Planescape: Torment opis


Sasvim drugačiji RPG

Iako sličan po načinu igranja i interfejsu, a i sam koristi Infinite engine, Planescape: Torment je drugačiji od igara iz serijala Baldur’s Gate i Icewind Dale. Kako je baziran na Advanced Dungeons & Dragons pravilima, borba teško da odudara od one viđene u drugim 2D RPG igrama iz perioda od 1998. do 2002. Ono po čemu se Planescape: Torment razlikuje je kompleksna i izvanredno napisana priča, sa filozofskim elementima, dugih i značajnih dijaloga i toliko razrađenih karaktera da mnogi od njih deluju kao stvarni. Planescape univerzum istovremeno je najkompleksniji ikada viđen u kompjuterskoj igri, podleže samo svojim neuobičajenim pravilima i zakonima, a ovaj fantazijski svet čini realističnim, ma koliko bio drugačiji od svega što naši umovi mogu da poimaju kao stvarnost. Možda Planescape nije igra za svakoga – oni naklonjeni književnosti i filozofiji, međutim, već nakon prvih minuta igranja shvatiće da ih ovde očekuje ne samo neobično putovanje kroz slikovito dočaran mračni svet, već i put otkrivanja onoga što leži u duši glavnog lika.

Planescape Torment 02 Planescape Torment 07 Planescape Torment 10

Sigil, The City of Doors

Planescape multiverzum zaista je zapanjujuće kompleksan, a njegova prezentacija ostaviće vas bez daha. To je svet u kome verovanja i ubeđenja imaju moć da promene realnost, zakone fizike, pa čak i da ubiju ili vaskrsnu. Sigil, The City of Doors, centralno je mesto ovog multiverzuma, a njegov naziv uskoro ćete naučiti da prihvatite bukvalno. Naime, ovo zaista jeste grad prepun portala koji mogu da vode bilo gde, u sasvim drugačije dimenzije, koje zajedno s njim čine multiverzum. Drugi naziv grada, The Cage (kavez), takođe proističe iz njegove glavne osobine: svako ko se u njemu nađe zarobljen je kao u kavezu ukoliko nema ključ koji otvara neki od portala, jer ne postoji drugi način da se izađe. Portal se može nalaziti u bilo kom otvoru: vratima, luku na arhitekturi zgrade, okviru slike, obruču bureta… Pojam ključ treba shvatiti sasvim simbolično, jer ključ jednog portala može biti bilo koji predmet, misao, pesmica koja se zvižduće na određeni način i još mnogo toga. Kada se jednom nađete u Sigilu, iako ćete istražujući ga verovatno otkriti po neki portal ukoliko slučajno posedujete ključ, nikako nećete moći da znate kuda taj portal vodi, a svetovi koje Sigil povezuje mogu biti još mračniji i opasniji od samog grada.

Ovim sumornim gradom neobičnih arhitektonskih struktura koje su nicale nasumično, stvarajući uske ulice i mračne sokake, vlada surova i enigmatska Lady Pain. Beskrupulozna i nedodirljiva, ona uliva strah u srce svakog ovde, jer jedan pogrešan potez može da je izazove da nesrećnika koji joj je stao na put pošalje u zloglasni Lavirint iz koga nema izlaza. Oni koji su uspeli da je vide tvrde da obučena u mantiju lebdi nad gradom, a da joj je lice prekriveno pretećim sečivima. Njene neumorne sluge, Dabusi, lebde po gradu zaposleni izgradnjom i popravkama mnogih, gotovo živih građevina i komuniciraju sa stanovništvom jedino putem vizuelnih rebusa koji se pojavljuju iznad njihovih glava.

The Nameless One i njegova družina

Na ovom neobičnom mestu koje spaja mnoštvo drugih, čak neobičnijih, vaš lik je još jedna misteriozna osoba koja prkosi realnosti. Na krvavom stolu u mrtvačnici gde reanimirani zombiji izvode sumnjive operacije na leševima, The Nameless One, heroj ove neverovatne priče, po ko zna koji put ustaje iz mrtvih, bez ikakvih sećanja o tome ko je i kako je tu dospeo; njegovo telo puno ožiljaka i tetovaža jedini je svedok njegovih prethodnih života i misterija koje morate otkriti. Ovde srećete i svog prvog saputnika, lebdeću lobanju neverovatnih verbalnih veština po imenu Morte. Iako će vam se brbljivi Morte učiniti kao prijateljski lik, a njegove opaske ponekad vas nasmejati do suza, u toku razgovora na trenutak ćete osetiti da nešto prećutkuje. Svejedno, združiće vas zajednička motivacija da pobegnete sa ovog bizarnog mesta, a dalja istraživanja, susreti s drugim likovima i avanture koje vam put nanese, postepeno će kroz dijaloge, dešavanja i vizije koje vam vraćaju otkrivati izgubljena sećanja, deliće prošlosti bezimenog junaka i njegove družine. Na vama je da otkrijete razloge njegove besmrtnosti, dok postepeno uviđate koliko su veliki uticaj njegove prethodne inkarnacije imale na svet i ljude u njegovoj okolini.

Planescape Torment 03 Planescape Torment 08 Planescape Torment 17

 Likovi koje srećete u svojim pustolovinama opisani su do detalja, a njihov karakter je ono što im utiče na ponašanje. Razgovorom sa njima otkrićete mnogo o svetovima iz kojih dolaze, njihovoj prošlosti i motivacijama, što se može pokazati kao dragoceno znanje. Ukoliko ih svojim ponašanjem izazovete ili ih u razgovoru napadnete i emotivno povredite, neki od njih će se čak okrenuti i protiv vas ili jednostavno napustiti grupu. Budite sigurni da ovi likovi nisu samo gomila piksela na ekranu – dubina njihovog karaktera i njihova moralna ubeđenja teško da su nešto što se može bez posledica zanemariti, a na skoro svako dešavanje neko od njih imaće sopstvene komentare ili započeti razgovor u grupi.

Quest-ovi i dijalozi

Dijalozi sa drugim likovima (onima koji su bitni za otkrivanje vaše prošlosti ili mogu da pomognu na vašem putu) takođe su veoma bitni, a pogrešan stav će vas često dovesti u nezgodnu poziciju. Iako Planescape: Torment daje potpunu slobodu u vezi sa izborom odgovora na mnogobrojne situacije, u razgovoru s drugima preporučljivo je da saslušate šta imaju da kažu i pokušate da saznate što više o njima, nadajući se da ćete otkriti pravi način kako da pridobijete njihove simpatije ili saradnju. U svetu ovako okrutnom, u kome vrebaju neslućene opasnosti, ne treba vam još jedan neprijatelj ako reč razumevanja i podrške može da vam obezbedi njegovu pomoć. Ovo je jedna od retkih igara gde možete da kažete istinu, zakunete se, lažete ili blefirate u toku konverzacije i da sve to utiče na moral vašeg lika.

S obzirom na to koliko uticaja vaše odluke imaju na dalji razvoj događaja, nije ni čudo što se najveći broj iskustvenih poena dobija baš kroz razgovore i quest-ove. S obzirom na moralnu slobodu da postupate po sopstvenoj volji u većini situacija, što utiče na pripadnost neutralnom, pozitivnom ili negativnom moralnom ubeđenju (alignment), možete očekivati i po desetak linija ponuđenih rečenica u toku razgovora sa NPC likovima (broj opcija zavisi od broja poena dodeljenih inteligenciji). NPC-ovi će uzimati u obzir i vaš alignment kada reaguju na vas, a naročito su osetljivi članovi grupe koji imaju drugačija ubeđenja. Oni koji su pozitivnih moralnih ubeđenja neće ostati ravnodušni ako lažete i kradete, dok će oni drugi biti užasnuti vašom željom da pomažete drugima.

Sigil je izolovano mesto do koga ne može da se dođe nikako drugačije osim putem portala, pa je kao takvo zaštićeno od osvajača i ratova. Međutim, daleko od toga da je to i mirno mesto; u njegovim klaustrofobičnim sokacima i tamnim uličicama vrebaju lopovi i bande, na svakom koraku se nalaze demonska bića iz drugih dimenzija, provokativno se šetaju prostitutke, a oni koji izgledaju kao nedužni prolaznici kojima treba pomoć najčešće su prevaranti koji pokušavaju da vam izvuku novčanik iz džepova. Ovo je grad u koji svraćaju mnogi stanovnici drugih svetova, pa ćete osim ljudi nailaziti na najneobičnija i najopasnija stvorenja, od kojih su pojedina toliko neprijateljski nastrojena da će se okomiti na vas ako im se samo obratite, dok će druga pokušavati da vas ubede u svoja religiozna verovanja i privole da se učlanite u njihovu frakciju. Svaka frakcija ima sopstvena ubeđenja i fanatično se pridržava pravila po kojima živi, čuvajući tajne od svih koji nisu članovi. Igra će vam pružiti priliku da se učlanite u većinu frakcija, što će vam obezbediti prednosti koje one pružaju (sposobnosti, oružje, quest-ovi, pristup određenim delovima mape), a u ostalih par frakcija već pripadaju neki od vaših saputnika.

Planescape Torment 05 Planescape Torment 11 Planescape Torment 14

RPG elementi

Uzimajući u obzir priču, jasno je da pri kreiranju svog lika ne možete da birate pol ili rasu, a igru počinjete kao pripadnik klase fighter. Na raspolaganju su vam osobine kojima treba dodeliti poene, što znači da možete da birate na koji način ćete igrati: inteligencija (veći broj opcija pri dijalozima, magijske veštine), snaga (veći damage pri borbi, nošenje većeg tereta), mudrost (lakše prisećanje zaboravljenih događaja i više iskustvenih poena), konstitucija (koliko povreda možete podneti u borbi i stepen regeneracije), harizma (reakcija NPC-ova na vas i sposobnost da budete vođa u grupi), spretnost (lopovske veštine i odbrana pri borbi). Vaš moral je na početku u domenu neutralnog. Dok budete igrali imaćete priliku da unapređujete ove osobine; pored toga, sa svakom vizijom dobijaćete ili iskustvo ili nove sposobnosti (jedna od njih je podizanje članova družine iz mrtvih, što s obzirom na nemogućnost vašeg lika da umre čini čitavu družinu besmrtnom). Na svojim putovanjima susretaćete osobe koje vam mogu preneti svoje znanje, odnosno podsetiti vas onih znanja koje ste nekada imali, tako da ćete moći slobodno da pređete iz klase fighter u klasu mage ili thief, pritom zadržavajući nivo prethodne klase, tako da se kasnije opet možete vratiti njenom usavršavanju.

Naravno, konverzacija vas može spasiti u mnogim situacijama, ali ne u svim, jer je većina bića u ovom multiverzumu nasilna ili jednostavno ima nešto protiv vas. Borba je u realnom vremenu, s tim da je možete zaustaviti pritiskom na taster space i onda posebno zadati sledeći potez svakom od članova tima. S obzirom na težinu protivnika i njihov broj, najčešće ćete i pribegavati ovome, osim ako niste gradili izuzetno jakog fighter-a (čime bi propustili dosta od priče, jer bi vam nedostajali poeni za inteligenciju i mudrost). Magovi na raspolaganju imaju veliki izbor moćnih magija, dok se lopovska veština obijanja ponekad može nadomestiti nasilnim razbijanjem brave. Nedostatak igre je što ponekad neki lik iz grupe kao da propusti svoj red za udarac, a kada vidite neprijatelja i pošaljete celu grupu u napad, ona često stoji i čeka da se neprijatelj približi i napadne. Kada jednom usmerite grupu na protivnika dovoljno je da jednom samo kliknete na njega, a onda će oni sami nastaviti sa borbom. Nažalost, borba izbliza ni najmanje ne izgleda impresivno, jer obično više protivnika stoje na istom mestu pa se, s obzirom na izometrijski pogled, često ne vidi ko kada i kako napada. Pojedino oružje i ostala oprema (magične narukvice, minđuše, medaljoni) dostupni su samo likovima određenih moralnih ubeđenja, a umesto oklopa vaš lik će koristiti tetovaže koje doprinose njegovim osobinama (mnoge od njih se otključavaju za kupovinu kako napredujete kroz priču i rešavate quest-ove). Svaki od pet likova koji vam se mogu pridružiti na putovanju ima svoje specifične sposobnosti i klasu i level-uje se zajedno sa vama.

Remek delo

Umetnički dizajn samog Sigila i drugih mesta koje ćete posetiti stvarno je impresivan, po stilu najsličniji nečemu što biste videli u stripu. Likovi su animirani kao niz sprite-ova na prethodno renderovanoj pozadini. Zvuci koje čujete u pozadini oživljavaju ovaj grad sumornih boja; čućete trgovce koji pokušavaju da nešto prodaju, prostitutke koje pokušavaju da zavedu prolaznike, siledžije kako prete dok prolazite ulicama. Muzika je odlična, mada prilično retka i ponekad se često ponavlja. Glasovna gluma ravna je onoj u filmovima! Iako nije svaka rečenica izgovorena, najbitnije konverzacije jesu i to daje posebnu atmosferu i dodatno produbljuje karakter likova koje srećete.

Ovo je igra iz 1999. i njena rezolucija je zaključana na 640 x 480 piksela. Widescreen mod dozvoliće vam da igrate pri većim rezolucijama, što će mnogo poboljšati njen izgled. Ukoliko vam se dešava da se igra uspori i broj FPS-a naglo padne, podešavanje kompatibilnosti na Windows 98 i spuštanje slajdera za 3D akceleraciju ispod podeljka na polovini najverovatnije će rešiti ovaj problem. Interfejs je sličan drugim igrama ovog tipa, dok desni klik mišem bilo gde na ekranu daje meni sa prečicama koji je dobrodošao dodatak.

Iako je prošlo skoro deset godina od kada se pojavio, Planescape: Torment je i dalje jedinstven naslov među kompjuterskim RPG igrama. Dozvoljavajući slobodu u ponašanju i biranju toka konverzacije, uz mogućnost da promenite klasu u toku igranja i na različite načine rešite mnoge quest-ove, prateći pritom glavnu priču, ovo je igra koju ćete moći da igrate više puta i uvek otkrivati nešto novo. Ljubitelji RPG-ova ne bi smeli da propuste ovo remek delo, kao ni oni koji uživaju u knjigama iz oblasti fantastike.

Naziv igre: Planescape: Torment
Žanr igre: RPG
Razvojni tim: Black Isle
Izdavač: Interplay
Datum izlaska: 12. decembar 1999.
Veličina:  4 CD-a
Screenshot-ovi: Planescape Torment
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU:  Pentium (ili ekvivalentnan) 200 MHz sa MMX
RAM: 32 MB
VGA: DirectX kompatibilna sa min 4 MB RAM-a

Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium II (ili ekvivalentan) 266 MHz sa MMX
RAM: 64 MB RAM
VGA: DirectX kompatibilna sa 8 MB RAM-a


+ Atmosfera, priča, karakteri, dijalozi, glasovna gluma, nelinearnost, quest-ovi, moralna sloboda
– Animacija borbe, povremeni pad FPS-a

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*