Puzzle Quest: Galactrix opis


Kombinacijom klasičnog puzzle gameplay-a tipa Bejeweled i RPG elemenata u fantazijskom svetu, tim Infinite Interactive pre dve godine uspeo je da napravi prilično zabavan miks pod imenom Puzzle Quest: Challenge of the Warlords. Ova igra je našla svoje igrače na svim platformama, pa je i bilo logično očekivati da razvojni tim nastavi da radi na ovom serijalu. Puzzle Quest: Galactrix je, međutim, doneo promenu u postavci, premeštajući priču u naučno-fantastično okruženje kakvo zaslužuje jedna space opera i uvodeći heksagonalnu tablu za puzzle elemente.

Puzzle Quest Galactrix 11 Puzzle Quest Galactrix 16 Puzzle Quest Galactrix 18

Na mapi galaksije preuzimaćete misije, obračunavati se sa piratima i neprijateljskim brodovima, tražiti minerale i rude na asteroidima i hakovati kapije za skok u druge sisteme. Pridobijaćete nove stručnjake u svoj tim da bi otključali nove sposobnosti i dobili pristup novim oblastima, izrađivati nova oružja, popravljati brod ili ga promeniti. Osvajanjem iskustvenih poena (rudarenjem na asteroidima, sakupljanjem glasina) napredujete po nivoima, unapređujući osnovne karakteristike svog broda. Prodajom rude po višim cenama možete i zaraditi, što omogućava kupovinu bolje opreme i oružja. Osećaj napretka postoji, jer ćete pojedine izazove moći da savladate tek kad dostignete određeni nivo, zahvaljujući boljoj opremi ili brodu. Međutim, razočaravajuće je što ishod borbe često može da bude posledica slučajnosti umesto truda i umeća.

Heksagonalna tabla sasvim sigurno je korak ka kompleksnijim puzzle elementima. Iako i dalje sastavljate po tri ili više elemenata iste boje da bi ih uklonili sa table i dobili bonuse u energiji, štitovima, informacijama ili izveli napad, sada imate više mogućnosti za zamenu elemenata. S obzirom na to da će novi pristizati iz smera u kome ste pomerili element koji je dovršio niz, ovo ostavlja nešto malo prostora za taktiziranje i planiranje poteza. Spajanjem tri mine, od kojih svaka ima oznaku koliko štete nanosi neprijateljskim štitovima, odnosno svemirskom brodu, izvešćete napad i tada je vaš protivnik na potezu. Napad se može izvesti i korišćenjem specijalnih poteza, koji su omogućeni ako ima dovoljno energije u određenoj boji da to oružje funkcioniše. Priliku da vučete dva poteza imaćete jedino ako spojite pet istih elemenata. Jedan povučen potez može dovesti do nepredvidivih posledica kada novi elementi pohrle na tablu, spajajući se lančano i dodajući bonuse u vidu nove i supernove – ovo može da bude vrlo kontraproduktivno, jer igrač brzo postaje svestan da planiranje poteza i ulaganje truda u razvoj broda i naoružanja nema mnogo smisla kada slučajnost preuzme situaciju u svoje ruke. Bružljivo izvedena partija koja je već pri kraju lako može promeniti ishod u sasvim neočekivani poraz kada se ovakva situacija desi. Upgrade brodova je veoma bitan, jer će pored veće izdržljivosti, jačih štitova i bonusa za energije, imati i dodatna mesta za opremu i naoružanje, kao i više mesta za transport dragocenog tovara ruda koje koristite ili prodajete.

Puzzle Quest Galactrix 01 Puzzle Quest Galactrix 03 Puzzle Quest Galactrix 13

Na heksagonalnoj tabli odvijaju se ne samo borbe, već i hakovanje svemirskih kapija za skok u druge sisteme (leapgates), rudarenje po asteroidima i sastavljanje novog naoružanja. U procesu hakovanja treba pratiti određeni redosled spajanja nizova elemenata, dok vreme polako otkucava. Vreme se može produžiti ukoliko spojite tri sata, koji su sada elementi na tabli koja se sastoji samo od obojenih figura, bez mina. Rudarenje podrazumeva spajanje elemenata sa određenim rudama koje su prilično retke na tabli prepunoj praznih elemenata koji ne mogu međusobno da se spajaju. Ovde se mini igra završava kada više nema poteza ili kad uspete da pokupite zadatu količinu određenih ruda. Skupljanje glasina je još jedna u nizu mini igara, ali ovu mogućnost otključavate tek kada u toku glavne priče pokupite određenog člana posade, pa ćete u određene planetarne sisteme morati da se vraćate ako ne želite da propustite bitne poene za napredovanje. Cenjkanje sa prodavcima takođe je puzzle deo igre, gde pokušavate da smanjite cene, ali ovi popusti ne važe nakon što napustite tu stanicu.

Nesumnjivo, vaše avanture će vas poslati i u neprijateljske delove galaksije, gde će vam brzi brodovi omogućiti bežanje od brodova koji pokušavaju da vas presretnu. Druga opcija, da u planetarnom sistemu koji pripada neprijateljskoj frakciji pobedite sve brodove, gotovo je neizvodiva, jer su često jači, imaju bolje štitove i bolja oružja. Pobeda nad jednim neprijateljskim brodom će brze a slabije protivničke brodove ponekad naterati da se drže dalje od vašeg, što će vam omogućiti slobodan prolaz do sledeće kapije za skok koju morate da hakujete. Vaš status u odnosu na različite frakcije menjaće se zavisno od misija koje obavljate za njih, ali i ako uništavate njihove ili brodove njihovih najvećih neprijatelja. Prodajom robe frakcijama, nebitno po kojoj ceni, poboljšavaće se odnosi sa njima, što će olakšati putovanje kroz sektore dok rešavate misije. Dodatni problem predstavlja zatvaranje kapija za skok nakon izvesnog vremena, pa ćete morati ponovo da ih hakujete, što može postati dosadno.

Puzzle Quest Galactrix 02 Puzzle Quest Galactrix 10 Puzzle Quest Galactrix 19

Iako je Puzzle Quest: Galactrix kompleksniji od prethodne igre iz serijala, čini se da je izgubio dosta primoravajući igrače da putuju po velikom prostranstvu da bi došli do cilja i namećući previše mini igara hakovanja. Likovi i okolina predstavljeni su statičnim slikama kao u stripu, mada ove sekvence dijaloga koje treba da vam saopšte dalju priču neće značiti nestrpljivim igračima mnogo više od par klikova mišem da bi ih što pre završili. Zamorno hakovanje svemirskih kapija i jurnjava za bržim brodovima koji su vam meta mogu se uračunati u mane, kao i osećaj da AI neprijatelja vuče unapred proračunate poteze lako izazivajući kaskade bonusa, nove i supernove, pri čemu nepravedno gubite pažljivo igranu partiju. Da je moguće izabrati klasu lika, a ne samo pol, ova igra bi omogućila da i sam lik bude jedinstven, umesto da sve osobine i prednosti potiču od broda koji koristite. Članovi posade ovde ne dodaju bonuse, već samo otključavaju sposobnosti, a pobede u borbi ne daju iskustvo i nagrade kao u igri Challenge of the Warlords, što je korak u pogrešnom pravcu i razočarenje za ljubitelje ovog naslova. Još jedan ozbiljniji nedostatak je nemogućnost biranja nasumičnih protivnika za multiplayer – neophodno je uneti IP adresu protivnika. Teško je osloboditi se utiska da ova igra nema eleganciju svog prethodnika, niti je onako zarazno zabavna da vas može naterati da igrate više od sat vremena u jednom dahu.

 

Naziv igre: Puzzle Quest: Galactrix
Žanr igre: Puzzle RPG
Razvojni tim: Infinite Interactive
Izdavač: D3 Publisher
Datum izlaska: 24. februar 2009.
Screenshot-ovi: Puzzle Quest: Galactrix
Diskutujte o igri i opisu na forumu.

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium 4 1.6 GHz / AMD 2100+
RAM: 512 MB
VGA: GeForce 4 TI / Radeon 9200 sa 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium 4 3.0 GHz / AMD 2800+
RAM: 2 GB
VGA: nVidia GeForce 6800 GT/ Radeon x1600 sa 256 MB

77/100 Solidno

+ Kombinacija žanrova
– Nemogućnost taktiziranja u borbi, multiplayer, zamorno jurcanje od jedne do druge planete ili sistema

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*