S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky opis


Nova postnuklearna avantura

Godinu i po nakon izlaska naslova S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl imamo priliku da ponovo zakoračimo u postnuklearni pakao nazvan Zona. Zapravo, događaji u igri S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky prethode onim koje smo već doživeli u prvoj avanturi. Mora se priznati da su mnogi od nas željno iščekivali nastavak; mešavina realnosti i fikcije, upečatljiva atmosfera i zanimljiva priča sa ponekim iznenađenjem definitivno su nam držali pažnju, iako je sama igra bila daleko od savršenstva. Ukrajinski razvojni tim GSC Game World, i pored očiglednih nastojanja da igru poboljša i produbi, ni ovoga puta nije uspeo da prezentuje svoju zamisao na zadovoljavajući način: nastavak deluje nedovoljno testirano, AI je nepredvidiv, a bagova i dalje ima. Ono što će vas ipak zadržati u Zoni je činjenica da ona izgleda uverljivije i lepše nego ikad, mameći vas svojom neukrotivošću u novu avanturu.

STALKER Clear Sky 01 STALKER Clear Sky 12 STALKER Clear Sky 14

Igrate Skara, jedinog čoveka koji je ikada preživeo emisiju radijacije Zone. Njegovi spasioci, frakcija Clear Sky, ubeđeni su da su emisije imuni sistem Zone koji pokušava da je odbrani od nasrtljivih uljeza u samom njenom srcu. Iako ste na neki način simbiotski u vezi sa Zonom, svaka nova emisija vas polako ubija, pa morate da krenete u istraživanje razloga za ova događanja. Iako napredovanje zavisi od linearne glavne priče, usput ćete izvršavati mnoštvo drugih, opcionih i nelinearnih zadataka i po svojoj želji se uključiti u rat među sukobljenim stranama, koje pokušavaju da ostvare dominaciju. Zona je sada drugačija, pojedine lokacije potpuno nove, a anomalije i radijacija drugačije raspoređene na već poznatim lokacijama, čineći i njih ponovo vrednim istraživanja.

 Atmosfera u Zoni

Grafika je znatno unapređena u odnosu na prethodnu igru, iako se primećuje da pojedine teksture (na primer oružja) deluju mutno i bez mnogo detalja. Svetlosni efekti su izvanredni, a smena dana i noći unosi stvarnu promenu u načinu igre. Noć je tamna, otežava snalaženje i na poznatom terenu, a baterijska lampa otkriva vaš položaj sa velike razdaljine pa ćete ponekad morati da se šunjate po mrklom mraku. Protivnici i saveznici, možda ohrabreni što su u grupama, slobodno nose uključene lampe na šlemovima i postaju laka meta tokom noći. Mutanti, pobesneli psi i jezivi, deformisani zombiji ovu tamu koriste kao svoj zaklon i napadaju nemilosrdno, grabeći kandžama i razjapljenim čeljustima. Kiša metaka sasuta nasumice, dok konačno ne uspete da upalite baterijsku lampu i ugledate zločinca, teško da će ih zaustaviti, a bežanje je često još veća opasnost nego šansa za spasenje. Nasumične anomalije i polja radijacije, jedva vidljivi preko dana kao vrtlozi i smetnje, u mraku su skoro nepoznatljivi, a dok se vaš Gajgerov brojač oglasi dovoljno učestalo da vam skrene pažnju sa neprijatelja koji vam je za petama, budite sigurni da će eksplozija ili izloženost radijaciji već učiniti svoje. Jedino je zora spas, i kampovi vaših saveznika. Nema lepših prizora u Zoni od rane zore i sutona, kada je narandžasto-purpurno nebo presecano mnoštvom oblaka gotovo dovoljno da zaboravite na mučnu stvarnost. Čak i smena vremenskih prilika uticaće vam na raspoloženje: sunčani dani doneće prelepe pejzaže sa uverljivom (ponegde bujnom, a ponegde golom, radijacijom oštećenom) vegetacijom, vidljivije anomalije i šanse da uočite neprijatelja pre nego što zapuca; oni kišni učiniće da se osećate zaista pokislo, a dok se Zonom prostire prasak grmljavine i povremeno vas zaslepi munja, poželećete da ste u kampu sa svojim drugovima za logorskom vatrom. Nepokolebljiva, divlja i svojevoljna, Zona će vam osloboditi put ili vas zaustaviti u mestu, zahtevajući maksimalnu pažnju i budnost da biste izmakli strašnoj sudbini koja je mnoge već zadesila.

STALKER Clear Sky 10 STALKER Clear Sky 16 STALKER Clear Sky 18

Rat između frakcija

Opasnosti su česte, od drskih bandita do monstruoznih kreatura, a razbuktali rat između nekoliko frakcija (Duty, Freedom, Stalkers, Military, Bandits i Renegades) čini život u Zoni još težim. Svaka frakcija ima svoju bazu sa vođom koji vas dalje usmerava u pravcu glavne priče, prodavcem koji jedini otkupljuje oružje, municiju i artefakte, mehaničarem koji će vam popraviti i nadograditi opremu i nekoliko vodiča. Iznajmljivanjem svojih usluga datoj frakciji steći ćete njeno poverenje i dobiti priliku da se u nju učlanite, što donosi još više sporednih misija i grupe prijatelja koje će se boriti zajedno sa vama. Dve grupacije, međutim, u startu su neprijateljski raspoložene – članovi frakcija Renegades i Military pucaju odmah, bez ikakvog upozorenja. Neutralne frakcije neće biti raspoložene da vas gledaju u blizini svojih kampova kako mašete uperenim oružjem; pojedini stražari će vam jednostavno prići i oteti pušku koju nosite. Posebna stranica na vašem PDA uređaju daće vam trenutno stanje frakcijske borbe za prevlast. Ukoliko ne obratite pažnju na instrukcije i ne krenete sa poslatom grupom u zadatak, nego nastavite da slobodno lutate Zonom jureći za artefaktima ili sakrivenim plenom, vaši prijatelji će se sami upustiti u napad, pa će i u zavisnosti od svoje brojnosti i sposobnosti pobediti ili izginuti.    

Neprestani sukobi znače gomilu leševa na koje ćete naići (čak i kada kasnite na sam događaj), pa i lakše nabavljanje raznovrsnog oružja, municije, antiradijacijskih lekova i medkita. Novac je teško dobiti prodajom, jer su svi prodavci prevaranti koji otkupljuju po deset puta nižim cenama. A on će vam trebati za stalker odelo, popravku opreme, nadogradnju i plaćanje informacija o tajnim skrovištima plena. Nalaženje artefakata sa zaštitnim efektima sada je mnogo teže – skriveni u pulsirajućim anomalijama, nevidljivi golim okom sve dok se ne približite dovoljno blizu, postaju smrtonosni plen, jer su vam detektori neprecizni, a svaki korak u pogrešnom smeru izazvaće eksploziju.

STALKER Clear Sky 21 STALKER Clear Sky 22 STALKER Clear Sky 27

Problematičan AI

AI je više nego problematičan. Iako ćete se često diviti vašim drugovima iz grupe dok pognuti tiho prilaze neprijatelju, spretno se skrivaju iza zaklona pri pucnjavi, izvirujući samo toliko da dobiju šansu da neprijatelja pogode, a u dokonim satima sede uz logorsku vatru, jedu, spavaju, pa onda opet kreću u patrolu – mnogo češće će vam njihovo nepredvidivo ponašanje predstavljati problem. Ponekad će se bez ikakvog razloga uznemiriti i početi da pretražuju okolinu iako nema ni traga od neprijatelja, a nekad neće ni primetiti da vas rešetaju mecima na korak od njih. Povremeno će prijateljski AI potpuno onemogućiti završetak misije. U situaciji kada treba da oslobodite neku lokaciju od neprijateljske frakcije, ako krenete sami i pobijete sve protivnike, dobićete naređenje da i dalje branite te objekte dok ne stigne podrška. Problem je što nekad grupa koja treba da zauzme lokaciju nikad ne stigne, a nejasno je da li je uopšte krenula ili igra ne prepoznaje da je data grupa već negde na putu izginula. Neprijateljski AI je podjednako preosetljiv ili neosetljiv, u zavisnosti od situacije. Ako samo prođete pored nekog nervoznog neutralnog vojnika sa uperenom puškom, ponekad će vam jednostavno oteti oružje, umesto da vas samo upozori (možda je ovo realistično, ali kad u svoju automatsku pušku uložite puno para da bi je nadogradili, nije nimalo prijatna situacija). S druge strane, dešava se da snajperom smaknete jednog od dvojice stražara koji stoje zajedno, a onaj drugi neće to ni primetiti, ni početi da vas traži, ni uzbuniti ostale. Često, iako ste na većoj razdaljini, iza zaklona ili u totalnom mraku, grupa neprijateljskih vojnika odmah zapuca; slično je i na pojedinim prelazima između dve lokacije, gde bukvalno nemate šanse da uzvratite vatru. 

STALKER Clear Sky 17 STALKER Clear Sky 09 STALKER Clear Sky 24

Neizbalansirano

Težina je na neočekivano visokom nivou, a sve dok ne nadogradite i popravite oružje ono jedva da pogađa metu. Odnos oštećenja koje nanosi nenadograđeno i potpuno unapređeno oružje je neizbalansiran, pa će vas na početku igre neprijatno iznenaditi činjenica da ni sa nekoliko pucnjeva u glavu neprijatelja, sa par koraka razdaljine, ne možete da ga eliminišete. S druge strane, protivnički AI baca granate na vas sa vrhunskom preciznošću, iz nemogućih uglova, pa iako ste iza zaklona jedini način da se spasete je da potrčite. Neprijatelji često napadaju u nekoliko talasa i iznenada, brzo vam trošeći zalihe municije pa vam ubrzo postaje jasno da ovo nije situacija u kojoj možete ležerno istraživati okolinu i upuštati se u borbu samo kad dobro osmotrite poziciju neprijatelja i procenite da ga možete savladati. Novina je da se na mapi vide položaji većine jedinica, bez obzira na to da li su prijateljske ili ne, baš kao što se vidi i lokacija ciljeva i informacije o sakrivenom plenu. Ovo je dobro koliko i loše, jer olakšava već dovoljno tešku igru, a oduzima mnogo od istraživanja i samostalnog otkrivanja.

Dijalozi sa bitnim NPC-ovima su predugački, a sa sporednim repetitivni i nepotrebni, pogotovo jer se jedino čime s njima možete trgovati svodi na hranu i piće. Gluma je u početku OK, a onda počinju da vam smetaju oni prenaglašeni ruski akcenti koji sve više zvuče komično. Zvučni efekti su odlični, posebno zvuci koji dolaze od same Zone, režanje i urlik mutanata, grmljavina i eksplozije.

Ipak vredna igranja?

Nedovoljno testirana, sa AI-jem koji je čas izvanredan, čas neviđeno slep, gluv i neosetljiv, uz povremeni pad na desktop ili zamrzavanje, ovo je igra kojoj je, iako je umnogome bolja i kompleksnija od prethodne, teško oprostiti što nije savršena. Kreativnost i trud uložen u nju vidljivi su u atmosferi, drugačijoj Zoni čije tajne treba otkriti, ideji rata između frakcija i mogućnosti pridruživanja borbi. Mnogi elementi, međutim, ma kako dobro smišljeni, u igri jednostavno ne funkcionišu, a to je moralo biti otkriveno i ispravljeno nakon detaljnog testiranja.  Nije teško preporučiti Clear Sky igračima, jer je zanimljiv koliko i frustrirajući, zabavan i zamoran istovremeno, podjednako izvanredan i bagovit – teško je samo opravdati preporuku. Posmatrajte ga kao što posmatrate Zonu: misteriozna je i zavodljiva, a ipak čudovišna i neprijateljska – pa ćete možda u sebi naći dovoljno ljubavi prema njemu i samoj činjenici da postoji, umesto neprestanog odmeravanja njegovih prednosti i mana. Patch-evi i modovi će u ovome verovatno mnogo pomoći.


STALKER Clear Sky 03 STALKER Clear Sky 13 STALKER Clear Sky 15

Komentar iz redakcije

Autor: Milan Jović

Svako ko je igrao Clear Sky biće u zbunjujućoj dilemi da li je igru obožavao ili je mrzeo. U tome i jeste njen glavni problem, jer ni sami nećete biti sigurni, pa je i opisivanje nezahvalan posao. Kao i original, igra ima svoj šarm, što će vas prisiljavati da nastavite da je igrate i pored velikih propusta, bagova i problema sa performansama. Igra je prava Lada Niva igračke industrije – snažna, robusna mašina koja će vas oduševiti svojom snagom, ali i razočarati sitnicama i neudobnošću u vožnji. Poslednja zakrpa je ispravila mnoge bagove, a nadam se da će ih u budućnosti biti još i da će je konačno učiniti vrednom igranja. Jednostavno, ako ste uspeli da zažmurite na sve mane "senke Černobila", onda ćete uživati i u "vedrom nebu". S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky zaslužuje vašu pažnju, ali i pažnju svojih tvoraca, jer, na kraju krajeva, niko nije savršen.


Naziv igre: S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Žanr igre: Survival FPS
Razvojni tim: GSC Game World
Izdavač: Deep Silver
Datum izlaska: 12. septembar 2008.
Veličina: 1 DVD
Screenshot-ovi: S.T.A.L.K.E.R.: Clear Sky
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Intel Pentium 4 2.0 Ghz / AMD XP 2200+
RAM: 512 MB
VGA: nVIDIA GeForce 5700 / ATI Radeon 9600 sa 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo E6400 / AMD 64 X2 4200+
RAM: 2 GB
VGA: nVIDIA GeForce 8800 GT / ATI Radeon HD 2900 XT sa 256 mb

Ocene:
Grafika: 88
Zvuk: 89
Igrivost: 75

78/100 Solidno

+ Atmosfera, grafika, veliki i detaljan svet, sukobi frakcija  
– Bagovi, AI, neizbalansiranost

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*