Pro Evolution Soccer 2009 opis


Još jedna godina, pa novi PES. Ovo je postala rutina igrača širom sveta, poput jutarnjeg umivanja, samo na makro nivou. A da li ima nečeg novog? Nažalost, ne sasvim dovoljno. Konami je, držeći se oprobanog koncepta kao pijan plota, otaljao novi nastavak popularne franšize i, ne upuštajući se ni u kakve eksperimente sa novotarijama, ponovo podbacio na većini polja. Da stvar ne bude tako tmurna, PES 2009 ipak ima dovoljno potencijala da prekrati vreme i svakako ostaje vodeći produkt napaćenog tržišta fudbalskih simulacija. Kontradiktorna konstatacija? U PES-u je i to moguće, gotovo na svakom koraku.

Pro Evolution Soccer 2009 02 Pro Evolution Soccer 2009 12 Pro Evolution Soccer 2009 27

Kada prvi put uključite igru, dočekaće vas potpuno redizajnirani meni fancy izgleda, daleko lepšeg od prošlogodišnjeg, a i funkcionalnost je odlična. Lako pregledne opcije će vas voditi kroz igru sve vreme. Pored uobičajenih modova, poput egzibicionih utakmica i proizvoljnih liga i turnira koje možete kreirati, gle čuda, imamo dve novine. Prva i svakako najzanimljivija je Become A Legend mod, u kojem kreirate svog igrača i vodite ga kroz čitavu karijeru, trenirajući i napredujući ka boljim klubovima. Ne tako iznenađujuće, ovaj mod je štur i osim igranja utakmica u kojima ćete, uzgred rečeno, imati dosta problema sa kamerom i privikavanjem na istu, ne nudi baš mnogo. Potpuno odsustvo bilo kakvog treninga, unapređenja vašeg virtuelnog drugara bilo koje vrste ili ikakvog odnosa sa menadžerom i timskim drugovima ostavlja gorak ukus posle svega jedne do dve sezone – ako uspete da ih odigrate, zbog baga koji prilikom igranja na višim rezolucijama dovodi do kraha igre na polovini sezone. Druga novina je Liga šampiona. Ne tako interesantno iskustvo, jer isto to možete napraviti u sopstvenom turnir režimu, ali svakako novina vredna pažnje. Master liga, koja je prethodnih nastavaka mahom održavala serijal živim, nema skoro nikakvih bitnih poboljšanja.

Igrivost je ove godine malo uznapredovala, zahvaljujući za nijansu realnijim šutevima na gol i malo boljim pozicioniranjem golmana nego prošle godine. Driblinzi igrača su sada malo teži za izvođenje zbog blage rotacije sa kontrolnim sistemom. Pomenuti šutevi na gol sada kudikamo više podsećaju na pravi fudbal, uzimajući u obzir pravac kretanja igrača, poziciju gola u odnosu na fudbalera kojeg kontrolišete u datom trenutku i pozicioniranje odbrambenih igrača. Golmani sada vrlo dobro obavljaju svoj posao i stavljaju pred vas izazov kada se nađete lice u lice. Jedina krupnija zamerka gameplay-u bi se mogla uputiti na račun "varanja" AI-ja, kada vaš kompjuterski vođen protivnik ima loptu u svom posedu. Naime, prilikom zamene igrača kog kontrolišete, on će povremeno na trenutak sasvim neopravdano zastati i propustiti napadača, time stvarajući veštačku šansu koju AI igrači vešto koriste i postižu golove iz ponekad neverovatnih situacija.

Pro Evolution Soccer 2009 51 Pro Evolution Soccer 2009 52 Pro Evolution Soccer 2009 54

Odsustvo licenci ostaje večita boljka Konamija. Dok će jedna grupacija igrača, odanih PES fanova, tvrditi kako to nije nerešiv problem i kako će sve to biti ispravljeno user-made patch-evima, ona druga strana s pravom postavlja pitanje časti i obraza, očito kao đon debelog, razvojnog tima. Vrlo lukavo ohrabrujući igračku zajednicu na prepravljanje fiktivnih imena pravih timova i igrača u stvarne, Konami ovim potezom svake godine uštedi ogromne sume novca i tretira mušterije na, blago rečeno, ružan način. S druge strane, moćni editor kojim igra raspolaže nudi priliku igračima da igru prilagode sebi i dodaju omiljene igrače kojih nema u igri, ili naprave tim za koji navijaju.

Nakon prošlogodišnjeg PES-a i "spektakularne" grafike, novi nam donosi blago poboljšanu prezentaciju. Iako još uvek daleko od mogućnosti hardware-a kojima većina igrača raspolaže, grafika sasvim pristojno prezentuje fudbalsku utakmicu. Modeli igrača, lopti i stadiona su zadovoljavajući, ali publika i dalje "bode oči". Kartonski statisti nikako ne mogu dočarati brutalnu navijačku atmosferu i to bi trebalo da bude jasno razvojnom timu koji iz godine u godinu čini potpuno istu grešku. Animacija igrača i dalje pati od dečijih bolesti sa kojima smo imali neprijatnosti i lane, u srazmerno manjoj meri. Igrači u trku i dalje izgledaju kao lutke kojima ruke samo što ne otpadnu. Zvuk u PES 2009 podseća na dr Džekila i mr Hajda. Kao da su polovinu zvučne komponente realizovali profesionalci iz holivudskih studija. Muzika je odlično probrana i prilično dogreva atmosferu pre utakmica i navijači su generalno dobro usnimljeni. Drugi deo kao da je poveren nerd-ovima amaterima, koji su zvuke koje šut lopte proizvodi snimali uz pomoć mesarskog čekića, a komentatori… Zaista je neizbežno upotrebiti određene izraze koje bi lektori sankcionisali, pa valja samo reći da su komentatori najslabija karika u čitavoj istoriji ove franšize, skup najjadnijih fraza koje su ikada usnimili za prošle nastavke. Pored ovakvih voditelja bolje i da ih nema, što je nedvosmisleno dokazano u demo verziji. Ukupna atmosfera, da nema "komentatora", zaista na momente odskače od prethodnih nastavaka i vrlo realno podražava pravu utakmicu.

Pro Evolution Soccer 2009 31 Pro Evolution Soccer 2009 35 Pro Evolution Soccer 2009 39

Da se razumemo, ako ste od novog PES-a očekivali nešto novo i osvežavajuće, zaobiđite ovogodišnji nastavak u najširem luku i odaberite neki drugi sport. Ali, ako povremena partija "fuzbalice" sa drugarima ispunjava vaše prohteve, ne tražite dalje jer je ovo igra upravo za vašu ciljnu grupu. Nažalost, od "evolucije" u naslovu nema ni dopisanih navodnika, ali uz uspeh prethodnih izdanja iz serijala, ovo je i dalje najbolje što imamo na polju simulacija fudbala.

Naziv igre: Pro Evolution Soccer 2009
Žanr igre: Simulacija fudbala
Razvojni tim: Konami
Izdavač: Konami
Datum izlaska: 17. oktobar 2008.
Screenshot-ovi: Pro Evolution Soccer 2009
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 1 GB
VGA: 128 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB
VGA: 256 MB

Ocene:
Grafika 80
Zvuk 65
Igrivost 85
77/100 Solidno

+ gameplay, sveukupno najbolja dostupna simulacija fudbala
– užasni komentatori, odsustvo licenci, nedovoljno novina

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*