se zasnivaju na ubijanju jednog ili više neprijatelja, uz povremenu jurnjavu kroz ulice Stilwater-a. Olakšavajuće okolnosti jesu checkpoint-i (niste prisiljeni da igrate celu misiju ispočetka ako slučajno poginete) i regeneracija health-a (dovoljno je da se sakrijete iza zaklona i health se automatski dopunjava, a sa sobom možete nositi i maksimalno četiri "obroka" koji mnogo brže dopunjuju energiju), čime je težina igre dodatno smanjena i rasterećuje vas stalne brige da li ćete istu misiju morati da igrate po petnaesti put. Drugim rečima, autori su se potrudili da stepen frustracije svedu na najmanji mogući nivo (iako je sasvim moguće da će nekima ovo i zasmetati).

One man army

Mladi probisvet kojeg ćete voditi se najjednostavnije može opisati kao omanja armija smeštena u telu jednog čoveka. Eliminisanje desetina članova suparničke bande i još dvaput više policajaca tokom bega za njega predstavlja maltene rutinu, a činjenica da su mu u svakom trenutku dostupni svi mogući oblici oružja (nasuprot drugim igrama gde ste ograničeni na jedan pištolj, automatsku pušku i granate) omogućava mu da se prilagodi bilo kojoj situaciji. Bejzbol palica, pištolji, poluautomatske i automatske puške, plamenobacač, motorna testera, ručne granate… sve ovo možete nositi sa sobom i menjati u hodu, u zavisnosti od potrebe. Budući da je centralni element igre nedavno oživljena ulična banda 3rd Street Saints, kasnije tokom igre moći ćete da regrutujete par pomoćnika iz svojih redova, koji će vas pratiti do smrti i na prve znakove konflikta odmah otvoriti paljbu (i kad treba i kad ne treba, jer će pokositi i nedužnog prolaznika ako ga samo jednom šutnete ili udarite pesnicom). Ovu mogućnost valja koristiti kadgod za to imate prilike, jer se od vas neretko očekuje da očistite ceo kvart od neprijatelja, što čak i uz navedene olakšice može da bude teže nego što mislite.

Saints Row 2 1 Saints Row 2 13 Saints Row 2 14

Uticaj najnovijeg nastavka GTA ćete primetiti vrlo rano. Zarađenim parama možete kupovati stanove i u njima čuvati vozila i odeću, kao i sačuvati igru spavajući u krevetu. Međutim, Saints Row 2 je otišao korak dalje – enterijeri stanova se takođe mogu nadograditi, čime i najobičnija garsonjera sa jednim krevetom može da se pretvori u luksuz sa sve ogromnim LCD televizorom i stolom za bilijar. Ne sviđa vam se stil vaše bande ili vam je palo na pamet da se pozdravljate pokazujući srednji prst jedni drugima? Nema problema – sve to je podložno izmeni. Izgled vaše bande i primarni i sekundarni napadi se otključavaju kako pobeđujete suparničke bande, a možete im dodeliti i različita vozila. Ovaj deo igre je za svaku pohvalu i predstavlja mnogo više od pukog ukrasa koji svoju čar gubi posle pola sata – dobar deo igre ćete provesti skupljajući pare za bolji i veći stan ili za opremanje istog.

Ovaj put ipak srebro

Kao što je navedeno na početku, Saints Row 2, kratko i jasno, nije bolji od GTA IV. Međutim, očigledno je da po mnogim aspektima to ni ne pokušava da bude, već umesto toga igračima nudi sopstveno shvatanje sandbox akcione igre. Prvo mesto ovog puta pripada Niku Beliću (čak bez obzira na fijasko kojim je propraćen izlazak PC verzije, a astronomske hardverske zahtevnosti da ne spominjemo), ali ako spadate u one koji GTA IV ne mogu da igraju iz jednog od niza razloga, Saints Row 2 se javlja kao idealno rešenje. Neozbiljan pristup, sulude mini-igre i pre svega akcenat na neprestanoj akciji garantuju vam zabavu na duže staze, a more sporednih misija i neobaveznih zadataka su samo šlag na torti. Obavezno odigrati.

 

Naziv igre: Saints Row 2
Žanr igre: Akcija
Razvojni tim: Volition
Izdavač: THQ
Datum izlaska: 14. oktobar 2008.
Screenshot-ovi: Saints Row 2
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

90/100 Izvanredno

+ Sporedne misije, akcenat na akciji umesto na realizmu, checkpoint sistem, mogućnost kreiranja sopstvenog lika
– Neprirodno ponašanje vozila

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*