Rise of Nations: Rise of Legends opis


Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends

Poznat kao developer koji pravi vrlo dobre strategije, među kojima su Age of Empires i Age of Mythology, Microsoft Game Studios nam je podario još jedno svoje čedo. U pitanju je stand-alone expansion pack za Rise of Nations po imenu Rise of Legends. Lično sam bio skeptičan kad je u pitanju ovaj naslov, jer originalni Rise of Nations je ponudio vrlo dobar koncept na papiru, ali je izvedba bila osrednja, rezultujući da komplikovanost, osrednji gameplay i multi-unit control odbije široke narodne mase. Elem, Microsoft Game Studios je uvideo greške i ovaj put zasukao rukave, uveo dosta novina, i može se reći napravio jednu vrlo dobru igru.

Spisak novina je prilično veliki, tako da krenimo od početka. Iako bi prosečan gejmer očekivao da će ovaj exp. pack za RON imati par novih nacija, 2-3 nove jedinice i novu, polu-funkcionalnu kampanju, ovde to nije slučaj. U ovoj igri su sve nacije iz prethodne igre izbačene i ubačene 3 nove umesto njih. Nećete verovati, ali novi RON je fantazijski RTS, tako da nećete nailaziti na Egipćane, Rimljane, Grke ili Nemce, već ćete moći da birate između 3 rase, međusobno potpuno različite. To su Alin, Cuotl i Vinci. Iako se može reći da su kao osnove za sve 3 rase uzeti delovi istorije/legendi iz zanimljive ljudske prošlosti, učinak je zapanjujući. Priča je smeštena na jednu misterioznu planetu, ‘in a galaxy far, far away…’(naravno, kao i svaka druga fantasy igra). Rase se razlikuju više nego što bi se očekivalo od ovakve igre, dakle nećete samo promeniti ime i boju kao igrač, već ćete promenom rase morati pristupiti igranju na drugačiji način.

Vinci je rasa koja zivi u planinskim predelima ovu planete i oni se oslanjaju na istraživanje i ranged jedinice. Za njih je karakteristično i to što furaju vizuelni ‘steam punk’ fazon (viđen u ‘Van Helsingu’ ili ‘Wild Westu” npr.). Većina nacrta za jedinice je preuzeta iz dela Leonarda da Vinčija (ovo se ime nešto često pominje, jel da?). Inače i glavni protagonista kampanje je pripadnik ove rase, ali o tom potom. Alin je rasa nastanjena u pustinjskim krajevima planete, vizuelno podsećaju na istočnjačku kulturu. Oni se oslanjaju na magiju i imaju najbolje melee jedinice u igri. Spiritualizam i mističnost koja krase ovu kulturu su začinjeni sa predivnom muzikom koju ćete slušati dok igrate sa ovom rasom, tako da je doživljaj sveobuhvatan. Na kraju tu su Cuotl, rasa koja izgleda i arhitekturom podseća na Maja Indijance. Oni se oslanjaju na Bogove i na naprednu tehnologiju. Cuotl je bila nerazvijena rasa , sve dok misteriozni artefakt nije ‘pao’ iz svemira na ovu planetu, pre toga podelivši se na 3 dela. Igrom slučaja, po jedan deo tog artefakta je pao na svaku od 3 teritorije ovih naroda, ali, takođe, igrom slučaja u pogrešne ruke. Na plećima je mladog istraživača i izumitelja Giacomo-a da vrati planetu u ravnotežu.

Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends

Ovako počinje prva od 3 kampanje u ovoj igri, za koju se slobodno može reći da ima jednu od najboljih kampanja u ovakvom tipu igara. Prva kampanja počinje sa rasom Vinci, u drugoj vodite rasu Alin, a u trećoj rasu Cuotl. Ono što jeste karakteristično za druge dve kampanje jeste i to što ćete i kroz njih voditi Giacomo-a kao glavnog heroja, iako ćete koristiti jedinice i građevine drugih dveju rasa. Kampanje su prilično duge, tako da nećete ostati uskraćeni dugotrajnog igranja i konzumiraćete ovu igru na duže staze.

Ono što ste sigurno već primetili na spisku novina jesu heroji. Heroja tokom kampanje ima puno, nekih 15-20. Međutim, većina heroja je neupotrebljiva zbog slabog napada i loših sposobnosti, tako da ih nećete puno koristiti pa se broj efektivnih heroja spušta na nekih 7-10. Developer je po ovom pitanju bio realan, tako da je u multiplayer-u moguće koristiti po 3 heroja za svaku rasu. Heroji imaju 4 sposobnosti/magija, koje mogu koristiti. Prva 3 su slabija, dok je 4. ‘ultimate’, tj. vrlo jaka sposobnost/magija, koji varira od heroja do heroja (hmmm, ne podseća li ovo na Warcraft III?). Ipak, za razliku od Warcrafta III levelovanje heroja je ovde potpuno drugačije. U WC3 heroj je dobijao novi level tako što bi sakupio određeni broj iskustvenih poena (EXP ili XP) i time bi dobio izbor nekih novih sposobnosti/magija, a u ROL-u se kupovanjem novih sposobnosti/magija dobija XP i time i level, čime se unapređuje napad, oklop i neke pasivne osobine, koje su stalne i unapred predodređene. Tokom kampanje su prisutni i bonus kvestovi, koji pored primarnih kvestova takođe kao nagradu nude Hero Points koji predstavljaju valutu kojom se mogu kupiti nove sposobnosti/magije za heroja.

Broj resurasa u igri je smanjen. Sada u ROL-u postoje samo 2 resursa: timonijum, ruda koja se može dobiti kopanjem, i zlato, koje se može dobiti trgovinom između sopstvenih ili između sopstvenih i neutralnih gradova. Cuotl umesto zlata ima energiju, ali se ona dobija slično. Takođe je kao novina uvedena i sposobnost određenih jedinica nazvana ‘trample’. Budući da su jedinice u ROL-u podeljene na male, srednje i velike, velike i srednje odsad mogu da čine dodatnu štetu malim jedinicama, tj. trampling. Jedinice sa visokim trample-om su vrlo korisne pri razbijanju ogromnog broja sitnih jedinica. Broj jedinica u jednoj grupi je ostao isti. Kao pozitivne osobine igre bih dodao i balansiranost težine, koja krasi i ostale igre ovog developera. Multiplayer je zabavan, moram da napomenem i da igra ima vrlo malo bagova i da je stabilna na većini konfiguracija.

Grafika je dobra, ne može se reći revolucionarna, kao sto je bila u WC3 ili kao sto će biti u WC4, ali sigurno iskorišćava sve mogućnosti endžina. Zvuk je u istoj meri dobar kao i grafika, sa dosta novih ambijentalnih zvukova, dobrom muzikom i odličnom glasovnom glumom što potvrđuje da je Microsoft Game Studios po pitanju tehnikalija ostao na visini svog zadatka.

Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends Rise of Nations: Rise of Legends

Kao negativne osobine igre naveo bih neupotrebljivost određenih heroja tokom kampanje. Iako je multi-unit control poboljšan u ovom nastavku, kontrola gradova je još uvek pomalo naporna. Određene mane pri konstrukciji zgrada tj. broja istih su popravljene (npr. ne mora više da se pravi više puta zgrada koja daje research poene, i svaki put uz nju da se regrutuju i scholari, već samo jednom, i to bez mogućnosti ikakvog regrutovanja, što u velikoj meri olakšava igranje), ali je nekoliko starih boljki još uvek ostalo.

Sve svemu vrlo dobra igra, drzaće vas zakucanim za monitor poprilično. Ukoliko čekate WC4 ili se odmarate od trojke, ovo je igra za vas, oduseviće vas, ali i za ostale igrače koji preferiraju druge žanrove. Kad je jednog zatucanog RPG fana uspelo da natera da je igra više od 2 sata, moći će i vas sigurno. A sad tutanj u CD-Shop!

Naziv Igre:
Rise of Nations: Rise of Legends
Žanr:
Strategija
Razvojni Tim:
Gig Huge Games
Izdavač:
Microsoft Games
Veličina:
1 DVD
Datum izlaska:
Maj 2006

Ocene:
Grafika: 90
Zvuk: 85
Igrivost: 89

Ukupna ocena:
92/100 Izvanredno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*