Prototype opis


Nismo u prilici da često igramo igre kakav je Prototype. Većina današnjih igara se pravi po određenom ustaljenom principu ogromne linearnosti, sa što većim akcentom na grafiku, angažovanje renomiranih glumaca, kao i na agresivne reklamne kampanje, koje će ne baš tako sjajna ostvarenja ipak dobro lansirati na tržište. Prototype je drugačija igra, u kojoj primarno mesto zauzima sjajan gameplay, zanimljiva priča, konstanta nelinearna akcija i unapređivanje lika kroz igru koja je u stanju da vas zadivi na svakom koraku. Radical Entertainment je na sebe preuzeo veliki rizik jer se odlučio na razvoj nesvakidašnje igre, ali rizik se svakako isplatio, kao i naše dugo čekanje na igru. Prototype je konačno ugledao svetlost dana, a mi smo ga testirali i uverili se da je zaista vredan pažnje.

Prototype 03 Prototype 10 Prototype 13

Priča prati Alex Mercer-a, odnosno prototipa, mladića koji je prvi čovek programiran da postane supervojnik koji bi učesvovao u brojnim tajnim vojnim operacijama kao marinac SAD-a. Nažalost, eksperiment je pošao po zlu te se Alex probudio usred operacije prilagođavanja i poboljšavanja sposobnosti i uspeo je pobeći iz operacione sale, ali su ga izvan nje dočekali veliki problemi. Vojska plaćenika kontroliše čitav Manhattan koji će ubrzo postati najopasnije mesto za život zbog sukoba vojske i mutanata. Alex je najmoćniji i najsposobniji mutant, ali je zadržao i svoju ljudsku stranu (vlastito telo i um) te se poprilično razlikuje od zombija i drugih “čudovišta” sa kojima ćete se sretati tokom igre. Najveći problem za otkrivanje istine o mutantima je Alexova amnezija, te on ne zna ni ko je, ni kako je dospeo u ruke opasnih plaćenika kojima je služio kao pokusni kunić. Nije upućen ni u šta što se desilo u gradu, ali je odlučan da nađe krivce za sve ono što mu se desilo i da ih propisno kazni. Svesan svojih novostečenih mutantskih sposobnosti Alex kreće na put bez povratka u potrazi za istinom i krivcima koji su Manhattan pretvorili u najveći izvor virusa koji ljude pretvara u mutante. Kroz 31 misiju suočićete se sa brojnim opasnim mutantima, brojnim plaćenicima koji na raspolaganju imaju svo potrebno naoružanje koje služi za uništavanje svega što je zaraženo sa novim opasnim virusom.

Protoype je akcijska avantura koja ima elemente karakteristične za arkadna ostvarenja, kao i elemente koje čine sandbox igre, a sve to je implementirano u jedno potpuno novu zanimljivu igru. Zbog iskustava sa prijašnjim igrama koje su bile neuspešan spoj žanrova mnogi igrači će pomisliti da je takav slučaj i sa Prototypeom, ali će se prevariti, jer je Prototype jedna od, nažalost retkih igara koja je sa velikim uspehom odlično iskombinovala nekoliko žanrova u jedan novi produkt. U skladu sa moćima kojima Alex raspolaže obavljaćete obavezne misije i sporedne zadatke u igri. Prostor gde će Alex pokazati svoje sposobnosti je New York City, tačnije Manhattan. Mapa je ogromna i predstavlja realnu sliku Manhattan-a, te su sve njegove znamenitosti zastupljene u igri (Times Square, Wall Street, Chrysler Building, Central Park…). Okolina je podložna uništavanju pa ćete u skladu sa potrebama zadataka izmeniti fizionomiju brojnih zgrada i ulica Manhattan-a. Pošto je čitav grad jedna celina, nema  loading ekrana pri prelasku iz zone u zonu, što je zaista dobro, s obzirom na brzinu kojima Alex prelazi sve prepreke. Izvodićete opasne manevre po zgradama skačući sa jedne na drugu ili čak odjednom preskačući deonice od nekoliko metara i to na pozamašnim visinama. Zahvaljujući mutantskim moćima deonice od 500m sprintom ćete savladati u roku od nekoliko sekundi jer Alex trči mnogo brže od iznadprosečnog čoveka, a njegove akrobatske sposobnosti će vas često spašavati kada ste u klinču sa protivnicima. Moći jednog mutanta su sjajne za obavljanje ovako zahtevnih misija kao i za usputne mini igre, ali i za neobavezno izazivanje haosa. Treba napomenuti da Alex-u ne može naštetiti ni pad sa visine od nekoliko stotina metara, ali će takav pad prouzrokovati pravljenje velikog kratera na putu ili zgradama. Pored sposobnosti za neverovatne, nadljudske akrobacije Alex poseduje i druge, borbene moći koje ćete sa ponosom predstaviti svim ljutim protivnicima. Oštri mač, bič od nekoliko metara, ubojiti čekić, sposobnost bacanja predmeta težine nekoliko tona u daljinu su samo deo bogatog arsenala kojim Alex raspolaže. Ipak, da biste se mogli služiti svim navedenim moraćete obavljati misije kojima stičete experience poene koje ćete utrošiti na unapređivanje borbenih i akrobatskih sposobnopsti glavnog junaka, kao i na skalu koja prati njegove mogućnosti lečenja u borbi. Sve navedene sposobnosti će vam svakako trebati jer će sa svakim poboljšanjem Alex lakše pobeđivati protivnike, a i postizaće veće brzine kretanja i učiće nove manevre.

Prototype 16 Prototype 19 Prototype 24

Vrlo brzo ćete se početi “saosećati” sa Alexom i njegovim problemima, i uvek ćete imati motiv da nastavite dalje sa istraživanjem i obavljanjem misija koje će mu doneti odgovore vezane za njegovu prošlost i za događaje koji su ga zadesili te ga pretvorili u mutant-čoveka koji deluje kao istrenirana mašina za ubijanje. Alexov karakter je zaista teško odrediti jer se on bori za istinu kao i za uništenje virusa koji teroriše grad, ali u toj borbi neće uzmicati ni pred čim, te će jednostavno zgaziti sve što mu zasmeta, bili to protivnici ili nedužni građani, ali će takođe uvek biti tu kada pomoć zatreba njegovim malobrojnim prijateljima.  Misije u kojima ćete se truditi da dobijete odgovore i experience poene variraju od klasičnih misija ubij X protivnika i donesi Y predmeta, pa do veoma zanimljivih misija kao što su uništavanje zgrada zaraženim virusom koji ugrožava grad i pratnja tenkova do mesta borbe, ali i spašavanje vojnika iz žarišta borbe uz pomoć helikoptera. Istina je, u igri možete upravljati tenkovima i helikopterima, a postoji i veoma zanimljiv način na koji ćete to naučiti. Alex ima još jednu veoma zanimljivu i odveć korisnu sposobnost koja olakšava obračune sa teškim protivnicima. Naime, svakog prolaznika i protivnika možete oboriti na zemlju, te za nekoliko sekundi preuzeti kontrolu nad njegovim telom i umom tako što će uz pritisak odgovarajućeg tastera Alex bukvalno preuzeti telo i oblik žrtve i samim tim dobiti sve informacije koje žrtva poseduje. Ova osobina je veoma bitna kada se želite inflitrirati u protivničke redove zbog potreba misije. Jednom kada savladate tenkistu i pilota helikoptera te im preuzmete telo, naučićete i kako upravljati njihovim vozilima, što će se pokazati veoma bitnim, jer određen broj misija obavljate upravo uz pomoć navedenih vozila.  U igri ćete imati i nekoliko saveznika poput vaše sestre čiji vam stan služi kao glavni štab, ali i doktora koji vam pomaže da otkrijete poreklo virusa, a takođe vam pomaže pri odmotavanju klupka istine.

Manhattan će sa svakom novom misijom brojati sve veći i veći broj zaraženih ljudi, a sukobi će se voditi na ulicama između mutanata i plaćeničke vojske, a vi ćete biti bitan faktor tih sukoba i u borbama ćete gledati vlastite interese. AI protivnika bitno varira jer vojnici raspolažu skupim vozilima i moćnim oružjem i uvek napadaju u velikim grupama, ali će biti dovoljan jedan precizan napad da se trajno rešite vojnika. Za uništavanje tenka će vam biti potrebno malo više vremena zbog moćnog oklopa, dok su helikopteri najteži protivnici od strane vojske jer će vas neprestano napadati i na vas ispaljivati granate koje pričinjavaju veliku štetu, ipak uz malu pomoć akrobatike i granata za Alex-a ni helikopteri neće biti prevelik izazov. Mutanti su drukčiji protivnici, ima ih znatno manje nego vojnika, ali su zato moćniji i zadavaće vam više muke, jer poseduju veliku brzinu i koriste svoje sposobnosti podjednako dobro kao i vi. Pri tome su glomazni pa će na vas nasrtati svom svojom težinom. Ponekad će u žaru borbe biti veoma konfuzno jer se borite i protiv vojske i protiv mutanata, pa nećete znati koga prvo da napadate.

Prototype 25 Prototype 30 Prototype 33

Grafika ne prati današnje standarde, pa ćete primetiti grube teksture i mutne animacije mutantskih protivnika.  Pošto se radnja odvija na ogromnom području bilo bi nerealno očekivati vrhunsku grafiku, ali ipak su neke stvari koje se tiču estetike mogle biti kvalitetnije urađene. Efekti odbijanja svetlosti na prozorima su dobro napravljeni i u njima ćete uživati dok budete leteli sa zgrade na zgradu, mada će vam odvlačiti pažnju dalje od horizonta na kojem ćete videti maglu iako je dan.  Kada se popnete na zgradu zagarntovan vam je užitak, jer ćete se diviti arhitekturi Manhattan-a, ali ćete brzo primetiti brojne navedene nedostatke. Treba naglasiti da se sa napredovanjem kroz igru Manhattan menja, jer će brojne zone postati meta destruktivno raspoloženih mutanata, a na građevine uticaj vrši i virus koji se veoma brzo širi. Grafika nije za podcenjivanje, mada se razvojni tim mogao više potruditi oko sitnih detalja I tekstura objekata. Animacija glavnog protagoniste je odlična, što je veoma bitno s obzirom na sve ono što morate proći sa Alexom kroz čitavu igru. Efekti eksplozija automobila i zgrada su najbolji element grafičke podloge, izgledaju spektakularno i prilično realno, a često ćete biti u prilici da gledate ekspolizije velikih razmera, a za većinu istih ćete i sami biti zaslužni.

Zvučna podloga je svakako najlošiji segment igre. Da biste iole čuli zvuk u igri moraćete pojačati zvučnike do te mere gde bi druge igre proizvodile neugodan, preglasan zvuk. Zbog ovoga problema ćete zaista slabije pratiti glavnu priču koja je prikazana u ne baš spektakularnim cut-scenama, ali ćete problem sa zvukom delimično rešiti ukoliko preuzmete zakrpu odavde. Ovaj patch će samo donekle rešiti problem sa zvukom, jer samo rešava problem sa jačinom, ali ne i sa kvalitetom zvuka.  Glumac koji je Alex-u pozajmio svoj glas je zaista sjajno obavio svoj posao. Alex je svesan situacije u kojoj se nalazi, pa često govori zabrinutim glasom, ali se ne ustručava povisiti ton kada vodi oštre konverzacije sa svojim protivnicima. Što se tiče glasovne glume drugih likova njihovi glasovi deluju tako nezainteresovano, kao da pričaju o potpuno nebitnim stvarima, a u stvari se bore za vlastiti život u postkaliptičnom New York-u. Zvučna podloga je bez sumnje najslabije urađen element igre.

Prototype 43 Prototype 46 Prototype 48

Prototype je nesvakidašnja open-world igra čiji je prvi i najvažniji element svakako maestralan gameplay, koji će svakom ljubitelju dobrih akcijskih avantura doneti sate i sate vrhunske zabave. Skakanje i izvođenje vratolomija po zgradama Manhattan-a i uništavanje okoline  sa pratećim svetlosnim efektima kao i brojni načini za eliminisanje protivnika su zaista nešto što vredi isprobati. Revolucija na polju izvođenja i izbor misija od kojih je 95% vrhunski dizajnirano, sistem unapređivanja lika kao i ogromno prostranstvo koje treba istražiti su najbitniji elementi koji čine Prototype onim što jeste. Ukoliko zanemarimo grafiku koja pomalo kaska za današnjim standardima i lošu zvučnu podlogu, dobijamo naslov AAA produkcije koji bi svaki igrač trebao imati u svojoj kolekciji. Prototype je vrhunska igra koja će biti uzor mnogim nadolazećim igrama slične tematike, te se unatoč grafičkim i manama zvučne podloge može smatrati jednom od boljih akcijskih avantura u poslednje vreme. Sigurni smo da ćete uživati igrajući ovo sveže, fenomenalno gaming ostvarenje.

Naziv igre: Prototype
Žanr igre:
Akcijska avantura
Razvojni tim: Radical Entertainment
Izdavač: 
Activision
Screenshotovi: Prototype
Datum izlaska:
9. jun 2009.
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU:    AMD Athlon  64 X2 3800+ ili Intel  Core  2 Duo 1.86 GHz
RAM:    1GB XP/1.5GB Vista
VGA:    nVidia GeForce 7800 ili ATI Radeon X1800

Preporučena konfiguracija:  
CPU:    Athlon 4000+ ili Intel ekvalintet
RAM:    1.5GB XP/2.5GB Vista
VGA:    nVidia 8600GT ili ATI ekvalintet

88/100 Impresivno

+    Maestralan gameplay, open-world igra, interesanta priča, veliki izbor mutantskih moći, sistem unapređivanja lika, igra vremenom postaje sve bolja, parkuranje po ulicama New York-a, sporedne mini igre, mogućnost stvaranja opšteg haosa, preuzimanje oblika drugih likova
–    Grafika nije na nivou današnjih naslova, problemi sa zvukom, nekoliko teških misija

Popularno na PCigre.com

1 Comment Lupi i ti nešto!
 • Maisie Delatte
  Maisie Delatte

  Your comment is awaiting moderation.

  g-u.su

 • Authody
  Authody

  Your comment is awaiting moderation.

  can i buy cialis without a prescription Relationship Between Percent Maximal Creatinine Change and Maximal Urine Flow Rate in Patients Undergoing Furosemide With Matched Hydration

 • Danielle
  Danielle

  Your comment is awaiting moderation.

  I’m amazed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s
  both educative and amusing, and without a doubt, you’ve hit the nail on the
  head. The issue is something that too few
  folks are speaking intelligently about. I’m very happy
  I stumbled across this during my search for something concerning this.

  my web page … tracfone

 • Greta
  Greta

  Your comment is awaiting moderation.

  We are a gaggle of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your site provided us with useful information to work on. You have performed a
  formidable process and our whole neighborhood will be grateful to you.

  Feel free to visit my website :: info an (t.co)

 • Luisa
  Luisa

  Your comment is awaiting moderation.

  I got this web site from my buddy who told me regarding this website and now this time I am browsing
  this website and reading very informative content at this place.

  Look into my blog: is info (tinyurl.com)

 • Irvin
  Irvin

  Your comment is awaiting moderation.

  Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless think
  of if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!

  Your content is excellent but with images info and – tinyurl.com – clips,
  this website could certainly be one of the greatest in its niche.
  Very good blog!

 • Margherita
  Margherita

  Your comment is awaiting moderation.

  Thanks in support of sharing such a pleasant thinking,
  piece of writing is nice, thats why i have read it fully

  Also visit my web page :: with info – http://tinyurl.com,

 • Micheline
  Micheline

  Your comment is awaiting moderation.

  I loved as much as you will receive carried out
  right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further
  formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Here is my homepage; gamefly

 • Rena
  Rena

  Your comment is awaiting moderation.

  Wow, this paragraph is pleasant, my younger sister
  is analyzing these kinds of things, thus I
  am going to inform her.

  Here is my webpage gamefly

 • Dawn
  Dawn

  Your comment is awaiting moderation.

  Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her
  ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

  Look at my site flight tickets cheap

 • Mckinley
  Mckinley

  Your comment is awaiting moderation.

  You really make it seem so easy with your presentation but I find
  this topic to be really something that I think
  I would never understand. It seems too complicated and very
  broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Feel free to visit my web-site – insanely cheap flights

 • Franklyn
  Franklyn

  Your comment is awaiting moderation.

  I have been browsing on-line greater than three hours as of late, yet I never found any attention-grabbing article like yours.
  It’s beautiful price sufficient for me. Personally, if all webmasters
  and bloggers made excellent content material as you did, the internet will be a lot
  more useful than ever before.

  Review my blog: cheap tickets cheap flights

 • Maira
  Maira

  Your comment is awaiting moderation.

  I’m curious to find out what blog platform you’re utilizing?
  I’m experiencing some minor security issues with my latest website and I’d like to find something more safe.
  Do you have any recommendations?

  My web site :: the cheapest flights possible

 • Terry
  Terry

  Your comment is awaiting moderation.

  What i don’t understood is in truth how you’re not actually much
  more well-liked than you might be now. You’re very intelligent.
  You recognize thus significantly on the subject of this matter,
  made me for my part consider it from numerous various
  angles. Its like women and men don’t seem to be involved unless it’s one thing to do with Lady
  gaga! Your personal stuffs great. All the time maintain it up!

  Review my webpage; last minute flights

 • Lolita
  Lolita

  Your comment is awaiting moderation.

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make
  your point. You definitely know info what – http://tinyurl.com/ydh6a64m, youre
  talking about, why throw away your intelligence on just
  posting videos to your site when you could be giving us something enlightening
  to read?

 • Joe
  Joe

  Your comment is awaiting moderation.

  Hi there! This post could not be written any better! Reading
  through this post reminds me of my good old room mate! He always
  kept chatting about this. I will forward this write-up to
  him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

  My site your info (http://tinyurl.com/y8pdvmlm)

 • Richie
  Richie

  Your comment is awaiting moderation.

  Great goods from you, man. I’ve take into account your stuff previous to and
  you’re simply extremely great. I really like what you have acquired here,
  certainly like what you are saying and the best
  way wherein you assert it. You are making it enjoyable and
  you still take care of to stay it sensible. I can not wait to read much more from
  you. That is really a great website.

  My website … there info, http://tinyurl.com/ybmdq8m8,

 • Leigh
  Leigh

  Your comment is awaiting moderation.

  My brother recommended I might like this web site.
  He was entirely right. This post truly made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for
  this information! Thanks!

  My page; info on (tinyurl.com)

 • bobij20
  bobij20

  Hvala na opisu igre.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*