Roogoo opis


Iako naizgled jednostavna i predviđena za mlađe igrače, Roogoo teško da spada u dečije igre. Ova kontradiktornost ogleda se pre svega u veseloj, šarenoj grafici i likovima koji kao da su izašli iz crtanog filma, nasuprot prilično zahtevnom gameplay-u. Ne morate da brinete – iako neki od nas ni za živu glavu ne bi sebi dozvolili da ih drugi vide kako igraju "dečije igrice", sama težina i zaraznost dovoljni su da opravdaju trenutnu opsednutost ovom neobičnom puzzle igrom i odbrane vašu čast neustrašivog FPS, horor ili RPG ljubitelja. Iako će vaši mlađi ukućani rado gledati slatka crtana stvorenjca na monitoru dok budete igrali, brzina kojom se akcija odvija i raznovrsnost zadataka neće im dozvoliti da i sami učestvuju – ova igra jednostavno traži dobru koncentraciju i percepciju prostora, sigurnost u kooordinaciji i reflekse iskusnog igrača. 

Roogoo 04 Roogoo 11 Roogoo 05

Zahvaljujući energiji šarenih meteora različitih oblika koji zasipaju površinu planete Roo ona je napredovala i razvijala se. Kada je kralj Goo sebično pokupio meteore da bi izgradio gradove, došlo je do njegove transformacije u zlog vladara Moo-a, a njegovi sledbenici miroljubivi Roogoo-i pretvorili su se u nevaljale Meemoo-e. Zadatak Roogoo-a je da sakupe što više meteora i pokušaju da povrate svoju planetu. Naravno, priča nadalje nije bitna, pa možemo lako zanemariti njenu preteranu jednostavnost i okrenuti se samom načinu igranja i zadacima koji nas očekuju, jer je to oblast u kojoj igra pokazuje svoju maštovitost.

Još od pojave Tetrisa mnogi su podlegli čarima relaksirajućih logičkih igara sa padajućim blokovima, koje na kraju ipak nisu zahtevale mnogo razmišljanja već pažnju i brze reakcije onih koji igraju. Međutim, razvojni tim Spidermonk uspeva da ubaci drugačije elemente koji unose inovativnost i u ovaj prezasićeni žanr. Na lepo iscrtanim pozadinama veselih boja odvija se borba između Roogoo-a na jednoj strani i zlog kralja na drugoj; imaćete priliku da pokušate da skupite dovoljno meteora suočavajući se sa raznovrsnim preprekama u oko 45 nivoa. Osnovna premisa jeste jednostavna. Da li postoji nešto lakše nego okrenuti platformu tako da meteor određenog oblika padne kroz odgovarajuću rupu na njoj? Međutim, kad uračunate broj meteora kojima manipulišete i odgovarajuće ometajuće faktore, shvatićete da ni lagani tempo kojim oni padaju nije dovoljan da biste uspešno izveli zadatak.

Nivoi se sastoje od niza kružnih platformi koje se nalaze vertikalno jedna iznad druge, svaka sa istim brojem različitih rupa kroz koje mogu da prođu samo meteori odgovarajućeg oblika. Da bi zadatak bio lakši, svaki oblik ima drugačiju boju, kojom je i odgovarajuća rupa na platformi oivičena. U svakom trenutku samo su jedna platforma i jedna rupa aktivne. Dok platformu ne možete promeniti jer je aktivna uvek ona na koju pada meteor u tom trenutku, zadatak vam je da je levom i desnom strelicom na tastaturi rotirate tako da položaj kružića od zvezdica koji obeležava aktivnu rupu bude tačno iznad one koja odgovara obliku padajućeg meteora. Meteori će kroz odgovarajuće rupe propasti, ali će se na pojedinim platformama i zadržavati, kao da nemaju dovoljnu težinu da kroz njih propadnu, sve dok na njih ne padnu drugi meteori istog oblika, pa će zatim nastaviti da padaju u vidu stuba sve dok ne propadnu kroz poslednju platformu. Ukoliko pogrešite i stub ili samo jedan meteor udari u platformu, odbiće se od nje, a zli kralj napredovaće na višu poziciju na svojoj strani ekrana.

Roogoo 09 Roogoo 13 Roogoo 15

Polako će se broj različitih oblika meteora povećavati, kao i broj platformi i dužina stuba koji morate da gradite da bi propao dalje. Na pojedinim platformama zli Meemoo-i će blokirati prolaz meteorima, ponekad čak i dvostruko, jer će stajati jedni drugima na glavama. Jedini način da ih se otarasite tada postaje korišćenje ubrzanih stubova meteora koji će ih onesvestiti i lansirati sa platforme, pa odskočiti i zatim upasti u otvor ispod, što znači da ovo "oružje" možete da koristite samo za neprijatelje koji blokiraju odgovarajuće rupe. Ubrzavanje se postiže isto kao i u Tetrisu, pritiskom strelice na dole. Neke platforme, obeležene cvetićima, privući će leptiriće koji će nestašno poneti naviše čitav stub meteora, pa ćete i tu na brzinu, s pogledom odozdo, morati brzo da okrenete platforme tako da stub prođe kroz odgovarajući otvor. Na kasnijim nivoima neke rupe će imati poklopce koji se naizmenično otvaraju i zatvaraju pa će tempiranje vremena kada treba ubrzati padanje postati takođe veoma bitno.

Ove i slične prepreke moraćete savladavati iz nivoa u nivo, često kombinovane međusobno, tako da vam pažnja ne sme popustiti ni na trenutak. Međutim, ova igra nije izvor frustracije, već više izazov, jer ne koristi jeftine načine da bude teža (ubacujući veliki broj različitih meteora ili ih ubrzavajući tako da ne možete da ih kontrolišete). Umesto toga, ona ubacuje nove elemente u gameplay, čineći ga time iznova interesantnim, i  promenom ugla pod kojim posmatrate platforme često vam zavarava percepciju prostora, primoravajući vas da se brzo prilagodite novoj situaciji. Inovativna je i zabavna pa joj sigurno treba pružiti šansu, mada mislim da je grafika nalik onoj u crtanim filmovima ovde pogrešan izbor i da će odbiti mnoge koji bi u igri uživali da ima malo ozbiljniji ton. S druge strane, privući će mališane koji, nažalost, najverovatnije neće imati uspeha u rešavanju više od prvih par nivoa.

Naziv igre: Roogoo
Žanr igre: Puzzle
Razvojni tim: Spidermonk
Izdavač: SouthPeak Interactive
Datum izlaska: 12. jun 2008.
Veličina: 1 CD
Screenshot-ovi: Roogoo
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1 GHz Intel/AMD
RAM: 256 MB
VGA: GeForce 2/ATI Radeon 7000 sa 64MB
Preporučena konfiguracija:
CPU: 1.5 GHz Intel/AMD
RAM: 512 MB
VGA: GeForce 4

Ocene:
Grafika: 79
Zvuk: 65
Igrivost: 90

79/100 Solidno

+ Gameplay
– Teški kasniji nivoi

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*