Nikopol: Secrets of the Immortals opis


Blade Runner sa primesama StarGate-a

Mnogi od nas prvi put su čuli za francuskog umetnika i reditelja Enkija Bilala, inače rođenog u Beogradu, tek kada se pojavio film Immortel Ad Vitam 2004. Autor je filmom verno preneo cyberpunk atmosferu iz svoje trilogije stripova o Nikopolu, pobunjeniku protiv korumpirane vlasti koji uspeva da pobegne iz kapsule za hibernaciju u futurističkom Parizu. Grad sličan onom iz filma Blade Runner, preplavljen genetički modifikovanim ljudima i vanzemaljcima, neobična piramida na nebu i egipatski bogovi, urađeni su potpuno u CGI tehnici i kombinovani u scenama sa pravim glumcima. Danas imamo priliku da sami učestvujemo u ovoj priči jer je francuski studio White Birds (osnovan od strane Benoit Sokala), pod budnim okom Bilala, upravo izdao igru pod nazivom  Nikopol: Secrets of the Immortals. S obzirom na prethodno iskustvo razvojnog tima u ovom žanru (Paradise, Sinking Island) može se već u startu  pretpostaviti da je u pitanju veoma kompetentna avantura sa zanimljivim zagonetkama, obogaćena specifičnim stilom zahvaljujući svojim stripskim korenima.

Nikopol 18 Nikopol 25 Nikopol 32

Na samom početku saznaćete da je lik koga vodite zapravo slikar Alcide Nikopol, sin revolucionara koji usled greške u sistemu uspeva da pobegne iz svoje kriogene ćelije. Isečci iz novina uputiće vas u najnovije događaje u gradu: svemirski brod u obliku džinovske piramide iznenada se pojavio na nebu iznad Pariza, a njegovi neobični putnici, bogovi Starog Egipta, od vlasti traže astronomske količine goriva da bi nastavili put. Jedno od božanstava, Anubis, stupiće u kontakt s vama nakon uspešnog bekstva od monstruoznog vladinog progonitelja i poslati vas u potragu za ocem. Naime, Horus, i sam osuđen od strane svoje božanske braće, koristi vašeg oca kao telo-domaćina i jednog od predsedničkih kandidata na nameštenim izborima, pokušavajući da zavlada i izbegne kaznu. Zanimljivi zaplet iz filma u kome Horus u telu Nikopola-oca traži ženu koja na svet može doneti njegovo dete pre nego što mu započne kazna, ovde je potpuno izostavljen i zamenjen ne tako originalnim političkim motivom. Iako vam za igranje neće biti potrebno čitanje stripa ili gledanje filma, čini se da je priča brzopleto ispričana, ne dajući igraču dovoljno informacija o prošlosti i motivima glavnih likova, pa neki događaji ostaju neobjašnjeni i nelogični.

Point & click u 3D okruženju

Kao i stripovi i film pre nje, igra odiše karakterističnom atmosferom. Od poluurušenog stana, preko sive gradske panorame kojom proleću vozila budućnosti, pa sve do starih egipatskih bogova prinudno parkiranih iznad grada – sve je predstavljeno pažljivo, detaljno i verno. Sekvence događaja koje se odvijaju u vidu kratkih filmova u toku igre animirane su nalik na scene u stripu, ali dinamično i originalno, tako da ćete čim se završe poželeti da ih odgledate ponovo u želji da ne propustite nešto; opcija za ovo, nalik na recimo onu u igri Syberia, ovde nažalost nije implementirana. Zvučna podloga je uspešno uklopljena u atmosferu, dok je glasovna gluma glavnog lika apsolutno izvanredna.

 Nikopol 02 Nikopol 15 Nikopol 24

I sam meni igre je neobičan – do raznih opcija doći ćete tako što ćete rotirati kameru dok osmatrate panoramu grada sa velike visine. Igra je potpuno 3D, pa i kameru možete rotirati za 360 stepeni, kao i osmotriti prostor iznad i ispod sebe. Međutim, ipak se radi o point & click igri, pa vam je kretanje ograničeno na levi klik kada se na ekranu pojavi strelica za smer. Kursor će promeniti oblik kada ga postavite iznad predmeta s kojim možete da imate interakciju, a oni su lako vidljivi i prepoznatljivi. Inventar se dobija pritiskom na desno dugme miša, i organizovan je kao prsten u centru ekrana koji se sastoji od pokupljenih predmeta iz okoline. Nemoguće je kombinovati predmete u inventaru, ali to vam ionako ni u jednom trenutku neće biti potrebno za rešavanje zagonetki.

Raznovrsne zagonetke

Nikopol će čak imati priliku i da puca iz snajpera, prekodira sigurnosne kartice,  provaljuje iz zaključanog kovčega, dekodira šifrovane poruke – mnoge zagonetke su originalne i pažljivo osmišljene, a problemi na koje ćete nailaziti odlično se uklapaju u priču, uverljivi su i doprinose atmosferi. Nemojte se iznenaditi što će pojedine zagonetke nametnuti vremensko ograničenje za rešenje, pa ćete za par sekundi morati da se sakrijete, blokirate prolaz ili manipulišete nekim predmetima. Tradicionalno, timed puzzles nisu omiljene kod igrača avantura jer odstupaju od ustaljenog laganog režima rešavanja logičkih zagonetki. Međutim, iako u početku iznenađujuće i šokantne jer će vam lik poginuti po nekoliko puta pre nego što shvatite šta treba da uradite, ipak će vas naterati da nastavite s pokušajima. Ovde je veoma bitno što se “oživljavanje” vašeg lika dešava gotovo trenutno, bez nepotrebnog čekanja na učitavanje, uz poneki njegov duhovit komentar ili skriveno uputstvo kako da teškoće prevaziđete. Uopšte, Nikopolovi komentari su veoma korisni u toku igre i često će vas uputiti u pravom smeru suptilnim nagoveštajima. Pojedine zagonetke su prilično kompleksne i zahtevaju da u vidu imate nekoliko izvora informacija pri njihovom rešavanju.

Nikopol 05 Nikopol 21 Nikopol 28

Solidna ali kratka avantura

Očigledna mana ovog naslova je dužina. I pored nekih složenih problema i primoranosti da vremenski ograničene zagonetke ponavljate više puta dok vam rešenje ne postane očigledno, igru ćete najverovatnije završiti za samo nekoliko sati. Potpuno je linearna i nameće jedno jedino rešenje koje morate pronaći, iako bi u realnom svetu postojalo više različitih načina da se izborite sa takvim problemom.

Čak i pored odličnog stila, perfektne glasovne glume i kreativnih zagonetki, ovo je ipak samo solidna i zabavna avantura koja, nažalost, ima konfuznu i kratku priču. Autori su izjavili da planiraju čitavu Nikopol trilogiju, pa još ima nade da budući nastavci budu duži i donesu razjašnjenja priče koja nedostaju ovom naslovu.

Naziv igre: Nikopol: Secrets of the Immortals
Žanr igre: Point & Click avantura
Razvojni tim: White Birds
Izdavač: Got Game Entertainment
Datum izlaska: 20. septembar 2008.
Screenshot-ovi: Nikopol: Secrets of the Immortals
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 1.7 GHz Pentium 4 / AMD Athlon
RAM: 512 MB (1 GB za Vistu)
VGA: ATI Radeon 9600 / NVIDIA 6 serija sa 128mb

Preporučena konfiguracija:
CPU: 2 GHz Pentium 4 / AMD Athlon
RAM: 1 GB (2 GB za Vistu)
VGA: ATI Radeon / NVIDIA sa 256 mb

Ocene:
Grafika: 73
Zvuk: 80
Igrivost: 76

77/100 Solidno

+ Prezentacija, zagonetke, glasovna gluma
– Prekratko, nedovoljno objašnjena priča, linearnost

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*