Rise of the Argonauts najava


Stara ideja u novom ruhu

Bogata grčka mitologija nudi nepresušan izvor inspiracije za mnogobrojna ostvarenja sve do danas. Najnovije od njih jeste igra koju razvija Liquid Entertainment, po uzoru na mit o Jasonu i Argonautima, ali delimično izmenjen. Ovde, Jason je kralj čiju mladu ubijaju na sam dan venčanja. Hvatanjem i kažnjavanjem njenog ubice Jasonu su se samo privremeno smirile strasti, sve dok nije čuo da mitsko zlatno runo ima moć da vraća mrtve u život i odlučio da krene u plovidbu…

Rise_of_the_Argonauts_2 Rise_of_the_Argonauts_22 Rise_of_the_Argonauts_6

Za legendarne podvige potrebni su heroji

Vaš brod, Argo, nalik je bazi kojoj ćete se uvek vraćati. Prvi zadatak je okupljanje heroja koji će vam na putu potrage biti pri ruci. Radnja igre odvijaće se na petnaest grčkih ostrva, a svako je sa drugom tematikom, u zavisnosti od boga pod čijom je nadležnošću. Tako će ostrvo Artemide, boginje lova, biti prekriveno gustom šumom, a ostrvo Areja, boga rata, vulkan u moru sa gladijatorskom arenom u samom centru, gde neranjivi Ahil krati svoje vreme. Da biste regrutovali nekog heroja u svoju službu, potrebno je da izvršite određeni zadatak: Ahila je, na primer, potrebno najpre skinuti sa gladijatorskog trona. Među vašim pratiocima moći će da se nađu i snažni Herkul, hrabri Tezej, brzonoga Atalanta, lukavi Odisej i drugi.

U datom trenutku, kraj vas mogu da budu još samo dva heroja, pa će svako izvršavanje zadataka imati dodatnu, strategijsku notu. Herkul, brdo mišića, ogromne zveri u trku moći će da zaustavi kao (nad)ljudska barikada, dok će ih Atalanta zasipati strelama iz pozadine. Sve ovo odvijaće se kroz spektakularne grafičke efekte i "a la God of War".

Rise_of_the_Argonauts_1 Rise_of_the_Argonauts_8 Rise_of_the_Argonauts_18

Što jednostavniji interfejs

Razvojnom timu u oči je upadao dosadašnji borbeni sistem u kome neprijatelje sečete kao drvo, dok u jednom trenutku ne oslabe dovoljno da padnu. Ono što uvode nazvali su smrtonosnim načinom borbe. Naime, svaki udarac ima težnju da isprva ubije metu, a to se ne dešava jedino u izuzetnim slučajevima kada je vaš napad izbegnut, odbijen ili meta jednostavno ima visoko otporan oklop. Pričinjena šteta i nanesene rane grafički se ogledaju na liku, umesto na skali.

Čak je i sistem levelovanja pretrpeo promene. Zasnivaće se na posvećivanju dela nekom od bogova i osvajanju njegove naklonosti. Dela mogu biti uspesi u bitkama, ali i manja, sporedna dostignuća. Ove naklonosti će uticati da dobijate pasivne  i aktivne veštine koje će jako olakšati vaše buduće avanture.

Svetu je nemoguće ugoditi…

Četiri boga za čiju ćete se naklonost boriti su Atina, boginja mudrosti, Arej, bog rata, Hermes, bog varalica i lopova i Apolon, bog Sunca. Njihovu milost zarađivaćete i samo delovanjem na načine svojstvene njihovim ličnostima u običnim razgovorima, redom: razumno, agresivno i netrpeljivo, lažljivo ili saosećajno. Međutim, sujeti grčkih bogova teško je ugoditi, pa će oni vrlo lako da se razjare ako pomisle da preferirate naklonost preostalih, posvećujući im više dela, a ovima bitno manje ili, ne desilo vam se, nimalo. Održavajući ovu ravnotežu, Jason se razvija u heroja sa jedinstvenim sposobnostima, što igri daje dodatnu draž.

Uz to, utisak o vama sticaće i obični smrtnici po ostrvima. Stanovnici Mikene jako su voleli ubijenu princezu, a za njenu smrt krive upravo Jasona. Kada budete na tom ostrvu, na vas će padati neprijateljski pogledi, pljuvaće vam u lice i pod noge, a psi će vam besno režati.

Rise_of_the_Argonauts_3 Rise_of_the_Argonauts_7 Rise_of_the_Argonauts_9

Još jedno klišeizirano prežvakavanje mitova?

Imajući u vidu broj raznih ostvarenja sa sličnom tematikom, postavlja se pitanje broja zajedničkih tačaka koje će Rise of the Argonauts imati sa njima. Kao što se da videti, kreatori teže svojstvenosti i u konceptu se može naći dosta originalnih stvari. Sa prilično šarenom grafikom, stilu kao iz crtanog filma, atmosferom nalik na Fable i scenama borbe kao u God of War serijalu, Argonauti predstavljaju vrlo dopadljivu kombinaciju koja bi mogla da se pokaže zanimljiva kako zagriženijim, tako i manje ozbiljnim igračima.

Naziv igre: Rise of the Argonauts: Gods & Humans
Žanr igre: RPG
Izdavač: Codemasters
Razvojni tim: Liquid Entertainment
Datum izlaska: jesen 2008.
Diskutujte o igri i najavi na forumu
Screenshot-ovi: Rise of the Argonauts

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*