Prototype 2 opis


Prototype 2 je igra čiji je proces stvaranja najlakše opisati kao sintezu spiska želja jedne prosečne fokus grupe. Svaki njen segment, počev od prezentacije, preko gameplaya, do okvira za DLC liči na proizvod nastao u zupčanicima surovog korporativnog mehanizma, bez ikakvih pokušaja da se stvori igra koja ima sebi svojstven karakter ili odskočnu tačku od ostalih mainstream pojava.

Prototype 2 je, kao i svoj prethodnik, sandbox igra koja igrača stavlja u poziciju mutanta koji kroz napredovanje u priči igre i izvršavanje sporednih misija postaje progresivno moćniji.

Inertna priroda napredovanja se ogleda u tome da ćete prva dva sata provesti u obliku sa relativno malo moći, dok ćete ubrzo dobiti Wolverine-ove kandže, ogroman pipak sa AoE damageom i štitove koji vas štite od bilo kakve fizičkog oštećenja, čime ćete postati hiper agilni Hulk.

Prezentacioni armagedon

Igra je i ovog puta smeštena na Menhetnu, sa tim da je ovog puta glavni protagonista James Heller, kojeg ubrzo inficira virus iz prvog dela igre i koji kreće u potragu za Alexom Mercerom, glavnim junakom Prototype 1, kojeg krivi za smrt svoje porodice. Ovakav sled događaja dalje stvara okvir za dešavanja u igri.

Gameplay u Protoype 2 je relativno jednostavan i u mnogome podseća na brojne sandbox igre.
Svet je potpuno slobodan za istraživanje i služi kao hub odakle se pokreću glavne i sporedne misije.
Glavne misije služe za napredovanje priče i otključavanje novih sporednih misija, koje igraču daju XP i dodatne moći. XP se dalje koristi za napredovanje kroz nivoe, koji takođe otključavaju specifične oblike sposobnosti.

Grad je prošaran zonama sa zabranjenim pristupom koje su regulisane od strane Blackwatch-a, nasilnog PMC-a (svaka sličnost sa Blackwater-om je slučajna), koji štite Gentek naučnike u njihovim nastojanjima da unište virus (koji su oni stvorili), dok naš junak, James Heller, pokušava da ih u tim ambicijama spreči.

Kritike treba uputiti na XP sistem, koji je i pored toga što značajno povećava zaraznu prirodu igre, vrlo spor za napredovanja i treba se dosta pomučiti zarad napredovanja i otključavanja novih sposobnosti. Osim toga, sistem ciljanja protivnika prilikom upotrebe oružja ili bacanja predmeta je prilično loš i vrlo je komplikovano naciljati željenju metu, pogotovo prilikom masovnih obračuna sa desetinama protivnika. Srećom, igra stavlja igraču na raspolaganje širok spektar melee sredstava za eliminisanje protivnika koja kompenzuju problematičnost range borbe.


NYC je relativno lepo dočaran, sa nekoliko različitih oblasti od kojih svaka ima sebi svojstvenu težinu misija, vezano za pritisak PMC-a i rasprostranjenost virusa na definisanoj terirotiji. Osim PMC-a, grad je napunjen i stanovnicima koji će uglavno služiti za regenerisanje energije kroz njihovo elimisanje konzumiranjem (što predstavlja osnovni način za regeneraciju energije i dobijanje novih moći posle većih obračuna sa jačim mutantima). Kroz celo područje koje igrač može da istražuje su razbacane razne crne kutije koje služe za dopunjavanje priče. Njihovo pronalaženje je stimulisano dobijanjem novih sposobnosti i augmentacije postojećih kroz kompletiranje paketa crnih kutija u jednoj oblasti. Osim crnih kutija, igrač se spontano može susreti i sa grupama naučnika pod pratnjom oružanih stražara čije eliminisanje takođe znači dodeljivanje nagrada.

Težina igre i glavnog toka priče je regulisana tako da je igru moguće završiti i bez sporednih misija i istraživanja samog grada, ali je takav izbor igranja zverski težak. Sporedne misije i njihove nagrade drastično olakšavaju prelazak glavnih misija, u kojima se igrač sreće redovno susreće sa mnogo jačim protivnicima čije elimisanje dovodi do integracije njihovih glavnih karakteristika (poput kandži ili štitova) u Hellerov DNK. Igra ne kažnjava smrt, a vrlo rasprostranjen sistem checkpointa drastično smanjuje količinu vremena provedenog u ponovnom kompletiranju istih deonica.

Grafički gledano, gameplay je fluidan i FPS je relativno stabilan, čak i tokom većih okršaja. Tehnički gledano, igra je čist prosek, bez ikakvih naprednijih shadera ili maštovitijih rendering tehnika. Zvučna komponenta je solidno odrađena i tu nema većih zamerki. Kvalitet slike ne pati od preteranih anomalija. Gledano kao celina, međutim, Prototype 2 se donekle izdvaja iz proseka ukupnim utiskom koji prezentacija ostavlja, koji je obično u jakoj korelaciji sa sredstvima uloženim u razvoj igre. Naravno, poređenje sa titanima poput GTA nije na mestu, ali se to nije ni moglo očekivati s obzirom na budžete kojima ove igre raspolažu i vreme njihovog razvoja. Opravdana zamerka se može uputiti na kratak draw distance, koji donekle otežava snalaženje u prostoru tokom bržeg kretanja.

Korporativni efekat

Prototype 2 je, dakle, igra čija priča podseća na Resident Evil, a izvođenje na GTA u kombinaciji sa klasičnim elementima RPG-a koji se integrišu u razvoj lika i njegovih moći i sandbox svetom napunjenim raznim objektima čije prikupljanje dalje doprinosi povećanju XP-a i pojačavanjem sposobnosti. Sve to sa ekstremnom dozom nasilja i gorea i glavnim likom koji na kraju izgleda kao deformisani super mutant sa moćima izvučenih iz desetak različitih serija stripova.

Prototype 2 je igra koja nema poseban karakter, niti se trudi da ga stvori, već pokušava da kreira atmosferu koja će doprineti što zaraznijem iskustvu igranja. Gameplay je fluidan, prezentacija je relativno dobra, a priča glatko ispričana kroz cutscene, iako je sama po sebi viđena mnogo puta. Kao, uostalom, i celokupna igra. Marketing sektor je definitivno odlično odradio svoj posao, ali je problem u činjenici da je celokupna igra odrađena samo i isključivo na osnovu rezultata istraživanja i kao takva ima veliki problem sa identitetom. Celina treba da bude više od zbira svojih elemenata, dok je Prototype 2 igra koja to upravo nije.

Info box

Naziv igre: Prototype 2
Platforme: PC, Xbox 360, Playstation 3
Žanr: Akciona avantura
Razvojni tim: Radical Entertainment
Izdavač: Activision Blizzard
Datum izlaska: 24. april 2012. (PC verzija izlazi 27. jula 2012.)
Screenshotovi: Prototype 2 screenshotovi
Diskutujte o igri i opisu na forumu: Prototype 2 na našem forumu

Sistemski zahtevi

Minimalna konfiguracija
Procesor: 2.3 GHz Intel ili AMD processor sa 2 jezgra
Memorija: 1 GB RAM-a
Grafički procesor: DirectX 9 kompatibilna kartica sa 512 MB RAM, Nvidia 200 serija ili Radeon 3000 serija
Operativni system: Windows XP Service Pack 2
DirectX kompatibilna zvučna kartica
12 GB slobodnog prostora na hard disku

Preporučena konfiguracija
Procesor: 2.4 GHz Intel ili AMD processor sa 4 jezgra
Memorija: 2GB RAM-a
Grafički procesor: DirectX 10 kompatibilna grafička kartica sa 1 GB VRAM-a, Nvidia 400 serija ili AMD 5000 serija
Operativni system: Windows 7
DirectX kompatibilna zvučna kartica
12 GB slobodnog prostora na hard disku

Popularno na PCigre.com

4 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*