Pro Evolution Soccer 6 opis


Svi smo uglavnom upoznati sa činjenicom da se na polju fudbalskih simulacija već dugi niz godina vodi obračun između dva giganta – FIFE i Pro Evolution Soccer-a. Obe igre imaju svoje ljubitelje, kao i svoje prednosti. FIFA je u prednosti što se tiče licenciranih klubova i liga, ali PES ima prednost u igrivosti. Ipak, većina misli da PES, i pored nedostatka licenciranih timova, izlazi iz ovog sukoba kao pobednik. Zbog čega!? Saznajte dalje u tekstu.

TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6

Čast mi je da vas obavestim da je Pro Evolution Soccer 6 odlična simulacija fudbala. Konami nam je i ove godine isporučio novu dozu virtuelnog fudbala. Šesta verzija Pro Evolution Soccer-a je, kako druga reč u naslovu kaže, evolucija Konamijeve pobedničke formule, koja je i dovela ovu igru na tron kompjuterskih simulacija fudbala. Neki će se na početku možda žaliti da igra nema dovoljno inovacija, i da se radi o preslikanoj prošlogodišnjoj verziji, ali ako se malo zagrebe ispod površine, videće se da ova igra može pružiti mnogo nezaboravne trenutke za sve ljubitelje sportskih simulacija.

Od prvog sudijskog zvižduka, dok igrate protiv prijatelja ili kompjuterskog protivnika, Pro Evolution Soccer 6 će vam pružiti fantastičnu prezentaciju sporta. Realistična fizika u kombinaciji sa odličnom animacijom pokreta će vas prosto zadiviti. Kao i u pravom fudbalu, moraćete da gradite svoje akcije pažljivo i strpljivo, da izvodite prekide proračunato i tačno. Na prvi pogled to možda deluje dosadno, ali zadovoljstvo koje će uslediti posle predivnih golova će sve to potisnuti, a golovi zaista mogu izgledati mnogo realnije od FIFE. Za razliku od FIFE, gde je moguće postići gol na nekoliko ustaljenih trikova, ovde postoji zaista veliki dijapazon mogućnosti da se postigne gol, od samostalnih driblinga virtuelnih majstora fudbala (Ronaldinjo, Kristijano Ronaldo), do izvrsnih udaraca sa velikih distanci, proračunatih slobodnih udaraca, kao i nesrećnih slučajeva. Da, dobro ste pročitali, nesrećnih slučajeva. Za razliku od FIFE, u PES-u se mnogo češće možemo sresti sa autogolom, što atmosferi daje veću dozu realnosti.

Igrivost je najveće merilo kvaliteta, a na tom polju Pro Evolution Soccer 6 briljira. Ujedno, tu se i najviše razlikuje od FIFE, i zauzima tron ovog žanra na PC-u. Konami je napravio najviše promena u odnosu na peti deo igre baš u ovom segmentu igre. Igra je nekako zategnutija, najbolji primer za to je dodavanje lopte. Više nije moguće poslati loptu prema igraču u širokom krugu i očekivati uspešan pâs. Sada je potrebno okrenuti se što preciznije prema igraču kome želite da dodate loptu. Možda se nekom ovo čini kao otežavajuća okolnost, ali pošto igra teži da bude što sličnija pravom fudbalu, ovo je pozitivna stvar. Pâs u prazno, tzv. through pass, mnogo je upotrebljiviji nego pre, i uz pomoć njega se stvara najveći broj šansi. Kombinacije kao što su dupli pâs po zemlji, ili dupli pâs u vazduhu, visoki pâs u prazno i slično, ovoj igri samo poboljšavaju igrivost. Kada jednom savladata komplikovanije poteze i driblinge, biće vam prosto žao da postižete lake golove, pokušavaćete da izgradite što lepše akcije pre postizanja gola. A to se ceni u ovakvim igrama.

TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6

Što se grafike tiče, igra ne briljira. Teksture deluju isprano i zastarelo, ali ovde treba imati u vidu činjenicu da je Konami odlučio da samo srećni vlasnici Xbox360 i PS3 konzola ove godine osete draži next-gen grafike. Nadamo se da će u sledećoj verziji igre to postati praksa i za PC. Jedino su potezi igrača i kretanje tela i delova tela odrađeni izvrsno. Deluje zaista realno kada vidite da Kaka šutira. Zvuk takođe ima propusta. Navijači ne stvaraju atmosferu za pamćenje, a komentatori se često ponavljaju, a dešava se i da kasne sa komentarima za dešavanjima na terenu.

Kao što je već rečeno, najveći problem igre je nedostatak licenciranih klubova i igrača. Svega nekolicina evropskih giganata je licencirano, kao i nekoliko najboljih reprezentacija. Na svu sreću, već se na Internetu mogu naći nezvanične zakrpe koje rešavaju ove probleme. Ipak, ostaje nada da će jednog dana Konami podariti proizvod sa svim potrebnim licencama.

Srž singleplayer igranja predstavlja Master League mod, u kojem igrač preuzima jedan od timova i vodi ga kroz čitavu sezonu, organizujući klub, dovodeći nove igrače, itd. Pored toga moguće je standardno odigrati neki od kupova, ili napraviti svoj, kao i ligu, ili samo prijateljsku utakmicu. Kako god odlučite – nećete pogrešiti, jer sve je to ipak samo čist dobar fudbal. U borbi protiv kompjuterski vođenih protivnika možete se prilično zabaviti, ali Pro Evolution Soccer 6 je pre svega igra namenjena za igranje u paru. Osećaj igranja protiv živog protivnika je neverovatan. Postoji mogućnost igranja na istom računaru dva ili više igrača, a igra podržava Mutliplayer i preko interneta, ali nažalost i ove godine nema podrške za LAN igranje.

TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6 TPro Evolution Soccer 6

Za prave ljubitelje Pro Evolution Soccer-a nema potrebe davati neki posebni komentar o igri. Oni ionako već sve znanju o njoj. Za ostale, koji još nisu postali ljubitelji ove igre, može se samo uputiti topla preporuka da odigraju igru, jer neće zažaliti. FIFA je ove godine napravila veliki korak unapred, PES 6 je samo evoluirao, ali ipak ostaje na tronu simulacija fudbala, i Konami neće lako dopustiti da odatle siđe.

 

Naziv Igre:
Pro Evolution Soccer 6
Žanr:
Simulacija Fudbala
Razvojni Tim:
Konami
Izdavač:
Konami
Datum izlaska:
Oktobar 26, 2006
Veličina:
1 DVD

Ocene
Grafika: 82  
Zvuk: 80
Igrivost: 90
Ukupna ocena:
87/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*