Pure opis


PC platforma ne može se pohvaliti dobrim izborom off-road trkačkih igara, čiji je cilj da igrača maksimalno zabave nizom ludih akrobatskih manevara, dok poziciju na cilju stavljaju u drugi plan. Nekada je u ovoj kategoriji „žario i palio“ Motocross Madness, ali je on već odavno otišao u zasluženu penziju. Novija ostvarenja nikada nisu uspela da izazovu adrenalinski rush, koji su igrači tako željno iščekivali. Black Rock Studio, u saradnji sa izdavačem Diznijem (Disney Interactive Studios), odlučio je da se oproba u ovoj disciplini. Njihova nova igra, Pure, bila je pompezno najavljivana i u ranijim fazama razvoja dobila je brojne nagrade. Sa svakom nagradom rasla je količina hype-a i očekivanja igrača postajala su sve veća. Ovih dana Pure se napokon „sjurio“ na naše računare i došlo je vreme da se pozabavimo njime. Da li je ispunio predviđanja ili je samo jedan u nizu pokušaja da se unese malo novine na igračku scenu? Saznajte u nastavku teksta.

Pure 06 Pure 11 Pure 02

Prvo što će vas dočekati je veoma dobro koncipiran i funkcionalan meni. Sve glavne osobine su vam na dohvat ruke, tako da zabava može početi. Od modova za jednog igrača izdvaja se World Tour, koji predstavlja svojevrsnu karijeru. Na samom početku birate svog avatara iz gomile već predefinisanih. Na žalost, ne postoji mogućnost stvaranja sopstvenog. To je nadoknađeno odličnim konstruktorom vozila. Broj delova svakog ATV-a (All Terrain Vehicle) je impresivan i, po rečima autora, postoji preko osamdeset hiljada mogućih kombinacija. Zaista nismo u mogućnosti da ih sve isprobamo, pa nam ostaje da im verujemo na reč. Međutim, od svih delova samo nekolicina njih utiče na performanse vozila, dok je većina samo estetskog tipa. World Tour je podeljen u niz eventa, a oni dalje u pojedinačne trke. Kada sakupite dovoljno bodova iz jednog eventa, otključava se sledeći i tako redom. Od ostalih modova za jednog igrača tu su Single Event, koji je upravo to što mu ime kaže i Freestyle, koji će vam pružiti dodatne sate zabave.

Već u prvim trenucima trke shvatićete da je razvojni tim imao samo jedan cilj na umu – da načini igru što zabavnijom. Igra će vas na početku „provozati“ kroz kraći tutorial, čisto pro forme. No, nedostatak opširnog tutorijala se ne primećuje, pošto je mehanika vrlo prosta i lako je uhodati se. Kontrolni sistem je veoma praktičan i posle svega par trka ovladaćete i najkomplikovanijim zahvatima. Osećaj prilikom vožnje je jednostavno sjajan. Fizički sistem nije previše napredan, što u kombinaciji sa vrlo upravljivim vozilima, koja odlično reaguju na kontrole, smanjuje mogućnost nerviranja na nulu čak i kod najmanje iskusnih igrača. Igra ne bi bila zabavna ako bi igrača često dovodila do ludila, zar ne?!

Pure 16 Pure 20 Pure 33

Najupečatljiviji elemenat igre definitvno su akrobacije. One su podeljene u 3 osnovne kategorije – početnički, srednji i napredni trikovi. Prilikom uspešno izvedenih trikova puni se posebna skala. Naređajte par uspešnih početničkih trikova i dobićete mogućnost izvođenja trikova srednje težine. Zanimljivo je da tu „skalu“ možete iskoristiti i kao kratkotrajni boost, što igri dodaje mali taktički faktor. Da li ćete isprazniti skalu kako bi dobili bolju poziciju ili ćete je sačuvati za izvođenje fascinantnih akrobacija – izbor je samo vaš. Igra od vas zahteva da budete kreativni prilikom izvođenja trikova. Ako zaređate više puta isti trik, svaki put dobijate sve manje i manje bodova. Na svu sreću, broj raznoraznih akrobacija je impozantan, tako da nikada nećete ostati bez materijala za sledeću skakaonicu.

Sa tehničke strane Pure zaista pleni lepotom. Prvo što ćete primetiti jeste izuzetno kvalitetna i detaljna scenografija. Svaka staza, kojih nažalost ima samo šest, odiše autentičnim vizuelnim stilom i odličnim dizajnom. Niz sitnih detalja, kao što je prelamanje sunčeve svetlosti kroz krošnje drveća, u dodatnoj meri ulepšava prizor. Posebno impresivno deluju pogledi prilikom velikih skokova dok izvodite razne akrobacije. Detaljne i oštre teksture prisutne su i na samim vozilima i vozačima. Veoma fin detalj je prljanje tokom trke. Naime, iako su pre svake trke vozač i njegov četvorotočkaš čisti „k’o suze”, male su šanse da će takvi ostati i na cilju. Od vaše umešnosti (odnosno neumešnosti) izvođenja akrobacija zavisi koliko ćete se zaprljati. Odlična animacija vozača dodatno poboljšava već ionako odličan vizuelni dojam.

Zvučna podloga je nešto slabijeg kvaliteta u odnosu na vizuelni predložak. Muzička podloga je kvalitetna. Soundtrack obuhvata širok spektar izvođača i muzičkih pravaca i dobro se uklapa u igru. I sam zvuk motora, škripa guma prilikom proklizavanja i ostali efekti zvuče dobro. Ono što zaista smeta je „glasovna“ gluma, tj. komentari vozača prilikom uspešnih akrobacija. Jednostavno zvuče previše „paljevinski“ i posle nekog vremena počinju da iritiraju.

Pure 28 Pure 38 Pure 44

Najveći propust definitivno su preduga učitavnja pre svake trke, koja traju i po pola minuta. Potpuno je neshvatljivo zašto je to tako, jer kada trka krene ona je sasvim tečna, bez bilo kakvih seckanja. Izuzev toga, sve ostalo je . Bez obzira da li ste fan ovakvih igara ili ne, Pure ne bi trebalo da propustite. Odlična zabava je zagarantovana. Topla preporuka u ove kišne jesenje dane.

Naziv igre: Pure
Žanr igre: Off-road vožnja
Razvojni tim: Black Rock Studio
Izdavač: Disney Interactive Studios
Datum izlaska: 19. septembar 2008.
Veličina: 2 DVD-a
Screenshot-ovi: Pure
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2 GHz Intel Pentium 4 ili AMD Athlon64 ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: GeForce 6800 / Radeon X1300

Preporučena konfiguracija:
CPU: Intel Core 2 Duo na 2.66Ghz ili Athlon X2 3800+
RAM: 2GB
VGA: GeForce 8600 ili ATI Radeon HD 3800 serije

Ocene:
Grafika: 91
Zvuk: 85
Igrivost: 89
86/100 Impresivno

+ Prezentacija, odlična zabava, sijaset akrobacija
– Duža učitavanja mogu pokvariti zabavu
 

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!
 • Marlene Wall
  Marlene Wall

  Your comment is awaiting moderation.

  Hello, always i used to check blog posts here early in the morning,because i enjoy to learn more and more.

 • Melville Atkinson
  Melville Atkinson

  Your comment is awaiting moderation.

  I constantly spent my half an hour to read this blog’s articles orreviews everyday along with a cup of coffee.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*