Resident Evil 5 najava


Peti nastavak serijala koji se smatra pionirom survival horror žanra je već godinama u pripremi, i za par meseci ćemo napokon biti u prilici da saznamo kako se nastavlja priča iz prethodnog dela.

 
Afrika umesto Evrope
 

Glavni lik je ovaj put bivši član elitne jedinice STARS Kris Redfild (Chris Redfield). Nakon što je raskrinkao Umbrella Corporation na kraju Code Veronica-e, putuje u Afriku na tragu infekcije koja zaražene pretvara u izbezumljene ubice. Međutim, izvor infekcije nije Umbrella, već farmaceutska kompanija Tricell, kojoj je ovo debitantska uloga. Tricell i Umbrella nisu povezane kompanije, ali T-virus potiče iz Afrike, što je bio glavni razlog za izbor lokacije. Haosom zahvaćena naselja u kojima vlada tropska vrelina i čije su ulice odnedavno prepune zombija kriju tajnu kako je spomenuti virus nastao, a promena sredine će se najviše ogledati kroz izgled igre.

Resident Evil 5 14 Resident Evil 5 2 Resident Evil 5 23

Grafika, koja je i u slučaju četvrtog dela bila među glavnim prednostima, preživela je niz poboljšanja. Siva i beživotna naselja prepustila su mesto mnogo živahnijim bojama, i prašnjave ulice i oronule kućice sada odišu mnogo većim stepenom realnosti – dok obazrivo koračate kroz naočigled zapuštena naselja, maltene da možete da osetite miris upeklog peska i vrelog vetra koji vas neprestano prati. Engine igre, koju Capcom razvija sam za potrebe serijala Resident Evil, sada može da prikaže vidno veću količinu terena odjednom, i sa krova kuća ćete nakratko moći da uživate u predivnim pejzažima i peščanom moru oko vas. Detaljnije teksture i modeli likova se, naravno, podrazumevaju.

Pomoć prijatelja
 

Suštinski, Resident Evil 5 će najviše ličiti na prethodni deo. Pogled je ponovo iz trećeg lica iza ramena sa nišanjenjem uz blago zumiranje vašeg cilja. Osim bitno unapređene grafičke podloge, jedna od glavnih novina je pomoćni lik i Krisova partnerka Šiva Alomar (Sheva Alomar), koja se u serijalu pojavljuje po prvi put. Šiva će kroz veći deo igre pomagati Krisu u tamanjenju velikih količina neprijatelja mahom naoružanih hladnim oružjem, ali i u trenucima nevolje: ako vam energija padne na nizak nivo, kretanje će vam postati ograničeno i zamutiće vam se pred očima, a ako vam partnerka ne pomogne na vreme, sledi smrt. To važi u oba pravca – ako je razjarene bande zombija nadjačaju, pojaviće se indikator koji označava da je ona u škripcu, a ako ne stignete na vreme, ne ostaje vam ništa drugo nego učitavanje prethodnog checkpoint-a.
Zombiji, iako se verno uklapaju u stereotip bezumnih ubica čiji je jedini cilj zamahivanje sekirama i mačetama u vašem pravcu, ipak pokazuju znakove inteligencije. Skoro uvek napadaju u većim grupama i, zahvaljujući unapređenom AI-ju, sposobni su za nešto više od napadanja i kretanja. Osim što se unutar grupe koordinišu i nastoje da vam priđu sa svih mogućih strana, neće im predstavljati problem da razvale zaključana vrata ili prozor, pa čak ni da rasture sklepane zidove trošnih kućica u kojoj ste mislili da ste bezbedni. Scena odmah na početku igre, u kojoj bivate primećeni od strane vođe zombija i tražite zaklon u obližnjoj kućici, u koju zombiji ubrzo ulaze čak i kroz otvor na plafonu, savršeno prikazuje adrenalinom nabijenu akciju koja vas čeka kroz celu igru.

Osim zombija, redovi neprijatelja u svom sastavu ponovo broje i zaražene pse, ali i za sada nedefinisanog lika sa crnom kapuljačom i ogromnom sekirom, koji se polako kreće prema vama i u pravom trenutku zamahuje oružjem, koseći pritom sve, pa čak i zombije ispred sebe. Arsenal koji vam je dostupan je standardan za ovaj serijal i sastoji se od niza vatrenog oružja i noža, u slučaju da ostanete bez metaka. Municiju i biljke za dopunjavanje energije koju nalazite usput možete i prepustiti Šivi, a njenu pomoć možete i prilagoditi tako što ćete joj narediti da stane i čeka ili da vas štiti, mada je ona i više nego sposobna da se snađe i bez vaše pomoći (osim u slučaju većih najezdi neprijatelja, koje se bez tesne saradnje teško mogu preživeti). Prisustvo drugog glavnog lika otvara i mogućnost za multiplayer – Resident Evil 5, osim u klasičnom singleplayer modu u kojem kontrolu nad Šivom preuzima AI, možete igrati i sa drugarom, bilo online ili "uživo", koristeći splitscreen mod. Pre početka partije biraćete ko će šta nositi sa sobom, a tokom igranja ćete imati perzistentan inventar (drugim rečima, skupljeni predmeti se ne gube ako odlučite da igru prekinete i nastavite drugom prilikom).

Kad smo već kod inventara, ovaj aspekt igre je takođe izmenjen u korenu. Sistem na koji ste navikli (podeljen na kockice u koje slažete predmete) je izbačen, a umesto toga sada možete sa sobom nositi određenu količinu predmeta. Otvaranje inventara ne pauzira igru, što će neretko dovesti do užurbanog izbora usled iznenadnog sretanja sa drugom vrstom neprijatelja, na primer. Olakšavajuća okolnost jesu četiri hotkey-a na koje možete odrediti predmete koje najčešće koristite, ali ne treba naglašavati da to nije ni blizu dovoljno da inventaru pristupate samo kada to vama odgovara.

Resident Evil 5 26 Resident Evil 5 36 Resident Evil 5 42

Za koji mesec
 

Rad na petom nastavku (glavne priče) serijala je otpočet 2005. godine. Od tada smo bili u prilici da ispratimo brojne trailer-e i screenshot-ove, a trenutak kada ćemo sve to moći da iskusimo iz prve ruke se užurbano bliži. Resident Evil 5 je najavljen za 13. mart ove godine (za Playstation 3 i Xbox 360, dok će PC verzija najverovatnije izaći nekoliko meseci kasnije), što nam ostavlja još par meseci da odlučimo da li su novine pozitivne ili negativne, i kako će one uticati na gameplay koji je zaštitni deo svakog nastavka. Sudeći po onome što se može videti iz demo verzije, ubacivanje partnerke, uprkos mnogim komentarima, ne kvari opšti utisak konstantne opasnosti niti predstavlja dodatni teret. Uostalom, Capcom je odavno pokazao da su majstori survival horror žanra, i verujemo da će ovom igrom još jednom pokazati istinitost te tvrdnje.

Naziv igre: Resident Evil 5   
Žanr igre: Survival horror   
Razvojni tim: Capcom   
Izdavač: Capcom   
Datum izlaska: 2009.
Screenshot-ovi: Resident Evil 5
Diskutujte o igri i najavi na forumu.  

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*