Prince of Persia: The Two Thrones opis


Prince of Persia The Two Thrones 01 Prince of Persia The Two Thrones 03 Prince of Persia The Two Thrones 04

Prince of Persia: The Two Thrones je treći nastavak Ubisoft-ove sage o mladom persijskom princu koji se bori protiv zla. Iako je prvi deo ovog serijala izdat pre nekih desetak godina, ostala tri dela su vrlo brzo pravljena i izdavana, u neke tri i po godine, ali nijedan nije izgubio na kvalitetu. U prvom delu princ je pomogao svom ocu da osvoji Indiju, gde je u prestonici, na nagovor vezira, otvorio Sands of Time, uz pomoć kojih može menjati tok prošlosti, a time i sadašnjost i budućnost. Međutim, ono što princ nije znao jeste da se otvaranjem Sands of Time bude prastare sile zla. To je ujedno i priča prvog dela ovog serijala , koja se završava tako što princ konačno zatvara Sands of Time. U drugom delu princ mora da otputuje na Ostrvo Vremena, gde mora ubiti Empress. Empress je tvorac Sands of Time, koji bacaju prokletstvo na onoga koji ih otvori i biće progonjeni od iskonskog zla, Dahake. Stoga on odlazi na Ostrvo Vremena. Da bi ubio Empress, on mora putovati kroz vreme i nazad, da bi stvorio „uslove“ pod kojima bi mogao da je nađe i pobedi, ali na kraju otkriva da je Empress ustvari bila tik do njega.

Priča iz "The Two Thrones" se hronološki nadovezuje na prethodne dve igre. Naime, naš bezimeni princ se vraća naizad u Vavilon, zajedno sa voljenom Kaileenom, tvorcem Sands of Time, koju je on zamalo ubio u drugom delu. Međutim, njegova sreća neće trajati dugo, jer je Vavilon napadnut od strane bezumnih stvorenja peska, koje je zli vezir prizvao u pomoć kako bi postao besmrtni vladalac celog sveta. Kaileenu zarobljavaju, ubrzo i ubijaju, čime vezir postaje besmrtan. Ubivši Kaileenu vezir je takođe ponovo stvorio Sands of Time, i izbrisao sve prinčeve postupke iz prethodna dva dela igre. Tada na scenu stupa Farah, kći ubijenog sultana iz prvog dela, "Sands of Time", koja je došla da se osveti veziru za smrt svoga oca, ali se uopšte ne seća princa jer ga nikad nije videla zbog ponovnog stvaranja Sands of Time. Prinčeva inspiracija u ovom delu igre je vešta sa lukom i strelom, ali uprkos glasinama koje su kružile pre izdavanja igre, nećete moći da kontrolišete nikoga drugog do princa i njegove tamne strane – Tamnog Princa. Tamni Princ je postao deo prinčeve ličnosti, jer su ga obuzela mračna osećanja kada je izgubio svoju voljenu Kaileenu (ne, ovo nije prekopirano iz "Epizode 3"! ). Tamni Princ je mračnija verzija originalnog princa i osim primarnog oružja ima i lanac u levoj ruci, koji je jedno od najboljih oružja u igri, a i pomaže u prelaženju nivoa. Kao sto sam rekao, Tamni Princ je daleko bolji borac od starog princa, zbog lanca kojim može da zadaje udarce svim neprijateljima oko sebe, međutim, Tamni Princ gubi jedinice zdravlja tokom vremena. Može se izlečiti skupljanjem sand tank-ova od mrtvih neprijatelja ili nailaženjem na iste u slomljenim vazama razmeštenim na nivoima.

Cela igra je jedan veliki nivo, mada se može podeliti na podceline, između fontana, gde se možete izlečiti i upisati igru. Novi objekat koji pomaže princu da prođe nivo jeste odvod za vodu. Odvodi za vodu su rasprostranjeni u celoj igri i to su kružni mali objekti na zidovima, sa brojnim udubljenjima, u koje princ može da ubode svoj mač, ostane da visi i odatle može kasnije odskočiti na suprotnu stranu ili početi da "trči po zidovima".

Ubijanjem neprijatelja ili lomljenjem objekata raštrkanih kroz nivoe, dobijate Sands of Time, kojim se pune sand tankovi. Sand tankovi se koriste za prinčeve posebne magične moći peska i one su ostale iste u odnosu na prethodni deo. Takođe, svakim skupljenim sand tankom dobijate i sand credits, koje kasnije koristite za otključavanje bonus materijala. Zagonetke su možda malo teže nego u prethodna dva dela. Oni koji su igrali prethodna dva dela znaju da to nisu klasične zagonetke, već se sastoje od toga kako i gde pomeriti objekat/skočiti da bi se prešla teška deonica nivoa i stiglo do sledećeg checkpointa tj. fontane.

Prince of Persia The Two Thrones 02 Prince of Persia The Two Thrones 06 Prince of Persia The Two Thrones 05

Jedna od glavnih novina u igri je i speed kill. Speed kill je, kao što ime kaže, brzo ubijanje neprijatelja. Neprijatelju treba prići neprimećeno iza leđa ili biti iznad njega i tada se otvara mogućnost za speed kill. Kada aktivirate speed kill, počinje mala mini igra, ako se tako može reći, u kojoj trebate pritisnuti taster za napad u pravo vreme, 2 ili više puta, zavisno od jačine neprijatelja. Speed killom se neprijatelji ubijaju brzo i nečujno, što olakšava igru, i značajna je novina u ovom serijalu. Prelaženjem igre se otključavaju sinematici iz igre, kao i bonus video snimak koji na smešan i interesantan način predstavlja nezgode koje mogu da se dese princu tokom svojih avantura.

Grafika je dobra, sa više svetlijih boja nego u prošlom delu. Ubisoft nije preterano poboljšao endžin iz prošlog nastavka, koji je u to vreme imao jedno od najboljih grafičkih rešenja. Grafika je inače tečna, u upotrebi su shaderi i anti-aliasing, ali naprednijih funkcija nema. Igra takođe ima i vrlo malo učitavanja, i osim početnog pri startovanju igre, drugih očitavanja nema. Moram da napomenem i da je princ po treći put pretrpeo kozmetičke promene. Posle bejbifejsa u prvom, i nervozno-zlog izraza lica u drugom, princ sada ima drugačiju bradu i nekako „namučen“ izgled lica. Atmosfera se takođe razlikuje od prethodnih igara. Igra je nešto između prvog i drugog dela po atmosferi, dakle ni previše svetla, niti previše mračna, ali i mnogo napetija. Zvuk je odličan. Očarava muzika koja prilično doprinosi atmosferi. Takođe moram i da napomenem odličnu glasovnu glumu Rika Milera, koji je dao glas Tamnom Princu. Prethodna dva naslova su na momente patili od određene jednoličnosti, jer kroz neke nivoe nije bilo skoro nikakve muzičke podloge. Sada kroz nivoe možemo čuti zanimljive prepirke između princa i njegove tamne strane, kao i njegove duhovite dosetke, što je poboljšanje u odnosu na prethodne igre. Tamni princ je u igri brilijantno urađen, grafički, još bolje zvučno i na momente ćete uhvatiti samog sebe kako iščekujete sledeću prepirku, koje su generalno pune humora. Igra inače nema nimalo bagova i stabilna je na svim konfiguracijama.

Sve u svemu, vrlo dobro. Igra je prilično zanimljiva, najviše zbog dobre priče i još boljeg izvođenja. Iako je uvedeno dosta novina, princip je ostao isti, tako da će se igra svideti svima koji vole avanture, ali i igre uopšteno.

Naziv Igre:
Prince of Persia: The Two Thrones
Žanr:
Avantura, Akcija
Razvojni Tim:
Ubisoft Montreal
Izdavač:
Ubisoft
Datum Izlaska
30. 11. 2005
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Prince of Persia The Two Thrones

Ocene:
Grafika: 85
Zvuk: 90
Igrivost: 90

Ukupna ocena:
90/100
Izvanredno

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*