Powerboat GT opis


Dobrih igara sa trkama čamaca je malo i ponekad čekamo i par godina na igru ove tematike. Generalno, svi sportovi na vodi veoma malo su korišćeni u industriji zabavnog softvera. Razvojni tim Hammerware je to primetio i rešio da nam donese nešto sveže i nesvakidašnje.

Powerboat GT vam dozvoljava da sečete talase velikom brzinom u intenzivnim trkama i mnogim drugim izazovima. Putovaćete na prelepa mesta širom sveta pokušavajući da se što više kotirate u ovoj sportskoj eliti. Kao novi član Powerboat GT lige, vaš cilj je da zaradite novac, reputaciju u trkama, steknete sponzora, nabudžite mašinu i krčite svoj put ka vrhu. Gameplay nije uvijen u neku interesantnu priču, već je fokusiran na brzinu i trkanje. Za razliku od priče (koja zapravo i ne postoji), prezentacija je u samom startu agresivna i prevazilazi očekivanja od jednog manje zvučnog budžetskog trkačkog naslova.

Powerboat GT 15Powerboat GT 16Powerboat GT 10

Prve trke će se odvijati u pomalo kvazi-ruralnim okruženjima Rusije na čijim su obalama razbacane stare kolibe i zadimljena industrijska postrojenja sa puno drveća u okolini. Pored brojnih lokacija na teritoriji Rusije (uključujući i potopljeno selo koje vam dozvoljava da se preko krovova odlepite od vode i vinete u vazduh), tu su i one mnogo atraktivnije u Grčkoj i na Karibima. Na svakoj lokaciji možete da se oprobate i u free-roam modu (nalik onoj u GTA igrama), koji je tu da vas opusti dok sečete talase i razgledate okoliš, ali i da posećujete razne hot-spotove, kupujete nove glisere i nadograđujete stare.

Pored par izleta, trkačka komponenta igre je fokus i glavni gameplay element. Prve trke su kratke, sa jednostavnim krugovima oko jednog ili dva ostrva, i puno drugih,  AI vođenih takmičara. Nešto kasnije, malo izazovniji vodeni tokovi imaće pozamašan broj prepreka i oštrih zaokreta zajedno sa iskusnijim i agresivnijim protivnicima. Nakon određenog broja trka otključavaćete nove predele za istraživanje. Završavanje trke među prva tri doneće vam novac i poene popularnosti – njihov kvantitet će se srazmerno povećavati sa težim trkama. Poeni popularnosti određuju vaš rang i ako su na zavidnom nivou, privući će sponzore. Skretanje pažnje sponzora je ključno jer donosi novac, a novac…

Powerboat GT 2Powerboat GT 22Powerboat GT 9

Same trke po vodi jesu dovoljno zabavne, ali ubacivanje naoružanja za eliminisanje protivničkih glisera i stvaranja ratne zone na vodi daje još jednu injekciju adrenalina. Pored standardnih speed-boost kutija, koje su dobre za privremeno ubrzanje i sticanje prednosti (ili češće gubljenje kontrole i izletanje na obalu), igra ubacuje neobičan arsenal oružja. Podvodne mine, baloni koji bacaju granate sa neba, E.M.P bombe koje onesposobljavaju elektroniku brodova u okolini, standardne rakete i torpeda, pa čak i eksplodirajuće žabe, samo su neki od mnogih "gedžeta" za destrukciju na vodi. Usporavanje drugih takmičara je veoma korisno, ali kada se nađete sami sa sedam protivnika iza sebe, naoružanih do zuba…pa, možete zamisliti. Direktan pogodak u punoj brzini sa bilo kojim od pomenutih oružja vinuće vaš brod u nebo ili na obalu, kada je bolje jednostavno restartovati trku nego juriti odmakle protivnike.

Kontrolisanje čamca je maksimalno pojednostavljeno (strelicama upravljate, a tasterima Shift i Space ispaljujete oružja i koristite ubrzanje), ali održavanje kursa dok izbegavate torpeda ili udarate drugi čamac je gotovo nemoguće. Ono što pomaže je to da su kontrole toliko jednostavne da bi i dete moglo da upravlja njima, ali njihov odziv najviše zavisi od brzine kojom se brod kreće. Kada dostižete punu brzinu i morate da izvršite i najblažu promenu kursa, postaju prilično osetljive, što će često rezultovati gubljenjem opšte kontrole i frustracijom.

Powerboat GT 19Powerboat GT 27Powerboat GT 8

Iako ćete u trkama provesti najviše vremena, postoje i druge aktivnosti vredne pomena koje vam mogu doneti novac. Vožnja turista, spasavanje davljenika, pa čak i šverc samo su neki od izvora prihoda. Najviše vremena trošićete na zarađivanje i trošenje na nova plovila, ali i na farbanje i održavanje kolekcije koju već posedujete. Tu je i vaš PDA uređaj pomoću koga u svakom trenutku možete da vidite mapu, čitate mejlove sponzora i pratite svoje finansije. Online multiplayer bi bio zabavan, ali sa vašim drugovima možete da se oprobate samo u LAN-u. Interesantna stvar je mogućnost aploudovanja slike vašeg čamca na sajt, a sve to direktno iz igre.

Powerboat GT je prelepa igra i njena lepota maskira neke druge, ne tako sjajne aspekte. Daleki predeli, kao i oni u neposrednoj blizini zaista su detaljni. Efekti vode su fenomenalni, a refleksija sunčeve svetlosti sa njene površine je odrađena perfektno. Fizika je iznenađujuće dobra za jednu arkadu, pa će zanošenje i skakutanje vašeg glisera na talasima izgledati zaista uverljivo. Igra će sigurno premašiti vaša vizuelna očekivanja na osnovu minimalne konfiguracije potrebne da se potera. Zvučna komponenta nažalost nije na nivou vizuelne. Zvuci motora i talasa su jednolični, ali se pozamašan broj kompozicija dobro uklapa u atmosferu.

Za naslov propraćen malom količinom novca, Powerboat GT je sasvim solidna igra. Da su se češki programeri samo još malo potrudili oko nekih aspekata, možda bi bila i najbolja u ovom zapostavljenom žanru. Pred leto koje samo što nije stiglo, u ovim kišnim danima može biti odlična zanimacija za njegov doček, a i mnogo je jeftinija od pravog krstarenja Karibima.

Naziv igre: Powerboat GT
Žanr igre: Racing/Arcade
Razvojni tim: Hammerware
Izdavač: Dreamcatcher Games
Datum izlaska: 25. februar 2008
Veličina: 1 CD
Diskutujte o igri na forumu
Screenshotovi: Powerboar GT

Minimalna konfiguracija:
CPU: 2 GHz Pentium 4 / AthlonT XP 2000+
RAM: 512 MB
VGA: 64 MB OpenGL 2.0 (GeForce 5500 / Radeon X600)

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2.5 GHz Pentium 4 / AthlonT XP 2500+
RAM: 1 GB
VGA: 128 MB OpenGL 2.0 (GeForce 6600 / Radeon X800)

Ocene:
Grafika: 86
Zvuk: 65
Igrivost: 70
70/100 Solidno

+ Prelepa grafika, odlična fizika za arkadu, dosta načina da zaradite
– Odziv kontrola, zvučna podloga

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*