Paraworld opis


Paraworld 17 Paraworld 14 Paraworld 01

Za Nemačkog izdavača Deepsilver-a se može slobodno reći da u poslednje vreme izbacuje neverovatno kvalitetne naslove, koji svojim kvalitetom sve ozbiljnije konkurišu naslovima vodećih svetskih izdavačkih kuća. Stoga, za Sunflower-ov Paraworld, može se reći da dolazi kao šlag na tortu, koju je Deepsilver napravio ove godine (naravno višnja na vrhu će pripasti Gothic III). Zaista, kada su se pojavili prvi screenovi za ovu igru, hit je bio na pomolu. Međutim tako je bilo i za mnoge druge naslove, koji bi obično mesec dana nakon izlaska i neprekidnog igranja padali u zaborav (Imposible creatures pr.aut.). Bilo kako bilo, Paraworld je izašao, a da li će ova igra brzo pasti u zaborav ili će postati legenda, zavisi pre svega od gaming zajednice.

Da li ste ikada imali želju da komandujete timom krvoločnih Alosaurusa ili da izazovete stampedo Brachiosaurusa? Ne znam za vas, ali meni je to bila želja još od kad sam kao klinac i gledao emisije o dinosaurusima na National Geografic-u. Sama ideja, da se napravi igra u kojoj možete komandovati ovim praistorijskim divovima, je toliko sjajna i jednostavna, da navodi na pitanja kako se do sada niko nije setio da napravi ostvarenje ove tematike! Takođe, Paraworld dolazi kao hladan tuš osveženja nakon stotina šablonskih naslova, čije su tematike uvek bile spasavanja srednjih zemalja, srednjovekovnih kraljevstava i razbijanje švaba u WWII. Ukoliko su i vas smorili takvi naslovi Paraworld je prava stvar za vas.

U kampanju vas uvodi cinematik rađen u endžinu igre, a počinje tako što troje mladih avanturista dolazi u tajnu organizaciju SEAS, u želji da zatraže pomoć od predsednika te organizacije – Jarvis Babbit's-a, ne bi li bili u mogućnosti da istraže najmisterioznije delove planete zemlje. Nakon kratkog razgovora Babbit ih prosleđuje svojoj Desnoj Ruci, gospođici Adi Loven, koja će naše junake poslati na mesto za koje ni u najluđim snovima nisu mislili da postoji. Problemi nastaju kada organizacija SEAS želi da se otarasi naših junaka i tada u želji da ih spase, gospođica Ada Loven ih ubacuje u brod koji usled jake oluje biva potopljen. Međutim, neustrašivi trio zahvaljujući srećnim okolnostima ostaje živ, ali i izgubljen u ovom fanscinantnom i nepoznatom svetu.

Gameplay igre je temeljno promenjen u odnosu na druge naslove ovog žanra, tako da će većini igrača trebati vremena kako bi se uhodali. Programeri su zaista pokušali da naprave potpuno orginalnu igru, koju igrači neće porediti sa Warcraftom ili AOE. Da bi uspeli u tome, morali su da izmene čitavu ekonomiju i klasifikaciju jedinica. Pre svega, prvo što ćete primetiti, kada budete počeli da igrate, je velika tabela koja se prostire na levoj strani ekrana, a u tabeli imate pregled svih jedinica koje posedujete na mapi. Tabela je podeljena na 5 delova, a u svaki deo može da stane određen broj jedinica. Svaki deo tabele ima svoj rank i što je rank veći manje je slotova za smeštanje jedinica i obrnuto. Primera radi, u prvom ranku imate 25 slotova, dok u poslednjem petom samo 1 slot, zbog čega je preporuka da samo najjače jedinice zauzimaju 4 i 5 rank (heroji i titani). Ono što je takođe novina je to da bukvalno sve jedinice pod vašom komandom (od običnih seljaka pa do moćnih titana) imaju pravo napredovanja i mogućnost da ih premestite u viši rank Da bi neku jedinicu poslali u viši rank, biće vam potreban određeni broj skull poena. Skull poene igrač sakuplja prilikom borbe i za svaku palu protivničku jedinicu dobijate određeni broj skull poena. Morate dobro paziti koje ćete jedinice da pravite i unapređujete, da ne biste u suprotnom posle lupali po monitoru i nabrajali članove porodice suparničkom igraču. Takođe, druga stvar, na koju morate da se priviknete, je ekonomija u igri. Svi smo navikli da ubacimo trista radilica u rudnik i da sakupimo što je moguće više resursa. Međutim, ovde je situacija sasvim drugačija. Igrač može da sakuplja određenu količinu resursa u zavisnosti od epohe u kojoj se nalazi. Kada vam količina nekog resursa dođe do maksimuma, radilica automatski prestaje da radi sve dok igrač ne počne da troši nagomilane resurse! Ovo je za svaku pohvalu, pogotovo u multiplayer okršajima, jer su mečevi dinamični i nemoguće je osetiti ekonomsku nadmoć protivničkog igrača. Čak i kada protivnik kontroliše 3/4 mape imacete šansu da pobedite. Ono što je glavna zamerka igre je odsustvo hotkeys tastera prilikom gradnje i izrade jedinica, tako da ćete morati sve da radite preko vašeg repatog prijatelja. Štaviše, tastatura će vam biti manje-više beskorisna tokom cele igre.

Možete da birate između 3 plemena: Norsemena, Dustridersa i Dragon Clana. Sva tri plemena imaju karakteristike koje ih međusobno razlikuju, tako da Norsmen pleme poseduje veoma moćne i destruktivne jedinice, kao što su nosorozi i mamuti, ali su zato prilično spori i tromi. Dustriders pleme ima pokretne town hallove, pa je igrač u svakom trenu u mogućnosti da se preseli sa jednog kraja mape na drugi. Takođe, jako su dobri u dresuri dinosaurusa, tako da neke od najubitačnijih jedinica dolaze iz njihovog plemena (T-Rex, Alosaurus). Naravno, ko ima najjači napad, uvek ima šuplju odbranu, tako da su im građevine i jedinice dosta slabe. Dragon clan je pleme koje se najviše oslanja na tehnologiju, a jedinice su specijalizovane za stealth napade i postavljanje zamki. Takođe, nisu toliko dobri u dresuri životinja, ali to nadoknađiju ubitačnim mehaničkim jedinicama. U multiplayer-u balans ove tri strane je jako dobar, tako da svako pleme ima svoju šansu u međusobnim duelima. Tu su i specijalne jedinice, takozvani ‘titani’,koji spadaju u najmoćnije jedinice u igri (ukoliko ne računamo heroje). Svako pleme ima svog titana. Norsemani imaju moćnog Triceraptosa, Dustridersi imaju krvoločnog T-Rexa, dok Dragon clan poseduje džinovskog Seismosaurusa.

AI protivnika je dobar. Računar će vas neprekidno napadati u talasima. Svaki talas će biti ubitačniji od predhodnog, tako da ćete se dosta namčiti prilikom odbrane baze. Inteligencija vaših jedinica je blago rečeno katastofalna. Ukoliko vaše jedinice nanjuše protivnika, zaleteće se na njega kao muve bez glave, tako da, ukoliko ne želite da glupo izgubite ceo tim vaših omiljenih dinosaurusa, moraćete stalno motriti na njih (držati svu vojsku u bazi ili jednostavno unajmiti bejbisiterku). Zaista, ovo predstavlja takav problem (pogotovo u multiplejeru) da može da vas dovede do granice nervnog sloma.

Igra grafički izgleda spektakularno i zaista je prijatno posmatrati čitav svet koji vas okružuje. Moguće je prebrojati svaku travku na zemlji i svaki list na drvetu. Zaista, ovakvo detaljnu grafiku ima još jedino Ground Control II. Da bi Paraworld videli u pravom svetlu moračete da ga igrate na minimalnoj rezoluciji od 1280×1024 (naravno i sa svim ostalim stavkama nameštenim na maksimumu), a za taku exibiciju biće vam potebna high-end grafička karta, brdo RAM memorije i naravno procesor na 3GHz. Muzika je takođe na visokom nivou. Nakon dužeg slušanja primetićete da i nema puno melodija, ali bez obzira na to, muzika se odlično uklapa u atmosferu i daje igri poseban šmek.

Igivost je dobra, ali ne i odlicna, pre svega zbog toga što se igrač mora navikavati na novi sistem igranja, koji u početku pomalo ubija ritam. Nemogućnost hotkey tastera smanjuje brzinu izgradnje i tera igrača da klikće desnim tasterom bes prestanka, takođe, igra je generalno poprilično spora, dok je izgradnja jedinica gotovo momentalna. Tako da brži prevrati u igri nisu mogući, jer će protivnički igrač uvek za tili čas napraviti nešto vojske u glavnoj bazi. Bitke su urađene dosta nepregledno i prilično je teško vladati situacijom. Ono što dosta pomaže prilikom borbi je tabela jedinica sa leve strane, gde ćete moći da pratite borbu i unapređujete jedinice, ali opet preglednost same borbe je dosta loše odrađena. Takođe, ograničenje po rankovima dodatno ubija igrivost, jer ćete u posedu moći da imate tek par onih pravih jedinica koje mogu da naprave dar-mar protivniku, a da bude još gore takve će vam jedinice uvek prve umirati.

Paraworld je uveo par novina u svet RTS, koje će verovatno biti primenjivane u budućim naslovima. Takođe, može se reći da je najorginalniji naslov u RTS žanru ove godine. Međutim, druga strana medalje je to da igra pati od niza dečijih bolesti koje umeju da frustriraju i nadam se da će uskoro izbaciti patch koji će korigovati propuste i koji će bar malo povećati igrivost. Paraworld je definitivno hit igra koja puno obećava, ali da li će postati legenda? Gameri, to zavisi samo od vas…

Naziv Igre:
Paraworld
Žanr:
RTS
Razvojni Tim:
Sunflowers
Izdavač:
Deepsilver
Datum izlaska:
15.09.2006.
Veličina:
1 DVD
Ostatak screenshotova:
Paraworld

Ocene
Grafika: 92   
Zvuk: 86
Igrivost: 83
Ukupna ocena:
88/100
Vrlo Dobro

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*