Need for Speed: Undercover opis


Već smo navikli da svake godine, ničim izazvano, EA izbaci novu verziju NFS-a, tek neznatno ušminkanu i bez suštinskih novina. Jedva zasluživši novo ime u serijalu, Undercover veštački nastavlja tamo gde je Most Wanted stao. Već hiljadu puta viđena priča o ilegalnim uličnim trkama će, nažalost, pažnju privući isključivo zahvaljujući reklamama i odličnom marketingu, a ne svojim kvalitetom ili nekim revolucionarnim promenama u gameplay-u, grafici ili izboru automobila. Što bi narod rekao: "Ajmo Jovo nanovo".

NFSUndercover 02 NFSUndercover 27 NFSUndercover 37

Uz fantastične prethodnike poput Need for Speed III: Hot Pursuit, Need for Speed: Porsche Unleashed ili začetnika žanra ilegalnih uličnih trka, Need for Speed: Underground, čak bi i trka traktora marke "Toma Vinković" po izoranim sprskim brdima bila odlično prodavana. I toga su u EA savršeno svesni. Vođeni veoma kvarnom devizom lepljenja NFS franšize na svakakvo smeće, ova kompanija već duže vreme sama potkopava svoj ugled u svetu video igara. No, da budemo realni, Undercover će svakako naći svoju publiku, makar među adolescentima kojima nije važna priča, unapređivanje žanra ili kompleksno budženje automobila, već samo divljanje po ulicama, ili među onim igračima koji bi s vremena na vreme odigrali par trka bez previše uplitanja u suštinu igre. Za veće domete ovaj naslov jednostavno nije.

Prvi utisak koji će na vas Undercover ostaviti i pokazati koliko je nisko pao nekad moćni NFS serijal je potpuno zbrzana igra. Čak ni u uvod, koji je u prethodnicima bio od važne uloge, nije uloženo dovoljno truda. Umesto bilo kakvog startnog ekrana, gde biste podesili grafiku, kontrole i ostale opcije, dočekaće vas potpuno konfuzna animacija i baciti usred policijske potere, gde vam je cilj, pogađate, da pobegnete i sklonite se. Dok još pokušavate da shvatite o čemu se u zapravo radi, veoma naivno izrežiran filmić će vam, ako se baš udubite, objasniti da ste vi u stvari policijski detektiv koji je na tajnom zadatku. "Priča", koja bi u možda u Bolivudu i imala nekakvu prođu, je skup svih zamislivih klišea koje smo videli u brojnim filmskim ostvarenjima. Mada, kako u daljem toku igre i nećete mnogo pažnje obraćati na istu, to nije ni tako važno.

Da ne bude sve tako crno, ova igra ipak ima neke solidne momente. Gameplay je dosta dobar, pod uslovom da volite arkadu. Upravljanje automobilom zaista varira i za navikavanje na svaki model biće vam potrebno neko vreme. Kao i do sada, brzina je odlično dočarana i taj adrenalin faktor je sjajno uhvaćen. Izbor automobila je perfektan. Modeli koji su ponuđeni variraju od američkih "muscle" modela iz sedamdesetih, preko standardnih evropskih superautomobila, do jeftinih, a nestvarno brzih japanskih munjica. Jedina novina koju do sad nismo imali prilike da vidimo u NFS-u je uprošćeni RPG momenat. Naime, svaka uspešno odvozana trka će vam donositi iskustvo i napredovaćete u raznim kategorijama i veštinama poput menjanja brzina ili skretanja, ali i penjati se na lestvici underground vozača automatizovanim levelovanjem. Interesantna novina koja donekle ima praktičnu namenu, jer ćete u kasnijim nivoima igre primetiti da lakše vozite neke modele i trke. Takođe, s vremena na vreme ćete odraditi po koji poseban poslić, ali sve se na kraju svodi na vožnju od tačke A do tačke B ili obratno. Varijacije trka su do sada uglavnom već viđene, mada posle nekog vremena staze postaju naporne zbog dužine.

NFSUndercover 63 NFSUndercover 18 NFSUndercover 22

Jedan od najozbiljnijih nedostataka je uprošćenost svega onoga što smo do sada imali prilike da vidimo u NFS igrama. Na trke ćete stizati jednostavnim pritiskom na "tab" taster, tako da je ogromna mapa u koju je uloženo dosta truda sasvim nepotrebna. Režim slobodne vožnje postoji, ali nema nikakvu namenu osim jurnjave sa policijom. Najveći minus i svakako najveće razočarenje je budženje automobila. Neodvojivi element ovog tipa igara Undercover je uspeo da dotera do apsolutno neinventivnog sklapanja predefinisanih delova i svaka kreativnost igrača time je isečena u korenu. Umesto sakrivenih prodavnica, delova koji se teškom mukom otključavaju i neverovatnog zadovoljstva koje je igrač doživljavao po uspešno modovanom automobilu u prethodnim nastavcima, dobili smo jednostavan meni, u koji se ulazi odmah u "pause" ekranu i sve je na dohvat ruke. Ista situacija je i sa kupovinom automobila. Bruku ovako epskih razmera sebi ne dozvoljavaju ni slovački razvojni timovi i sasvim je nejasno zbog čega, kako i zašto se EA nije makar malo potrudio da doda kompleksniju notu ovom aspektu igre.

Ni tehnikalije ne odskaču mnogo od opšteprosečnog utiska. Grafika je za najtanju nijansu bolja od prethodnika. Modeli automobila, animacija, fizika i teksture izgledaju dobro, ali daleko od vrhunskih dostignuća modernih video igara, što bi bilo pošteno očekivati od giganta kakav je Electronic Arts. Zvuk motora, škripanja guma ili sudara automobila je odličan, ali izbor pesama i izvođača koji čine soundtrack je jednostavno jadan. Umesto adrenalinskih šokova koji pumpaju krv u glavu prilikom trka, imamo kvazi atmo numerice koje su sve, samo ne uzbudljive. Atmosfera je donekle za prelaznu ocenu, samo zbog dobrog doživljaja brzine.

NFSUndercover 48 NFSUndercover 36 NFSUndercover 38

Posle dugih godina iščekivanja, polako gubimo i poslednju trunku nade da će EA ikada uspeti da ponovi fenomenalni Underground. Suprotno od toga, svake praznične sezone, poput masovno sklapanih igračaka kojima se dete zaigra dva, tri dana i ubrzo zaboravi na njih, dobijamo nove promašaje. Da smo u školi, za ovakav "projekat" autor bi dobio "Sedi, 2!". Ipak, imajući u vidu ogroman broj fanova serijala koji će i ovaj naslov odigrati tek da vide na šta liči, naša ocena će biti malo veća.

Da se razumemo, kada ne bi postojali fenomenalni prethodni nastavci i da nismo svesni toga koliko bi dobru igru autori mogli da naprave kada bi se samo malo više potrudili; i da je Need For Speed Undercover prva igra razvojnog tima – gotovo svi nedostaci ne bi imali značaj koji im pridajemo. Ovako, ostaje utisak da EA od igrača pravi ovce kojima je dovoljno zaigrati zvoncem pred očima svake godine u novembru, kako bi iskeširali novu sumu novca za, realno, sve veći trash od igre. To nije u redu.

Naziv igre: Need for Speed: Undercover
Žanr igre: simulacija uličnih trka
Razvojni tim: EA Black Box
Izdavač: Electronic Arts
Datum izlaska: 18. novembar 2008.
Screenshot-ovi: NFS Undercover
Diskutujte o igri i opisu na forumu

Minimalna konfiguracija:
CPU: 3.0 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 512 MB RAM
VGA: 128 MB VGA

Preporučena konfiguracija:
CPU: 3.2 GHz P4 procesor ili AMD ekvivalent
RAM: 2 GB RAM
VGA: 512 MB VGA

59/100 Mediokritet

+ dobar izbor automobila, velika mapa, atmosfera
– opšta uprošćenost, najneinventivniji nastavak do sada

Popularno na PCigre.com

0 Comments Lupi i ti nešto!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*
*