Race Driver: GRID opis


Za svakog po nešto

U žanru trkačkih simulacija može se naći za svakog po nešto. Za zagrižene realiste tu je rFactor, odlična i veoma detaljna simulacija. U srednjoj klasi poluarkadnih ostvarenja već duži niz godina vlada neprikosnoveni Need for Speed serijal. Ako ste pristalica off-road i reli vožnji, onda su Colin McRae: DiRT i Richard Burns Rally pravi izbor za vas.

Race Driver serijal već dugi niz godina važi za jednu od najboljih simulacija vožnje, ne toliko kompleksnu kao rFactor, ali ni previše jednostavnu. Nova igra GRID malčice odskače od dosadašnjih igara iz serijala, smanjujući stepen realizma sa ciljem da je približi što većem broju igrača. Da li je ovo dobar potez Codemasters-a?! Saznajte u nastavku teksta.

Postani najbolji!

Kampanja za jednog igrača, za razliku od prethodnih igara, nema neku priču. Vi ste novopridošli vozač i cilj vam je da postanete najpoznatiji, najbolji, najcenjeniji. Svoj put ka cilju započećete kao vozač za druge ekipe, koje će vas plaćati ako ispunite njihove zahteve. Tek kada skupite dovoljnu količinu zelenih novčanica možete osnovati svoj tim i tada krećete u pohod ka vrhu lestvice. Način na koji ćete to postići je, naravno, trkajući se. Igra je podeljena u tri regiona – američki, japanski i evropski. Svaki region donosi prepoznatljiv stil automobila i trka. Tako u američkom regionu preovlađuju mussle-car automobili i ulične trke. Evropski region karakterišu klasični trkački bolidi (BMW, Aston Martin…) i organizovane trke na poznatim stazama (Istambul, Spa Frankošamp…). Japanski region karakterišu brdske trke i trke na dokovima, koje ćete voziti u poznatim azijskim automobilima (Honda, Nissan…). Takođe, svaki od regiona podeljen je u tri licence. Da biste mogli pristupiti određenoj licenci (čitaj: jačim i boljim vozilima) morate skupiti određeni broj bodova, koje ćete dobijati pobedama. Broj bodova za pobede varira u zavisnosti od nivoa težine na kojem igrate. Vremenom ćete dobijati ponude za sponzore, koji će vam obezbeđivati dodatnu količinu novca, ali ako ispunite njihove zahteve (na primer, završite trku na pobedničkom postolju, bez oštećenja vozila i slično). Zarađeni novac trošićete na nove automobile i trke. Broj automobila je dovoljno velik da pruži širok dijapazon zabave. Međutim, može vam se učiniti nedovoljnim, prevashodno zato što na određenim trkama mogu učestvovati samo određeni automobili.

Protivnici će progresivno postajati sve teži i sve brži kako budete otključavali nove licence i nova takmičenja. Veštačka inteligencija protivnika je na zavidnom nivou. Veoma su svesni svoje okoline i svaku vašu grešku pokušaće da okrenu u svoju korist. Ako malo proklizate u krivini, oni će odmah pokušati "nenamerno" da vas istisnu sa staze. Prilikom preticanja treba biti posebno oprezan, pošto znaju povremeno da budu prilično lukavi. Naime, sačekaće da ih obiđete gotovo celim automobilom, da bi onda namerno udarili u vaš zadnji kraj, što pri velikim brzinama može značiti zanošenje ili čak izletanje sa staze. Ovde na scenu stupa još jedna inovacija koju su uveli ljudi iz Codemasters-a. Naime, ako se slupate, da li svojom ili greškom protivnika, to automatski ne znači kraj trke. Pružena vam je mogućnost da uđete u replay i premotate do trenutka greške pa odatle nastavite trku. Međutim, broj ponavljanja je ograničen i zavisi od nivoa težine. Takođe, ako nijednom ne iskoristite ovu mogućnost u toku trke, dobijate određenu količinu novca. Ovu korisnu stvarčicu zagriženi ljubitelji realnih trkačkih simulacija će verovatno osporavati, ali ponekad zaista može biti spas, posebno kod trke 24 časa Lemana. Ovo je verovatno najpoznatija svetska trka i prava je poslastica. Naravno, nećete je voziti 24 časa bez prestanka: jedan minut u stvarnosti predstavlja jedan sat u trci, što znači da trka traje 24 minuta. Za to vreme, doći će do dinamičke promene delova dana, od sunčanog poslepodneva do predvečerja, preko mračne noći. Trik za noćni deo: dozvolite jednom od protivničkih automobila da vas pretekne, kako bi vas on vodio kroz krivine i kočenja; inače je veoma teško voziti ako ste na prvom mestu. Jedno zakasnelo kočenje i izletanje je neizbežno.

Broj automobila, kao što je već napomenuto, dovoljno je velik i veoma raznovrsan. Za pohvalu je što se svaki od njih drugačije ponaša. Zato će vam trebati malo vremena za privikavanje na svaki novi automobil koji budete vozili. Ponašanje vozila na stazi je dosta realno, mada će se ponekad ponašati neprirodno. No, takvi izleti su retki i zanemarljivi. Najbitnije za trkačke simulacije je da je brzina verno dočarana i stvarno imate osećaj da idete 250 kada toliko piše na ekranu. Velike brzine znače i velika oštećenja prilikom sudara. Postoji više delova svakog automobila koji se mogu oštetiti i svako oštećenje uticaće na njegove performanse. Model se može bukvalno celokupno oštetiti, ali neće svaka manja šteta uticati na njegove performanse. Celokupna igrivost i zabava su na veoma visokom nivou.

Egoistična grafika

Vizuelni aspekt je odličan. Modeli automobila su veoma detaljno odrađeni, a staze izuzetno dobro modelirane. Razni sitni detalji dodatno upotpunjuju dojam. Neki efekti izgledaju posebno prelepo, kao na primer podizanje oblaka prašine usled izletanja, ostavljanje tragova prilikom naglih i snažnih kočenja, probijanje svetlosti kroz izmaglicu na dokovima Tokija. U prilog vizuelnom aspektu ide i odličan model oštećenja, koji registruje svaki dodir vozila sa okolišem ili drugim vozilom, i dinamički menja automobil u skladu sa oštećenjem. Za ovakvu grafiku zadužen je Ego enžin, koji je u osnovi modifikovan Neon endžin iz DiRT-a. No, zahtevnost ne bi trebala da vas brine. Igra sasvim lepo i fluidno radi i na mašinama koje jedva zadovoljavaju minimalne uslove. Čini se da su programeri Codemasters-a uložili veliki trud kako bi endžin bio dobro optimizovan i što veći broj igrača mogao da igra igru. Uticaj simultanog razvoja i za konzole može se videti u ponekoj slabijoj teksturi (na primer, prilikom pogleda iz kokpita, vozila u retrovizorima deluju prilično loše) i pomalo prenaglašenom korišćenju HDR i Motion Blur efekta.

Zvučni aspekt nije ništa manje impresivan od vizuelnog. Škripa guma prilikom snažnih kočenja ili proklizavanja, zvuk motora i sudara – sve to zvuči prilično uverljivo. Posebno je pohvalan efekat menjanja zvuka motora, u zavisnosti od kamere koju koristitite. Na primer, ako vozite sa pogledom iz kokpita, zvuk će biti malčice prigušen, a ako pozicionirate kameru na sam vrh haube, onda ćete zaista jako i lepo čuti motor kako radi. Muzika je prisutna, ali je prilično suptilna, što nikako nije mana. Jedino će se prilikom intezivne trke malčice pojačati, taman toliko da vam "dopumpa" dodatnu dozu adrenalina u krv.

Odlična zabava

GRID predstavlja novo poglavlje u Race Driver serijalu, koje karakteriše manji stepen realnosti u odnosu na pređašnje verzije. Daleko od toga da je on postao čistokrvna arkada, nalik na Burnout serijal. Nekome će možda zasmetati ovaj iskorak ka arkadnijim simulacijama. Suština je da je ovo veoma zanimljiva igra, koja će vam pružiti sate dobre zabave. Upakovan u raskošno vizuelno okruženje, potpomognuto odličnim modelom oštećenja i zanimljivom kampanjom za jednog igrača, GRID uspeva da svrgne Need for Speed sa trona poluarkadnih simulacija. Za hard-core igrače, željne realističnosti i detaljnih podešavanja automobila, kao alternativa ostaje rFactor. Za one malo manje zahtevne GRID predstavlja pravi izbor.

Naziv igre: Race Driver: GRID
Žanr igre: Simulacija vožnje
Razvojni tim: Codemasters
Izdavač: Codemasters
Datum izlaska: 30. maj 2008.
Veličina: 2 DVD-a
Screenshot-ovi: Race Driver: GRID
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 3 GHz Intel Pentium 4 ili AMD Athlon64 ekvivalent 
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6800 / Radeon X1300

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo na 2.66Ghz ili Athlon X2 3800+
RAM: 2GB
VGA: GeForce 8800 ili ATI Radeon HD 3800 serije

Ocene:
Grafika: 90
Zvuk: 84
Igrivost: 88
86/100 Izvanredno

+ Prezentacija, odlična zabava, odličan damage model
– Manja doza realističnosti može nekome zasmetati 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*