No One Lives Forever 2: A Spy In H.A.R.M.’s Way opis


Nakon uspešnog originala iz 2000. godine, Monolith Productions, razvojni tim koji stoji iza igara kao što su F.E.A.R., Condemned i Aliens vs. Predator 2, obradovao je igrače naslovom No One Lives Forever 2. Veran prethodnom delu, NOLF 2 i dalje prati tajne misije šarmantnog UNITY agenta Kejt Arčer u borbi protiv kriminalne organizacije H.A.R.M. Ova odlična FPS igra sa elementima stealth akcije ima i novine u obliku pojednostavljenog, ali veoma efektivnog sistema napredovanja lika. Međutim, karakteristična atmosfera, humoristički pristup i komični protivnici su ono po čemu će vam sigurno ostati u sećanju.

No One Lives Forever 2 06 No One Lives Forever 2 21 No One Lives Forever 2 36

Zaplet je klasičan, a sama priča je parodija na mnogobrojne filmove o super špijunima iz doba hladnog rata. Zgodna i lepa agentica nasuprot karikaturama negativaca i njihovih zlobnih organizacija koje pokušavaju da zavladaju svetom, jedna tajna organizacija nasuprot druge, dobro nasuprot zla, večni je sukob koji ne zastareva ni danas.  Gameplay kombinuje šunjanje, pucnjavu i sakupljanje informacija. Iako su nivoi linearni i mnogi događaji skriptovani, a na mape ćete se u istom nivou vraćati više puta, osmišljeni su tako da svaki put deluju sveže i nude sasvim nove izazove. Tiho eliminisanje protivnika je neophodno, jer ukoliko otkrijete svoj položaj, možete očekivati alarm i poteru. Igra eksplicitno pokazuje kada je Kejt dobro sakrivena u senci, a naginjanje iza ugla da biste naciljali neprijatelja pištoljem sa prigušivačem ili samostrelom i sakrivanje njegovog tela podjednako je zabavno kao i otvorena pucnjava. Ipak, nemojte očekivati da ćete na višim nivoima težine lako uspeti da se obračunate sa protivnicima. Sigurnosne kamere, reflektori koji pretražuju okolinu i stražari primoraće vas da tražite alternativne puteve kroz nivoe, dok vešto izbegavate smrtonosne zamke, postavljate eksplozive i provaljujete na strogo čuvane lokacije. Stražarima možete skrenuti pažnju na drugu stranu tako što ćete napraviti buku tamo gde želite da ih odvučete (obaranjem flaše, bacanjem novčića, ispaljivanjem strele). Nesumnjivo, žene nindže na početnim nivoima mnogo su zanimljiviji protivnici od bilo kojih grubijana naoružanih do zuba, a prilika da im se suprotstavite korišćenjem njihovog oružja, šurikena i katane, odlična je dopuna dinamičnoj akciji u igri.

No One Lives Forever 2 01 No One Lives Forever 2 05 No One Lives Forever 2 13

Kejt je super špijun i na raspolaganju su joj mnoge spravice visoke tehnologije, neupadljivo maskirane kao šminka, parfem, sprej za kosu, tako da ćete sa sobom imati fotoaparat, kalauz, lemilicu, pa čak i sprej za uništavanje tela neprijatelja. Igračka, metalna mačka na navijanje, jedna je od najbizarnijih oružja koje posedujete – ovo je zapravo eksplozivna naprava koja će neoprezne neprijatelje dići u vazduh. Čak će i banana koju zgrabite sa obližnje tezge dok bežite od policije zgodno poslužiti za ometanje potere, jer će policajci koji se okliznu ostajati neko vreme onesvešćeni. Zamke za medvede, koje možete da postavite na određenim nivoima, zakovaće neprijatelja za jedno mesto skoncentrisanog na zamku i svoju povredu, sve dok ne uspe da se oslobodi. Čak ni protivnici nisu bez trikova – dok se premeću, katanama odbijaju metke, trče, sakrivaju, bacaju na zemlju, proviruju iza uglova da bi vas upucali ili nestaju u oblaku dima šaljući kišu šurikena ka vama, imaćete priliku da vežbate svoje reflekse i pokušate da ih nadmudrite. Neki nivoi poslaće vas u naseljena mesta, pa ćete morati da pazite da vas stanovništvo ne vidi sa izvučenim pištoljem, šunjaćete se ulicama da ne biste privukli pažnju, a ni slučajno nećete smeti povrediti nijednog civila ili pripadnika policije. Ovde su više nego dobrodošle strelice za praćenje, koje obeleženu metu prikazuju kao crvenu tačkicu na minimapi, omogućavajući vam da lakše izaberete put kojim na njih nećete naleteti. Kao tajni agent moraćete i da prevarite kriminalnu organizaciju da ste zainteresovani da joj se pridružite, tražeći pogodnu priliku da postavite nekoliko prisluškivača i provalite u sef koji čuva podatke o tajnom projektu. Nasuprot ovoj tajnoj misiji, na Antarktiku ćete morati da postavite eksplozive i onesposobite neprijateljske komunikacije pa će vaše šunjanje i tiha likvidacija neprijatelja na kraju završiti spektakularnom vožnjom motornih sanki i eksplozijama u vojnoj bazi. Posebno u ovom delu priče nivoi su ogromni pa je korišćenje sanki neophodno – njihova kontrola, međutim, nije najsjajnije urađena i to je verovatno i jedini propust ove igre.   

No One Lives Forever 2 03 No One Lives Forever 2 11 No One Lives Forever 2 27

Završavajući zadatke u glavnoj priči i sporednim misijama, kao i prikupljanjem svih informacija na koje naiđete pretraživanjem okoline, dobijate dragocene iskustvene poene koje koristite za unapređivanje osobina vašeg agenta. Interaktivnost dodatno doprinosi uživljavanju u priču, a zbog bonus poena imaćete želju da pretresete svaku fioku, otvorite svaki ormar i opelješite sve pale neprijatelje u potrazi za dodatnom municijom. Nalaženje pojedinih tajnih dokumenata ili prisluškivanje razgovora može da otvori nove sporedne misije. Kejt može da napreduje u preciznosti gađanja, veštini rukovanja oružjem, šunjanju, korišćenju špijunske tehnologije, pretraživanju neprijatelja i dokumentacije, izdržljivosti, korišćenju pancira i težini koju može da ponese. S obzirom na to da je ovo prvenstveno FPS igra, od esencijalnog značaja su osobine vezane za oružje, pancir i izdržljivost, ali uskoro ćete shvatiti da svaka sposobnost mnogo doprinosi lakšem savladavanju specifičnih misija. Nema dovoljno iskustvenih poena da biste unapredili sve veštine do maksimuma, pa morate da odlučite koje su za vaš stil igranja bitnije.

NOLF 2 je zabavna pucačina, sa lepo dizajniranim ogromnim mapama i raznovrsnim gameplay-om, koja će vas osvojiti svojim humorom i veselim pristupom još uvek neprevaziđenim temama o špijunaži, infiltraciji i tajnim organizacijama. Ne treba ni napominjati da je glasovna gluma vrhunska, a muzička podloga dostojna filma Džejms Bond. Zgodna i lepa špijunka još jedan je razlog da posvetite pažnju ovoj legendarnoj igri i uživate u sasvim drugačijem FPS-u od onih na koje ste navikli.

Naziv igre: No One Lives Forever 2: A Spy In H.A.R.M.'s Way
Žanr igre: FPS
Razvojni tim: Monolith Productions
Izdavač: Sierra/Fox Interactive
Datum izlaska: 5. oktobar 2002.
Screenshot-ovi: No One Lives Forever 2
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: Pentium III 500 MHz ili ekvivalentan
RAM: 256 MB
VGA: 32MB Direct3D, DirectX 8.1 kompatibilna
Preporučena konfiguracija:
CPU: Pentium III 1 GHz ili ekvivalentan
RAM: 256 MB
VGA: 64MB Direct3D, DirectX 8.1 kompatibilna

+ Prezentacija, humor, glasovna gluma, stealth elementi
– Loša kontrola snežnih sanki

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*