Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness – Episode One opis


Igre kao serije

Izdavanje igara u vidu epizoda postaje sve popularnije u PC igračkoj industriji, a najuspešniji projekti ove vrste su Sam & Max i epizode igre Half-Life 2, ali ima i mnogo onih kojima ovo nije pošlo za rukom. Poslednji pokušaj je igra zasnovana na stripu Penny Arcade, čiji je sadržaj u digitalni zabavni oblik prebacio nezavisni razvojni tim Hothead Games, pod naslovom Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness – Episode One. Umesto pravljenja igre samo za ljubitelje stripa, Gabe i Tycho su pokušali da naprave novu priču i svet koji sadrže stil i humor stripa zajedno sa još par likova iz stripa koji su se uklopili u ove novine. Da li je ova igra sa dugim nazivom vredna nabavke?

On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 12On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 2On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 24

Digitalni strip

Kada prvi put startujete Penny Arcade Adventures, moraćete da napravite lika po želji. Ovaj deo je veoma ograničen po pitanju odevanja i fizičkih osobina (naročito kada se poredi sa detaljnim alatima zastupljenim u drugim igrama), ali ipak ćete uspeti da napravite svog ljubimca bar približno onako kako ste ga zamislili. Vaš novostvoreni heroj ne samo da će se pojavljivati u 3D formi u samoj igri, već će biti deo 2D cut scena u vidu stripa dok napredujete kroz igru. Priča počinje 1920. godine u izmišljenom gradu New Arcadia dok vaš lik uređuje dvorište, kada se niotkuda pojavljuje gigantski robot (Fruit Fucker), jednim korakom drobi vaš mali dom i nastavlja da razara vaše susedstvo. Nakon par minuta upoznaćete i zvezde stripa (oni su, naravno, Gabe i Tycho), koje su takođe u potrazi za osvetom i prate tragove destrukcije ogromne metalne kante. Naoružani svojom grabuljom, pridružujete se likovima i uzvraćate udarac.

 

Sam gameplay je pola avantura, pola RPG. Avanturističku polovinu karakteriše klasično point & click izvođenje, dozvoljavajući vam da pričate sa drugim likovima, istražujete okolinu, lomite kutije i prevrćete kante za smeće u potrazi za korisnim predmetima . RPG polovina ogleda se u sistemu borbe koji liči na pojednostavljeni vremensko-potezni sistem koje godinama koriste mnoge igre iz serijala Final Fantasy. Vaši likovi imaju tri opcije u borbi: korišćenje nekog predmeta iz inventara, osnovni napad i specijalni napad Umesto čekanja na vaš red da biste iskoristili jednu od opcija, morate da pazite na skalu koja se nakon svakog napada prazni i polako regeneriše, što dodaje i strateški element igri,  jer ćete time svoje napade morati unapred da planirate: ako želite da na početku borbe iskoristite neki predmet koji će poboljšati napad, moraćete da sačekate na to, a zatim i na punjenje osnovnog napada, nakon čega se puni i specijalni. To znači rizik da budete napadnuti dok čekate da se skala vašeg najubojitijeg oružja napuni. Na kraju sve ovo izgleda kao kontrolisanje haosa dok pokušavate da održite kontinualan napad i sprečite neprijatelja da uzvrati na bilo koji način.

 

Borbeni sistem igre ima neke druge korisne osobine koje naginju ka strateškim elementima. Pored glavnih likova koje kontrolišete, imaćete i pomoćne, koji ne samo da će izvoditi dodatne napade jednom kada su spremni, već istovremeno kupuju dodatno vreme da se vaši specijalni napadi napune. Specijalni napadi su moćniji od običnih i predstavljaju prave mini igre u kojima pokušavate da nanesete što veću štetu neprijatelju. Svaki lik će moći da zaradi ukupno tri specijalna napada, dok će u onom drugom i trećem mini igre biti teže, ali će nanositi i srazmerno veću štetu. Još jedan način je kontra-napad, pa ako dobro procenite namere neprijatelja, moći ćete ne samo da ga blokirate, već i uzvratite i dobijete na vremenu, ali i napunite neki od specijalnih napada drugih članova tima. Sve ovo implemetirano je u jednostavan borbeni sistem pun strateških elemenata, zbog kojih će vaš mozak konstantno raditi punom parom.

On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 19On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 31On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 33

Iz 2D u 3D i obrnuto

 

Penny Arcade Adventures je jedno zadivljujuće umetničko remek delo što se vizuelnog aspekta tiče. Igra uspeva da zadrži comic stil koristeći pažljivo odabrane boje i šejdere koje 3D objektima daju 2D efekat. Sve cut scene su 2D animacija koja je dovodi u život na način koji dosad niste videli, ali nažalost sa totalnim odsustvom glasovne glume koja bi upotpunila doživljaj. Glavna zamerka može se uputiti pojedinim nivoima na kojima postoji veliki broj objekata za interakciju na jednom mestu, što postaje frustrirajuće, jer se morate pozicionirati na tačno određeno mesto između gomile drugih objekata da bi mogli da istražite/pokupite željenu stvar.

Strip sa zvukom

 

Audio komponenta deluje pomalo zastarelo, a to u ovom slučaju nije loše. Glasovna gluma glavnih aktera ne postoji, što je možda i najveća zamerka, a možda su programeri želeli da zadrže taj "nemi" efekat stripa. U igri postoji ogroman broj vrisaka, verovatno preuzetih iz svih popularnih crtanih filmova koji su se pojavili, pa ćete mnoge prepoznati. Na samom početku postoji narator sa komičnim komentarima, ali veoma kratko, dok se ne upoznate sa osnovnim mehanikama igre. Ukratko, muzika i zvučni efekti odrađuju odličan posao i delimično maskiraju "nemost" likova.

On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 24On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 34On the Rain Slick Precipice of Darkness Episode 1 9

Samo za fanove?

 

Problem igara zasnovanih na stripovima su zapravo njeni konzumenti. Fanovi stripa će sigurno mnogo više uživati u igri od onih koji ne poznaju Penny Arcade avanture. Sa cenom nešto manjom od 15 evra, nekih 6 sati gameplay-a i malom replay vrednošću, diskutabilno je da li treba nabaviti ovu igru. Možda je lakša nego što bi mnogi želeli, ali sadrži ogromnu količinu kvalitetnog sadržaja i svaki Penny Arcade ljubitelj jednostavno ne sme propustiti prvu epizodu. Na svu sreću, druga epizoda će dodati još veću dubinu celokupnom iskustvu, a koštaće upola manje, ako kreatori igre znaju šta je dobro za njih.

Naziv igre: Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness – Episode One
Žanr igre: Adventure/RPG
Razvojni tim:  Hothead Games
Izdavač:  Hothead Games
Datum izlaska: 28. maj 2008.
Veličina: 123 MB
Download adresa: Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness – Episode One
Screenshot-ovi: Penny Arcade Adventures: On the Rain-Slick Precipice of Darkness – Episode One
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1 GHz Pentium 4 ili AMD ekvivalentan
RAM: 512 MB
VGA: NVIDIA GeForce FX 5200 ili ATI Radeon 9500 sa 64 MB

Preporučena konfiguracija:
CPU: 1.5 GHz Pentium 4 ili AMD ekvivalentan
RAM: 768 MB
VGA: NVIDIA GeForce 6600 ili ATI Radeon X800 sa 128 MB

Ocene:
Grafika: 82
Zvuk: 70
Igrivost: 78
78/100 Solidno


+ Grafika, humor, jednostavnost
– Mala replay vrednost, nepostojanje glasovne glume, previše kratka i laka

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*